REAL TIME |

Weather Icon

Η Αμμόχωστος ξεπουλιέται, η Λευκωσία και η Αθήνα καθεύδουν

Η Αμμόχωστος ξεπουλιέται, η Λευκωσία και η Αθήνα καθεύδουν

Το ξεπούλημα της Αμμοχώστου και η μακροχρόνια ολιγωρία της Πολιτείας 

  Ανδρέας Μορφίτης* 

Η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας για πώληση τριών ξενοδοχείων στην παραλία της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, μας ταρακούνησε από τον μακάριο ύπνο μας και κατέδειξε τη μακροχρόνια νοοτροπία και κατάρα που μας διέπει να είμαστε επιμηθείς και όχι προμηθείς. Να βλέπουμε επιπόλαια τις εξελίξεις και να ενεργούμε σπασμωδικά, επιφανειακά και επιπόλαια πίσω από τα γεγονότα. 

Χωρίς κανένα ίχνος βαθύτερης μελέτης και χάραξης ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού αντιμετώπισης των εξελίξεων και  πρόβλεψης των τετελεσμένων.

Η είδηση της σύναψης συμφωνίας πώλησης μεταξύ των Ε/κ ιδιοκτητών των ξενοδοχειακών μονάδων και Τούρκων/Τ/κ αγοραστών που δημοσιεύτηκε σε τ/κ εφημερίδα και αναδημοσιεύτηκε σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. 

Αντίθετα, υπήρξε μια μεμονωμένη καταιγίδα μέσα σε ένα ουρανό που μας έδωσε πολλές φορές τα ευκρινή σημεία των καιρών τα οποία σημειολογικά και πολύ περιληπτικά είναι τα εξής: 

⦁    29/3/14 και 16/4/14: Πληροφορίες στον τ/κ τύπο για διάνοιξη του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου. 

⦁    21/7/17: Διάνοιξη τμήματος της παραλίας  του Αγίου Μέμνονα στην περίκλειστη πόλη. 

⦁    3/8/17: Διακήρυξη του Κουντρέτ Οζερσάϊ για διάνοιξη της περιφραγμένης πόλης και χρήση από τους Τ/κ.

⦁    2/9/19: Ημερίδα των Τ/κ και Τούρκων επιχειρηματιών σε ημικατεστραμμένο ξενοδοχείο της παραλίας της Αμμοχώστου και αποφάσεις για αξιοποίησή της. 

⦁    8/10/20: Διάνοιξη και ασφαλτόστρωση των κυριοτέρων οδών της περιφραγμένης πόλης. 

⦁    15/11/20: Διοργάνωση του περίφημου πικ-νικ του Ταγίπ Ερντογάν και διακήρυξη ότι η πόλη της Αμμοχώστου αποτελεί έδαφος της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Αυτά διακήρυτταν και έπρατταν οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι σε όλη της διάρκεια των τραγικών και πέτρινων αυτών χρόνων. 

Ας καταγράψουμε τώρα τα αποτελέσματα της πολιτικής και των πολιτικών μας. 

⦁    Παρερμηνεύσαμε και εξουδετερώσαμε τα Ψηφίσματα 550/1984 και 789/1992 που προνοούσαν ρητά την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της ανεξάρτητα από τη συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. 

⦁    Αποκοιμίσαμε τις συνειδήσεις και εξουδετερώσαμε τις αντιδράσεις των Αμμοχωστιανών προσφύγων προβάλλοντας τον ολέθριο ισχυρισμό ότι δήθεν δεν θα αμμοχωστοποιήσουμε το Κυπριακό. 

⦁    Κωφεύσαμε στις προειδοποιήσεις των Τούρκων για εποικισμό της Αμμοχώστου, ισχυριζόμενοι κατά καιρούς ότι… «Οι Τούρκοι μπλοφάρουν»!

⦁    Διολισθήσαμε στην παρελκυστική πολιτική της τουρκικής διπλωματίας και δεχθήκαμε απαθώς τη σαλαμοποίηση της κατάληψής της. 

⦁    Έναντι των μακρόπνοων και άριστα μελετημένων τουρκικών σχεδιασμών εμείς δεν κατορθώσαμε να σχεδιάσουμε ούτε πολιτικές εβδομάδων!

⦁    Εγκαταλείψαμε τους εκτοπισμένους κατοίκους όλων των πόλεων στο έλεος της ένδειας τους και μόνους στην προσπάθεια της επιβίωσης και της ανόρθωσης. 

⦁    Η προσφυγική πολιτική του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε επιδερμική και αναξιόλογη σε όλο το μήκος και πλάτος της . 

Ως το κλασσικότερο παράδειγμα της αποτυχίας της κυπριακής Πολιτείας να εφαρμόσει μια αποτελεσματική υποστήριξη προς τις χιλιάδες των προσφύγων μας είναι η διαχείριση ή καλύτερα η έλλειψη διαχείρισης της τ/κ περιουσίας στο ελεύθερο τμήμα της Δημοκρατίας. 

Ακίνητες περιουσίες δισεκατομμυρίων περιέπεσαν στα χέρια επιτηδείων και τσαρλατάνων,  πολλές από τις οποίες παραχωρήθηκαν για την ικανοποίηση κομματικών δοσοληψιών. 

Μέχρι των ημερών μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δηλώνουν ή παραδέχονται αδυναμία να βάλουν μια τάξη ή να επιφέρουν στοιχειώδη δικαιοσύνη στα δισεκατομμύρια που νέμονται οι επιτήδειοι, οι αδίστακτοι και οι παρακοιμώμενοι της εκάστοτε εξουσίας. 

Ως επιστέγασμα του παρόντος κειμένου μου, επαναφέρω αυτούσια την κατακλείδα του άρθρου μου που δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο στις 2/9/2019: «…Η ιστορία της Αμμοχώστου ίσως αποτελέσει το επιστέγασμα της ανεπάρκειας, της υποκρισίας και της ανικανότητας σημαντικής μερίδας των πολιτικών και της πολιτικής μας».

*Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου, αντιπρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Μελετών 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube