Ινδία , Ισραήλ 11 Μαΐου 2023

Ενισχύονται οι στρατηγικές σχέσεις Ισραήλ-Ινδίας! Συνάντηση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Έλι Κοέν με τον Ινδό Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι – Συζήτησαν για την επέκταση των συμφωνιών του Αβραάμ

Ενισχύονται οι στρατηγικές σχέσεις Ισραήλ-Ινδίας! Συνάντηση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Έλι Κοέν με τον Ινδό Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι – Συζήτησαν για την επέκταση των συμφωνιών του Αβραάμ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Κοέν βρέθηκε σε τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία, ωστόσο, χρειάστηκε να διακόψει την επίσκεψή του λόγω της κατάστασης ασφαλείας στο Ισραήλ μετά την Επιχείρηση Ασπίδα και Βέλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν συναντήθηκε την Τρίτη 10 Μαΐου 2023 με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και συζήτησαν την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Ισραήλ.

Με τον πρωθυπουργό Μόντι, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε την επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ και επίσης την προώθηση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

“Η Ινδία είναι μια παγκόσμια δύναμη, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία και η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Μίλησα με τον πρωθυπουργό Μόντι για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των χωρών, την επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ και την προώθηση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που θα τονώσει την οικονομία του Ισραήλ . Τον ευχαρίστησα για τη θερμή του στάση απέναντι στο κράτος του Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα στην Ινδία και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους εξαιρετικούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Ινδίας»,  ανέφερε ο Κοέν σε tweet, μετά τη συνάντησή του με τον Μόντι.


Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Κοέν βρέθηκε σε τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία, ωστόσο, χρειάστηκε να διακόψει την επίσκεψή του λόγω της κατάστασης ασφαλείας στο Ισραήλ μετά την Επιχείρηση Ασπίδα και Βέλος. Η απόφαση πάρθηκε από τον ίδιο τον επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, λόγω ενημέρωσης ασφαλείας εν μέσω ενεργειών του ισραηλινού στρατού εναντίον μελών του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικής Τζιχάντ.

Τρία ανώτερα μέλη του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό σε βομβαρδισμό νωρίς το πρωί της Τρίτης κατά τον οποίο εκρήξεις ξέσπασαν στη Γάζα στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ασπίδα και Βέλος», ανέφεραν οι Times of Israel.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να χτυπά στόχους στη Λωρίδα λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα σε μια συντονισμένη αιφνιδιαστική επίθεση κατά των ανώτερων ηγετών του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικής Τζιχάντ. Πριν από την επιχείρηση, Ισραηλινοί κάτοικοι που βρίσκονταν σε απόσταση 40 χιλιομέτρων (25 μίλια) από τη Γάζα έλαβαν οδηγίες να εισέλθουν ή να μείνουν κοντά σε καταφύγια βομβών εν μέσω φόβων για αντίποινα, καθώς οι επιδρομές ήταν σε εξέλιξη σε όλη τη Λωρίδα.

Κατά τη διάρκεια της ημερήσιας επίσκεψής του, ο Κοέν συναντήθηκε επίσης με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, τον Υπουργό Άμυνας, Ραζνάθ Σινγκ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Ατζίτ Ντοβάλ και τον Υπουργό, Τζαλ Σάκτι Γκατζέντρα Σινγκ Σεχαβατ. Στην Ινδία, ο Κοέν ηγήθηκε επίσης μιας οικονομικής αντιπροσωπείας αποτελούμενη από 36 Ισραηλινούς επιχειρηματίες κυρίως από τους τομείς της διαχείρισης των υδάτων και της γεωργίας.

Έγραψε επίσης στο Twitter: «Ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο Για την επίσκεψή μου στην Ινδία, έφτασα επικεφαλής μιας οικονομικής αντιπροσωπείας δεκάδων επιχειρηματιών και εκπροσώπων εταιρειών. Το εμπορικό δυναμικό μεταξύ Ισραήλ και Ινδίας είναι τεράστιο , και σήμερα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα που θα επεκτείνουν τη συνεργασία στην πορεία προς μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και θα συμβάλουν στις οικονομίες και των δύο χωρών». Και οι δύο χώρες σημείωσαν την πρόοδο στο I2U2 και πραγματοποίησαν ευρείες συζητήσεις για τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της συνδεσιμότητας και της υγείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κοέν άνοιξε επίσης το Επιχειρηματικό Φόρουμ της CII Ινδίας-Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογράφηκαν τρία μνημόνια συνεργασίας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή συνεργασίας και εταιρικής σχέσης μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων και των δύο εθνών. Κατά την επίσκεψη, υπογράφηκε το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Ινδίας για τη διευκόλυνση της προσωρινής απασχόλησης Ινδών εργαζομένων σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς εργασίας (φροντιστές και εργάτες κατασκευών) στο Κράτος του Ισραήλ.

Και οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία δύο Κέντρων Τεχνολογίας Νερού στην Ινδία. Ένα έργο που ονομάζεται World on Wheels (WoW Bus) ξεκίνησε από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ινδία παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Κοέν. Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διευκολύνει τον ψηφιακό γραμματισμό, την ανάπτυξη προσωπικότητας και την κατάρτιση στην επιχειρηματικότητα σε αγροτικές περιοχές της Ινδίας. Αυτό είναι ένα από τα πολλά έργα που έχει αναλάβει η πρεσβεία με τοπικούς εταίρους στην Ινδία στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube