REAL TIME |

Έριξε και ΑΟΖ με τα κατεχόμενα στον προεκλογικό της Τουρκίας ο Ερντογάν

Έριξε και ΑΟΖ με τα κατεχόμενα στον προεκλογικό της Τουρκίας ο Ερντογάν

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ερντογάν, η Τουρκία έχει υπογράψει «συμφωνία ΑΟΖ» με το ψευδοκράτος

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Με τον προεκλογικό στην Τουρκία να διάγει τα τελευταία του βήματα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει στο τραπέζι τα επιτεύγματα της δικής του διακυβέρνησης. Σε ένα από τα φιλμάκια του Ερντογάν παρουσιάζονται τα επιτεύγματα της Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για συμφωνία ΑΟΖ με το ψευδοκράτος. Όμως η Τουρκία επισήμως δεν αναγνωρίζει αποκλειστική οικονομική ζώνη σε νησιά, γι’ αυτό και η συμφωνία που υπέγραψε το 2011 με το ψευδοκράτος αφορούσε «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας». 

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Πόστασι (πηγή ΓΤΠ) αναφερόμενη στο φιλμάκι Ερντογάν έκανε λόγο για σύναψη «συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ» μεταξύ της Τουρκίας και της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου», που σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανακοινώθηκε από τον Τούρκο Προέδρο στη διάρκεια προεκλογικού συλλαλητηρίου στην πόλη Κιρκλάρελι. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα σε βίντεο παρουσιάζεται το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν με θέμα «Τα κάναμε αυτά». Σύμφωνα πάντα με το βίντεο η Τουρκία έχει υπογράψει «συμφωνία ΑΟΖ» με το ψευδοκράτος. 

Στο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ανοικτή πηγή στην «ΤΔΒΚ» στην οποία να αναφέρεται ότι έγινε μια τέτοια «συμφωνία» οριοθέτησης «ΑΟΖ», σε αντίθεση με την «συμφωνία» για την «υφαλοκρηπίδα» που συνήψαν στο θέμα των θαλασσίων αρμοδιοτήτων και του διαμοιρασμού. 

Η «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο» η οποία είχε υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» το 2011, κατατέθηκε εκ μέρους της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, υπενθυμίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα, ειδικοί τόνιζαν ότι έπρεπε να γίνει και συμφωνία σε σχέση με την ΑΟΖ, ότι η Τουρκία έπρεπε να ανακηρύξει ΑΟΖ στην Μεσόγειο και ότι αυτό το σκέλος ήταν ελλιπές. 

«Σε περίπτωση που έχει γίνει μια τέτοια συμφωνία, χρειάζεται έγκριση της βουλής σύμφωνα με το άρθρο 90 του συντάγματος της ΤΔΒΚ», επισημαίνει η Kıbrıs Postası, η οποία στην συνέχεια εξηγεί τι σημαίνει σύναψη συμφωνίας για καθορισμό ΑΟΖ.

Διπλωματικοί κύκλοι σχολιάζοντας το όλο θέμα σημείωσαν πως πρόκειται για προεκλογικό φιλμάκι το οποίο αναφέρεται στα επιτεύγματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου. Σημειώνουν το γεγονός ότι μέσα από το φιλμάκι προτάσσεται η παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους του 2011 «για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας». Όπως υπογραμμίζουν αυτό συνάδει με την πάγια τουρκική θέση ότι τα νησιά δεν έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη, ενώ το παράνομο μνημόνιο του 2019 με Λιβύη ήταν για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε δύο ηπειρωτικά κράτη. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το όλο θέμα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας δείχνει κάποια σύγχυση από τουρκικής πλευράς. Και δεν αποκλείεται να έχει να κάνει με την πίεση που δέχεται ο Ερντογάν λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube