Πράκτορες κατά του Πούτιν αναζητάει η αμερικανική CIA, η οποία ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για να αξιοποιήσει αυτό που οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι συνιστά μια «άνευ προηγουμένου» ευκαιρία να πείσει τους Ρώσους που είναι δυσαρεστημένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ζωή στη Ρωσία να μοιραστούν τα μυστικά τους.

Έτσι με βίντεο που ανήρτησε στην εφαρμογή Telegram απευθύνεται ακριβώς σε αυτούς, τους δυσαρεστημένους από την πολιτική του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το «σποτ»

Το σύντομο βίντεο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της κύριας υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσιάζει ένα Ρώσο δημόσιο υπάλληλο και τη γυναίκα του μέσα στο σπίτι τους με ένα παιδί, οι οποίοι περνούν προφανώς δύσκολα και αναρωτιούνται αν η ζωή τους ανταποκρίνεται στα όνειρά τους.

Εκείνη λέει πως οι Ρώσοι μπορούν να ενεργήσουν για να βελτιώσουν τα πράγματα -παρέχοντας πληροφορίες στη CIA- και να παραμείνουν παράλληλα, κατ’ εκείνη, πατριώτες. Δείχνει επίσης πώς να το κάνουν, χρησιμοποιώντας τη μηχανή πλοήγησης Tor για να αποκτήσουν πρόσβαση στο «dark web», το «σκοτεινό διαδίκτυο», και τα εργαλεία κρυπτογράφησης των επικοινωνιών.

«Η CIA θέλει να μάθει την αλήθεια για τη Ρωσία και αναζητούμε πρόσωπα αξιόπιστα που να μπορούν να μας πουν αυτή την αλήθεια», γράφει η υπηρεσία στο βίντεό της. «Οι πληροφορίες σας μπορεί να είναι πιο πολύτιμες απ’ ό,τι πιστεύετε».

Το βίντεο τελειώνει δίνοντας οδηγίες για το πώς να έρθει κανείς σε επαφή με τη CIA ανώνυμα και με ασφάλεια, σημειώνοντας πως ελπίζει να έρθει σε επαφή με πρόσωπα που εργάζονται στους τομείς των πληροφοριών, της διπλωματίας, της επιστήμης και τεχνολογίας και άλλους και πως ενδιαφέρεται για κάθε είδους πληροφορίες, περιλαμβανομένων πολιτικών και οικονομικών.

Το βίντεο δημοσιεύεται επίσης σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των YouTube, Twitter, Instagram και Facebook. Πλέον όμως η αμερικανική υπηρεσία επικεντρώνεται στο κρυπτογραφημένο δίκτυο Telegram επειδή είναι το κύριο μέσο ενημέρωσης των Ρώσων για όλα τα θέματα, από την πολιτική μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος της CIA.

Αξιωματούχοι της CIA που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανέφεραν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε ένα ιστορικό άνοιγμα «για να έρθουν Ρώσοι σε εμάς και να παρέχουν πληροφορίες που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες». Έρχεται επίσης μετά από προηγούμενη προσπάθεια στρατολόγησης μετά την έναρξη της εισβολής που οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν επιτυχής, με την «επαφή».

Το μήνυμα, είπε στο CNN ένας αξιωματούχος, που ελπίζουν να ακούσουν οι Ρώσοι που εργάζονται σε ευαίσθητους τομείς με πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες είναι: «Σας καταλαβαίνουμε, ίσως καλύτερα από όσο νομίζετε». «Θέλαμε να μεταφέρουμε στους Ρώσους στη δική τους γλώσσα ότι ξέρουμε τι περνούν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Πάντως επέμεινε ότι το βίντεο «δεν προορίζεται απαραίτητα» για να προκαλέσει ή να τροφοδοτήσει αναταραχές στον ευρύτερο πληθυσμό –όπου ο Πούτιν εξακολουθεί να απολαμβάνει υψηλό επίπεδο υποστήριξης– αλλά μάλλον στοχεύει σε άτομα που μπορεί να βρίσκονται κοντά στην «απομυθοποίηση» της επικοινωνίας με τη CIA.

Ναυτεμπορική