Daily Times: Τα προβλήματα του ΔΝΤ, μαγικές ψευδαισθήσεις και… Νταρανομίες
Η σοβαρότητα του Υπουργού Οικονομικών του Πακιστάν καταστράφηκε μέσα σε μερικές μέρες, αναφέρει πακιστανικό δημοσίευμα, που φωτίζει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Ένα πολύ ενδιαφέρον editorial που μεταφέρει την τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται το Πακιστάν παρουσιάζει η πακιστανική ιστοσελίδα Daily Times με τίτλο «Προβλήματα του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου». Το άρθρο ασκεί κριτική στον Υπουργό Οικονομικών του Πακιστάν κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά του (ονομάζεται Νταρ και κάνει λόγο για… Νταρανομία), ενώ παράλληλα μιλά για φούσκα έτοιμη να σκάσει, αφού ο κόσμος ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σε συνθήκες πείνας και εξαθλίωσης. Στο τέλος το δημοσίευμα υποστηρίζει, ότι για την εκταμίευση του πακέτου στήριξης ύψους 6 δις δολαρίων, το Πακιστάν πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις σε μία εποχή που η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει πολιτικές πυρκαγιές.
Η ανάρτηση εν ολίγοις μας δίνει χρήσιμα συμπεράσματα για την οικονομική κατάσταση στη συγκεκριμένη ισλαμική χώρα, η οποία είναι τόσο πολύ εξαρτώμενη από την Τουρκία, σε σημείο Πακιστανοί υπήκοοι στην Ελλάδα, να δηλώνουν σε ρεπορτάζ ελληνικών ΜΜΕ, ότι αν γινόταν ελληνοτουρκικός πόλεμος θα βρίσκονταν με το μέρος της Τουρκίας…
Διαβάστε το δημοσίευμα:
Εάν μόνο οι ελπίδες μπορούσαν να εκδηλώσουν φως, τα προβλήματα του υπουργού Οικονομικών του Πακιστάν, Ίσακ Νταρ, θα είχαν τελειώσει εδώ και καιρό. Από την ημέρα που ο άσωτος… τσάρος επέστρεψε για να ξετυλίξει μια ακόμη πράξη της παγκοσμίου φήμης…. Νταρονομίας του, έχει φουσκώσει και κάνει τα πάντα για να φέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πίσω στο τραπέζι των συζητήσεων. Ωστόσο, η σοβαρότητα του να αλλάξει την τύχη της χώρας του εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης καταστράφηκε μέσα σε λίγες μέρες. Το ότι το Πακιστάν δεν απολάμβανε την ίδια εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα όπως στην προηγούμενη θητεία του χάθηκε σαφώς από αυτόν καθώς συνέχισε να παλεύει με τα κέρατα, περιμένοντας τους συνηθισμένους φίλους να μπουν και να μοιράσουν μια ή δύο σωσίβιες λέμβους.
Αλίμονο! Μετά από φαινομενικά ατελείωτες κακές εμπειρίες, ο κόσμος φαίνεται να έχει προχωρήσει. Δεν υπάρχει εύκολο χρήμα για να διεκδικήσει κανείς (όπως παρατήρησε η Σαουδική Αραβία), και η γεωστρατηγική έχει ξεπεράσει αυτήν τη θέση. Η φούσκα μπορεί να έχει σκάσει, αλλά εκείνοι που βασίζονται στις μαγικές ψευδαισθήσεις του Νταρ για να βρουν μια μαγική λύση στα οικονομικά και τα τραπεζικά τους προβλήματα παραμένουν σταθερά και σταθερά.
Για να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, κανείς δεν φαίνεται να σημαίνει συναγερμό για εκατομμύρια που ωθούνται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι περικοπές και οι καθυστερήσεις μισθών είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι απολύσεις αιωρούνται σαν τη δαμόκλειο σπαθί. Μεταξύ των αυξανόμενων αριθμών πληθωρισμού, των παράλληλων αγορών συναλλαγματικών ισοτιμιών και του κράτους που δεν προσφέρει τίποτα άλλο από τη θεία πρόνοια, οι απλοί Πακιστανοί μαραζώνουν έξω από το τηγάνι και στη φωτιά.
Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μοιάζει με ζαριά, εκτός αν η χώρα κάνει ισχυρό συμβιβασμό για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η κυβέρνηση του Πακιστάν πρέπει να δείξει τουλάχιστον έξι δισεκατομμύρια στα ταμεία της για να θεωρηθεί βιώσιμη για περαιτέρω εκταμιεύσεις. Το πώς θα διαχειριζόταν ένα αριθμητικό αριστούργημα, όταν πολλοί δεν δεσμεύονται για την ακεραιότητά της χώρας είναι ένα ζήτημα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ειδικά λόγω της συντριπτικής εμμονής της ηγεσίας στην καταπολέμηση των πολιτικών πυρκαγιών.
Το ΔΝΤ απαίτησε οικονομικές δεσμεύσεις από το Πακιστάν
Στα μέσα του περασμένου μηνός, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδιώκει “απαραίτητες” διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από το Πακιστάν το συντομότερο δυνατό για να συνάψει ένα σύμφωνο διάσωσης με το κράτος της Νότιας Ασίας.
Οι συναντήσεις μεταξύ του Πακιστάν και του ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την ανάγκη να διατηρηθούν ισχυρές πολιτικές και να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για την υποστήριξη των προσπαθειών υλοποίησης της χώρας κατά τη διάρκεια, ανέφερε το δημοσίευμα επικαλούμενο δήλωση του Νάθαν Πόρτερ, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου για το Πακιστάν.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες και προσβλέπει στην απόκτηση των απαραίτητων διαβεβαιώσεων χρηματοδότησης το συντομότερο δυνατό, ανέφερε το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Πόρτερ ανέφερε στη δήλωση.