Weather Icon
ΗΠΑ , Συρία 4 Μαΐου 2023

Επιμένουν οι ΗΠΑ να αρνούνται την εξομάλυνση με τον Άσαντ

Επιμένουν οι ΗΠΑ να αρνούνται την εξομάλυνση με τον Άσαντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το «καθεστώς» του Μπασάρ αλ Άσαντ

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε, τη Τετάρτη, τη θέση της χώρας του να αρνείται να εξομαλύνει τις σχέσεις με το «καθεστώς» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα ομαλοποιήσουν τις σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ, ούτε υποστηρίζουμε άλλους που εξομαλύνουν τις σχέσεις με τη Δαμασκό».

«Το έχουμε καταστήσει πολύ σαφές στους εταίρους μας”, είπε ο Πατέλ σε μια ενημέρωση του υπουργείου. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η πολιτική λύση που ορίζεται στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η μόνη βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση στη Συρία.»

Το CNN ανέφερε, ότι η πλειονότητα των μελών του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησε να καλέσει τη Συρία να παραστεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που γνωρίζει το θέμα. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «τα περισσότερα μέλη του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών συμφώνησαν» να ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής επίσημης πρόσκλησης στη Δαμασκό. Ωστόσο δεν επιβεβαίωσε εάν η συριακή αντιπροσωπεία στη σύνοδο κορυφής θα έχει επικεφαλής τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η συμμετοχή του Αλ Άσαντ στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου αντιπροσωπεύει τη σημαντικότερη εξέλιξη στην επανένταξή του στην περιοχή από την αναστολή της ιδιότητας μέλους της Συρίας στον Σύνδεσμο το 2011.

Αρκετές αραβικές χώρες μποϊκόταραν τον Σύρο πρόεδρο λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν το 2011 και η βία οδήγησε να γίνει η Συρία μάρτυρας μιας δεκαετίας εμφυλίου πολέμου.

Η απελευθέρωση του δημοσιογράφου Austin Tice

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται επί του παρόντος σε επαφές με τη Συρία για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Austin Tice, ο οποίος κρατείται στη Συρία για περισσότερα από 10 χρόνια, αφού η μητέρα του Tice, Debra, περιέγραψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ” σθεναρά αντισυριακό και αντίθετο στην επικοινωνία μαζί της».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει σχέσεις με τη συριακή κυβέρνηση, αλλά επί προηγούμενης διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για υποθέσεις ομήρων, Ρότζερ Κάρστενς, ταξίδεψε κρυφά στη Δαμασκό και συναντήθηκε με Σύρους αξιωματούχους το 2020.

Πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε «με βεβαιότητα» ότι η συριακή κυβέρνηση κρατούσε τον Όστιν Τάις και κάλεσε τη Δαμασκό να συνεργαστεί στις προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube