REAL TIME |

Weather Icon
Ρωσία 19 Μαΐου 2023

Γεωργία: Αποκατάσταση της απευθείας αεροπορική σύνδεσης με τη Ρωσία – Αντιδρά η αντιπολίτευση

Γεωργία: Αποκατάσταση της απευθείας αεροπορική σύνδεσης με τη Ρωσία – Αντιδρά η αντιπολίτευση

Eξομάλυνση της αεροπορικής σύνδεσης με τη Ρωσία

Η πρώτη πτήση εδώ και τέσσερα χρόνια αναχώρησε σήμερα από τη Μόσχα με προορισμό τη Γεωργία και έχει ήδη προσγειωθεί στο Τμπιλίσι, όπου η αντιπολίτευση έχει εξεγερθεί κατά της εξομάλυνσης της αεροπορικής σύνδεσης με τη Ρωσία, την οποία πολλοί Γεωργιανοί θεωρούν επικίνδυνη για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα την αιφνιδιαστική απόφαση να αποκαταστήσει τις πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από τη διακοπή τους το 2019 σε απάντηση σε αντιρωσικές κινητοποιήσεις στη Γεωργία.

Σήμερα μια απευθείας πτήση ρωσικής αεροπορικής εταιρείας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας και προσγειώθηκε στο Τμπιλίσι.

Σε απάντηση, η γεωργιανή αντιπολίτευση ζήτησε να πραγματοποιηθεί διαδήλωση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Η χώρα διατηρεί εδώ και χρόνια περίπλοκες σχέσεις με τη Μόσχα.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία επιτρέπει στους πολίτες των περισσότερων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών να επισκέπτονται τη χώρα χωρίς βίζα, το 2000 επέβαλε καθεστώς βίζας για τους Γεωργιανούς, επικαλούμενη κινδύνους τρομοκρατίας στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου. Εξάλλου το 2019 απαγόρευσε τις απευθείας πτήσεις προς τη Γεωργία, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ρωσίας.

Το 2008 ενεπλάκησαν σε σύντομο πόλεμο. Μετά το πέρας των συγκρούσεων η Μόσχα αναγνώρισε τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, και εγκατέστησε εκεί στρατιωτικές βάσεις.

«Προδοσία»

Η αποκατάσταση των πτήσεων, όπως και ένα μέτρο που επιτρέπει από τις 15 Μαΐου στους Γεωργιανούς να διαμένουν στη Ρωσία χωρίς βίζα για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών –με εξαίρεση επαγγελματικούς λόγους–, προκαλεί αντιπαράθεση στη Γεωργία.

Εκατοντάδες δυσαρεστημένοι πολίτες έχουν ήδη βγει στους δρόμους.

Η πρόεδρος της χώρας, η φιλοευρωπαία Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, επίσης επέκρινε αυτή “τη νέα πρόκληση” της Ρωσίας.

Για τον αναλυτή Γκέλα Βασάντζε, ο Πούτιν διεξάγει “έναν υβριδικό πόλεμο” προσπαθώντας “να υπονομεύσεις τις σχέσεις της Γεωργίας με τη Δύση”.

Σε αντίθεση με την πρόεδρο, ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι χαιρέτισε την επανέναρξη των πτήσεων, αν και διευκρίνισε ότι μόνο οι ρωσικές εταιρείες και αεροπλάνα που εξαιρούνται από τις δυτικές κυρώσεις θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στη Γεωργία.

“Δεν είναι θέμα παρά οικονομικών και εμπορικών σχέσεων”, διαβεβαίωσε.

«Σχιζοφρενική συμπεριφορά»

Οι επικριτές του μέτρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, συνεργαζόμενη με το Κρεμλίνο, θέτει σε κίνδυνο την ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ .

Η χώρα υπέβαλε κοινό αίτημα ένταξης στην ΕΕ μαζί με τη Μολδαβία, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Ιούνιο οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν επίσημα καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά έθεσαν όρους στη Γεωργία, κυρίως την εφαρμογή πολλών μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, το εκλογικό σύστημα, την ελευθερία του Τύπου.

“Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Γεωργίας συμπεριφέρεται με σχιζοφρενικό τρόπο”, δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Τζία Νόντια εκτιμώντας ότι οι επικεφαλής του κόμματος Γεωργιανό Όνειρο “ουσιαστικά σαμποτάρουν την ένταξη” της χώρας στην ΕΕ.

Ο Γκαριμπασβίλι απέρριψε τις επικρίσεις αυτές και διαβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του οδηγείται από “τη στρατηγική υπομονή και τον πολιτικό ρεαλισμό”.

Το κυβερνών κόμμα τονίζει ότι στηρίζει τα αιτήματα ένταξης στην ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας και είναι επιθυμία του 85% των κατοίκων της Γεωργίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Ωστόσο “η ΕΕ θέλει μια δημοκρατική Γεωργία”, υπενθυμίζει ο Νόντια. “Για τον λόγο αυτό το κυβερνών κόμμα, μοναδικός στόχος του οποίου είναι να παραμείνει στην εξουσία, θεωρεί τη Δύση φυσικό του εχθρό και την αυταρχική Ρωσία καλό εταίρο”.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube