Weather Icon

Διπλωματικό “επεισόδιο” ΗΠΑ – Ν. Αφρικής για νοτιοαφρικανικά όπλα που εστάλησαν στη Ρωσία

Διπλωματικό “επεισόδιο” ΗΠΑ – Ν. Αφρικής για νοτιοαφρικανικά όπλα που εστάλησαν στη Ρωσία

 Διατάχθηκε έρευνα από τον πρόεδρο της Ν. Αφρικής

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa διέταξε έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι η χώρα προμήθευσε όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η Πρετόρια είχε τηρήσει ουδέτερη στάση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ramaphosa ανακοίνωσε την έρευνα την Πέμπτη, ώρες αφότου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική  Reuben Brigety ισχυρίστηκε ότι τον οπλισμός μετέφερε ρωσικό πλοίο που έδεσε στη ναυτική βάση Simon’s Town στο Κέιπ Τάουν τον Δεκέμβριο. Ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συμφωνήσει να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία για την αποστολή, κανένα όμως δεν έχει παρασχεθεί μέχρι στιγμής, ανέφερε σε δήλωση η νοτιοαφρικανική Προεδρία.

Τα όπλα φορτώθηκαν στο ρωσικό φορτηγό πλοίο, Lady R, προτού επιστρέψει από το Κέιπ Τάουν στη Ρωσία, είπε ο Brigety σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, ηχητικό των οποίων εξασφάλισε το Bloomberg. Η αποστολή “δεν υποδηλώνει ενέργειες μιας ουδέτερης χώρας”, είπε.

Οι ΗΠΑ παίρνουν τον οπλισμό της Ρωσίας εξαιρετικά σοβαρά και το ζήτημα παραμένει άλυτο, σύμφωνα με τον πρέσβη, ο οποίος μίλησε μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ με μια αντιπροσωπεία της Νότιας Αφρικής που είχε προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα διατηρήσει την προτιμησιακή εμπορική της πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές. Δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι είχαν συλλεχθεί και η πρεσβεία των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τους ισχυρισμούς.

Το ραντ, το οποίο είχε ήδη πιεστεί λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων ενέργειας, επέκτεινε την πτώση έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις του Brigety, χάνοντας έως και 2,5%. Αργότερα επανήλθε ελαφρά και κινείτο 1,6% χαμηλότερα, στα 19,1641 ραντ ανά δολάρια στις 6:35 μ.μ. στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Το γραφείο του Ramaphosa δήλωσε απογοητευμένο για τα σχόλια του πρέσβη, τα οποία υπονόμευσαν το πνεύμα συνεργασίας και εταιρικής σχέσης που χαρακτήριζε πρόσφατες δεσμεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων. Η ανεξάρτητη έρευνα για τους ισχυρισμούς θα έχει ως επικεφαλής συνταξιούχο δικαστικό, ανέφερε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι σχέσεις μεταξύ της Νότιας Αφρικής και των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί λόγω της επιμονής της Πρετόρια να τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο της Νότιας Αφρικής είχε υποστηριχθεί από τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του αγώνα δεκαετιών ενάντια στο απαρτχάιντ και το κόμμα διατηρεί δεσμούς με τους σημερινούς ηγέτες της Ρωσίας από το τέλος της διακυβέρνησης της λευκής μειονότητας στην αφρικανική χώρα το 1994.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η υπουργός Άμυνας Thandi Modise ανέφερε ότι αναμένει ακόμη τα χαρτιά για το περιεχόμενο του Lady R, ωστόσο επισημαίνει ότι τα εμπορεύματα που φορτώθηκαν σε αυτό αφορούσαν παραγγελία που είχε γίνει πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο λόγος που η Αμερική “ενδιαφέρεται που αυτό το σκάφος ήρθε στις ακτές μας είναι στην πραγματικότητα επειδή η Αμερική απειλεί την υπόλοιπη Αφρική, όχι μόνο τη Νότια Αφρική, για οτιδήποτε που ακόμη και μυρίζει έστω Ρωσία”, είπε η Mondise.

“Βαθιές ανησυχίες”

Ο Brigety ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν “βαθιές ανησυχίες”, σχετικά με την εχθρότητα του ANC προς τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Νότιας Αφρικής. Κατηγόρησε το κόμμα ότι αρνείται να αναγνωρίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ότι προχωρεί σε “ψευδείς και εξωφρενικές” δηλώσεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Αυτό είναι ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού του κυβερνώντος κόμματος της χώρας και του τι σημαίνει, καθώς πρόκειται για το κόμμα που είναι υπεύθυνο για την στελέχωση των ανώτερων κυβερνητικών αξιωμάτων στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής”, είπε. “Όπως είπε ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους μας πολύ ξεκάθαρα στην αντιπροσωπεία, το πώς μας βλέπετε θα καθορίσει το πώς θα σας βλέπουμε κι εμείνς”.

Η Νότια Αφρική είναι μέλος των BRICS, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, και πρόκειται να φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής του οικονομικού μπλοκ τον Αύγουστο. Η αφρικανική χώρα είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και θα είναι νομικά υποχρεωμένο να εκτελέσει ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει το τελευταίο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν εκείνος παραστεί.

Το ANC αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του πρέσβη, οι οποίοι αναφέρθηκαν νωρίτερα από το News24, έναν ιστότοπο με έδρα το Κέιπ Τάουν. Ο Fikile Mbalula, γενικός γραμματέας του κόμματος, έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τις δυτικές χώρες ότι παρακάμπτουν τη διεθνή συναίνεση προκειμένου να επιβάλλουν τη βούλησή τους σε άλλους “στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube