Weather Icon
ΝΑΤΟ , Σουηδία , Τουρκία 19 Μαΐου 2023

Ερντογάν: Η Σουηδία δεν είναι έτοιμη ακόμη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Η Σουηδία δεν είναι έτοιμη ακόμη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

«Δεν είμαστε έτοιμοι για τη Σουηδία αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος

«Εφόσον η Σουηδία συνεχίζει να επιτρέπει στα παρακλάδια τρομοκρατικών ομάδων να περιφέρονται ελεύθερα στους δρόμους της Στοκχόλμης, δεν μπορούμε να βλέπουμε ευνοϊκά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ»  είπε ο Erdogan

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ξεκαθαρίζει, πως δεν πρόκειται να άρει το veto για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζει να παράσχει στήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες, όπως τις χαρακτηρίζει.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο για την ένταξη της Σουηδίας τώρα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN την Παρασκευή (19/5/2023).

«Εφόσον η Σουηδία συνεχίζει να επιτρέπει στα παρακλάδια τρομοκρατικών ομάδων να περιφέρονται ελεύθερα στους δρόμους της Στοκχόλμης, δεν μπορούμε να βλέπουμε ευνοϊκά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», είπε ο Erdogan.

«Δεν είμαστε έτοιμοι για τη Σουηδία αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

«Επειδή μια χώρα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει μια ισχυρή στάση όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», συμπλήρωσε.

Η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Τον Μάιο του 2022, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά η υποψηφιότητά τους αποδοκιμάστηκε από την Άγκυρα.

Η Τουρκία ζήτησε από τις σκανδιναβικές χώρες να χαρακτηρίσουν τις κουρδικές οργανώσεις ως τρομοκρατικές και να εκδώσουν στην Τουρκία όσους κατηγορούνται για τρομοκρατική δραστηριότητα ή υποβοήθηση στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Στις 31 Μαρτίου, το τουρκικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου, υπενθυμίζει το Tass.

Όσον αφορά στη Σουηδία, η Άγκυρα εξακολουθεί να τονίζει ότι η Στοκχόλμη πρέπει να τροποποιήσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Αυτές οι τροποποιήσεις θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ αυτό το καλοκαίρι και η Τουρκία θα κληθεί να αξιολογήσει την κατάσταση εκ νέου.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube