Weather Icon
Απόψεις , Πολιτική 11 Μαΐου 2023

DEBATE χωρίς DEBATE

DEBATE χωρίς DEBATE

Μια τηλεοπτική «σούπα», χωρίς να αποκαλυφθεί τίποτε καλά κρυμμένο

DEBATE χωρίς DEBATE

Οι Συριζαίοι πρώτα να μάθουν ειλικρίνεια και μετά να ζητούν ψήφο         

Διόνυσος,  11 Μαΐου 2023 

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

Το πολυσυζητημένο DEBATE έγινε μετά φανών και λαμπάδων και καθήλωσε, υποθέτω, όλους τους Έλληνες στις οθόνες των τηλεοράσεων, αφού η μετάδοση ήταν διακαναλική.

Το ζητούμενο είναι αν ακούστηκε κάτι καινούργιο και κυρίως αν κάποιος πολιτικός αρχηγός στριμώχτηκε από ερώτηση δημοσιογράφου, έτσι ώστε να ακουστεί κάτι που αναγκάστηκε ο πολιτικός να πει και που το κρατούσε προσεκτικά κρυμμένο, αφού  θα ήταν αντίθετο με την προβαλλόμενη πολιτική του.

Δεν θα ήταν υπερβολή, αν λέγαμε ότι το πολυαναμενόμενο DEBATE ήταν μία Σούπα και δη νερόβραστη, που λέγαμε στο χωριό. Ούτε καν την έννοια της λέξης δεν κάλυψε. Debate σημαίνει συζήτηση και Τηλεμαχία σημαίνει, ανταλλαγή θέσεων και απόψεων μεταξύ των πολιτικών και δη αρχηγών. Έγινε κάποια συζήτηση μεταξύ τους; Ούτε καν μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών. Μια ερώτηση του δημοσιογράφου και η όποια ήθελε απάντηση ο πολιτικός. Απάντηση που πολλές φορές ήταν άσχετη με την ουσία της ερώτησης, εμπλουτισμένη ακόμη με αναλήθειες, οι οποίες δεν αντικρούστηκαν από κανέναν. 

Θα έπρεπε η κάθε απάντηση του πολιτικού, να σχολιάζεται ως προς την αληθοφάνεια και την πραγματικότητα, είτε από κάποιον άλλο πολιτικό, με ευπρέπεια βέβαια, είτε τον ίδιο τον δημοσιογράφο, αν δεν τον ικανοποιούσε η απάντηση και όχι να επανέρχεται απλά με μια έτοιμη συμπληρωματική ερώτηση. Έτσι απλά, ανακατευόταν η σούπα για να μην κόψει, που έλεγε και η γιαγιά μας.

Είναι ώρα να επαναστατήσουν οι δημοσιογράφοι και να απελευθερωθούν από κάθε υποβολέα, αλλά και από όποια Διακομματική Επιτροπή. Ας πάρουμε παράδειγμα από άλλες χώρες πως γίνονται αυτές οι τηλεμαχίες, ακόμη και να τη βελτιώσουμε εμείς, δηλαδή οι δημοσιογράφοι.

Οι δημοσιογράφοι είναι τα κεντρικά πρόσωπα και από το είδος και τον τρόπο των ερωτήσεών τους, εξαρτάται η επιτυχία ή μη της όποιας Τηλεμαχίας. Η πρόθεση του όποιου δημοσιογράφου όταν συνεντευξιάζεται έναν πολιτικό, είναι να τον αναγκάσει να βγάλει όλα τα άπλυτα στη φόρα, αν υπάρχουν βέβαια, αλλά πάντα υπάρχει κάτι που δεν θα ήθελε ποτέ να αποκαλύψει ο πολιτικός. Ο δε πολιτικός, όταν τολμά να δεχθεί τη συνέντευξη ενός δημοσιογράφου καλά προετοιμασμένου, προσέρχεται με κρύο ιδρώτα, ότι θα αναγκαστεί να τα ομολογήσει όλα όσα φύλαγε καλά κρυμμένα.

Ο δε δημοσιογράφος, ο οποίος κατά τεκμήριο, είναι από τους πλέον ενημερωμένους περί τα πολιτικά και τους πολιτικούς, είναι υποχρεωμένος, αν σέβεται το λειτούργημά του, και οφείλει να είναι άτεγκτος και να μη διστάζει να «λακτίζει την πτέρνα».  

Το γεγονός ότι ένας πολιτικός επιδιώκει μια συνέντευξη από κάποιο δημοσιογράφο, για λόγους προβολής, και τον ευχαριστεί μάλιστα εκ των προτέρων για την πρόσκληση, σημαίνει ότι δεν φοβάται μήπως ο δημοσιογράφος τον στριμώξει άγρια και αντί προβολής του, εκτεθεί ανεπανόρθωτα στους ψηφοφόρους του.

Δύο είναι οι λόγοι. Είτε, ο δημοσιογράφος να μη θέλει να τον στριμώξει, για διάφορους λόγους, ακόμη και για την ακολουθούμενη παράδοση, είτε δεν είναι ενήμερος των γεγονότων, απόψεων, θέσεων, αλλά και πράξεων και των κατά καιρούς δηλώσεων του πολιτικού και έτσι ο πολιτικός τη βγάζει καθαρή.   

Ένα παράδειγμα; Όταν ο κ.Τσίπρας, μεταξύ άλλων άξιων πικρόχολου σχολιασμού, είπε ότι δεν του επέτρεπε η Τρόικα να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν θα μπορούσε ο δημοσιογράφος να τον ερωτήσει: «Το πρώτο εξάμηνο του 2015, δεν εφαρμόσατε την δική σας πολιτική, άσχετη με την συμφωνία του Eurogroup που συνυπογράψατε»;  Χωρίς να χρειάζεται να αναφερθεί το αποτέλεσμα που ήταν, όπως ξέρουμε,  πως μας οδήγησαν στα βράχια. Να βλέπαμε τι θα απαντούσε!

Τέτοια ευάλωτα σημεία, θα είχαν όλοι οι πολιτικοί τα οποία οι δημοσιογράφοι είχαν υποχρέωση να αποκαλύψουν με τις διερευνητικές ερωτήσεις τους, ή αν επιτρεπόταν και θα έπρεπε να επιτρέπεται, ένας άλλος πολιτικός, να αμφισβητήσει την απάντηση του προηγουμένου . Μια άλλη φορά ίσως γίνει πράγματι ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ, χωρίς η πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου να χρειάζεται ξένες λέξεις.

Νικόλαος Αναγνωστάτος

Thiakos.blogspot.com

e-mail: nanagnostatos@gmail.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube