Weather Icon

Διπλωματική θύελλα με Κίνα, λόγω Ταϊβάν στους Δελφούς

Διπλωματική θύελλα με Κίνα, λόγω Ταϊβάν στους Δελφούς

Το παρασκήνιο της εμφάνισης του πρώην προέδρου της Ταϊβάν Μa και η αντίδραση της Κίνας

Το Politico αποκαλύπτει το… μπέρδεμα με την εμφάνιση του πρώην προέδρου της Ταϊβάν στους Δελφούς, αλλά και πως η Αθήνα υπέκυψε στις πιέσεις της Κίνας
Το παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο της Ελλάδας με την Ταϊβάν με αφορμή το φόρουμ των Δελφών αποκαλύπτει το Politico. Ειδικότερα, η στήλη China Watcher αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το κέντρο του κόσμου υποχωρεί στην κινεζική πίεση» και σχολιάζει «η Ελλάδα μόλις μας έδειξε πώς δεν πρέπει να χειριζόμαστε την Ταϊβάν απροετοίμαστοι».
Όλα άρχισαν από την παρουσίασε του πρώην προέδρου της Ταϊβάν, Ma Ying-jeou στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που προκάλεσε «αρκετή διπλωματική θύελλα».

Το δημοσίευμα του Politico

Πιο αναλυτικά, η δημοσιογράφος του Politico επικαλούμενη πληροφορίες από τη διοργανώτρια εταιρεία επισημαίνει πως «ένα αρχικό σχέδιο των διοργανωτών να αναφερθούν στον Μα ως πρώην πρόεδρο της Ταϊβάν απορρίφθηκε, αφού η κινεζική πρεσβεία εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της».
«Στη συνέχεια τον αποκάλεσαν πρώην ηγέτη της Ταϊπέι, προτού το διαστρεβλώσουν περαιτέρω αποκαλώντας τον “πρώην πρόεδρο του κόμματος Κουομιντάνγκ – Κινεζική Ταϊπέι”. Σε αυτό το σημείο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ζήτησε από τον Μα να επανεξετάσει την εμφάνισή του, αλλά ο Μα αποφάσισε να πάει παρ’ όλα αυτά» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Τελικά η συζήτηση του πάνελ πραγματοποιήθηκε με τον συντονιστή καθηγητή Cheng Li να τον προσφωνεί ως πρώην πρόεδρο της Ταϊβάν στη σκηνή. Παρόλα αυτά, τα ζητήματα συνεχίζονται, με ορισμένους να παρατηρούν ότι η καταγραφή της εκδήλωσης στο livestream έχει τροποποιηθεί ώστε να μην περιλαμβάνει την ομιλία του Μα. Το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αργότερα από τους διοργανωτές απευθυνόταν στον Μα ως πρώην πρόεδρο της Ταϊβάν» αναφέρει το Politico.
Politico_7.JPG
Οι δηλώσεις Ma για Κίνα

Πάντως, ο Μα -το κόμμα του οποίου ακολουθεί μια πιο φιλική γραμμή για την Κίνα από ό,τι το κόμμα του σημερινού προέδρου- ήταν ανένδοτος ότι το Πεκίνο δεν ήταν έτοιμο να επιτεθεί στην Ταϊβάν. «Δεν είναι έτοιμοι να φτάσουν σε αυτό το σημείο… Η Ταϊβάν είναι μια δημοκρατική κοινωνία εδώ και χρόνια. Ο λαός της Ταϊβάν δεν θα δεχτεί τίποτα άλλο εκτός από μια ειρηνική διευθέτηση» φέρεται να υποστήριξε.
Παρόλα αυτά, ο Μα, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε ένα ιστορικό ταξίδι στην ηπειρωτική Κίνα τον περασμένο μήνα, εξέπεμψε μια αίσθηση απαισιοδοξίας για το μέλλον. Μια ειρηνική λύση στην Ταϊβάν, είπε, «δεν είναι αδύνατη, αλλά είναι δύσκολη». Μένει να δούμε «αν το κυβερνόν κόμμα της Ταϊβάν θα εφαρμόσει ό,τι είναι απαραίτητο», είπε ο Μα, προσθέτοντας: «Διαφορετικά μπορεί να υπάρξει ρήξη ή ακόμη και πόλεμος με την Κίνα».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube