REAL TIME |

Χριστοδουλίδης και Μακρόν συζήτησαν για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού

Χριστοδουλίδης και Μακρόν συζήτησαν για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού

Νίκος-Μακρόν μπήκαν και σε ονοματολογία

Ανδρέας Πιμπίσιης

Το θετικό κλίμα στη συνάντηση Εμανουέλ Μακρόν και Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν εμφανές από την υποδοχή που επεφύλαξε ο Γάλλος Πρόεδρος προς τον Κύπριο ομόλογό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έφυγε από το Παρίσι εμφανώς ικανοποιημένος από τα όσα συζήτησε και άκουσε από τον Πρόεδρο Μακρόν ιδιαίτερα σε σχέση με το Κυπριακό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό και μπήκαν ακόμα και στην ονοματολογία ως προς το ποια άτομα από τον χώρος της Ένωσης θα μπορούσαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. Τόσο η Λευκωσία όσο και το Παρίσι βρίσκονται σε αναμονή των τουρκικών εκλογών για να καθορίσουν τις επόμενες τους κινήσεις. Γι’ αυτό και επιλέγουν σ’ αυτή τη φάση να μην ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους όσον αφορά τα ονόματα εκείνων των Ευρωπαίων αξιωματούχων που θα μπορούσαν να κινηθούν με άνεση και εντός της Άγκυρας για να πείσουν την Τουρκία να ανοίξει εκ νέου τον δρόμο των συνομιλιών στο Κυπριακό. Παράλληλα εκτιμάται πως η όποια αποκάλυψη ονομάτων αυτή τη στιγμή και παραμονές των τουρκικών εκλογών κάθε άλλο παρά υποβοηθητική μπορεί να είναι.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στην γαλλική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε μια πρώτη δημόσια εκτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης με τον Πρόεδρο Μακρόν. Σ’ ότι αφορά το Κυπριακό, η προσπάθεια μας, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

«Θεωρούμε ότι ο τρόπος που μπορεί αυτό να επιτευχθεί σαφώς καλύτερα είναι μέσα από μια ενεργότερη, μια πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ με τον διορισμό, με συγκεκριμένη ανάθεση αυτού του στόχου σε μια προσωπικότητα. Χαίρομαι που ο Γάλλος Πρόεδρος βλέπει τη λογική πίσω από τη δική μας προσέγγιση και όχι μόνο αντιλαμβάνεται, αλλά την ίδια στιγμή θα στηρίξει αυτή μας την προσπάθεια, η οποία ελπίζουμε να καρποφορήσει αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία και να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» είπε.

Επί του προκειμένου, πρόσθεσε, «συζητήσαμε πιο συγκεκριμένα, ανταλλάξαμε απόψεις και για κάποια ονόματα, για τον τρόπο που θα γίνει αυτή η προσπάθεια και είναι σημαντικό για μας που έχουμε τη στήριξη της Γαλλίας που είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που είναι και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Και το λέω αυτό για να πω ότι η προσπάθεια μας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ δεν έχει στόχο σε καμιά απολύτως περίπτωση να αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη».

Αντίθετα, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, το πλαίσιο είναι εκείνο των ΗΕ και είναι ασφαλιστική δικλείδα για μας για να διασφαλίσουμε τη μορφή λύσης του Κυπριακού, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που η Τουρκία κινείται και προωθεί τη λύση δύο κρατών.

Στα περιφερειακά ζητήματα και ιδιαίτερη την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή ο ΠτΔ σημείωσε την «κοινή ανάγνωση και προσέγγιση» με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube