Bloomberg: Η ΕΕ αφαίρεσε ρητορικές βολές κατά Κίνας από κοινό κείμενό της με τις ΗΠΑ

Bloomberg: Η ΕΕ αφαίρεσε ρητορικές βολές κατά Κίνας από κοινό κείμενό της με τις ΗΠΑ

Οι Βρυξέλλες διστάζουν να αντιπαρατεθούν με την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε τις ευθείες βολές κατά της Κίνας ως μίας οικονομίας “που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί οικονομία της αγοράς”, στο κείμενο περιγραφής της κοινής στρατηγικής της ΕΕ με τις ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Σε μια διαπραγμάτευση που έδειξε ανάγλυφα τους δισταγμούς των Βρυξελλών έναντι της πιο αντιπαραθετικής με το Πεκίνο στρατηγικής της Ουάσινγκτον, οι 27 της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σαφώς πιο ήπιο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ που συνεδρίασε στη βόρεια Σουηδία, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του ζητήματος τα οποία επικαλείται το Bloomberg. Το κείμενο βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης από πλευράς των ΗΠΑ.

Πολλές αναφορές στην Κίνα αφαιρέθηκαν αφότου σειρά χωρών της ΕΕ αντιτάχθηκαν σε αυτές σε προηγούμενες μορφές του σχεδίου συμπεριασμάτων. Η τελευταία έκδοση, που βρίσκεται σε γνώση του Bloomberg, λειαίνει περαιτέρω τη φρασεολογία στα σημεία όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ευθυγραμμίσουν την περοσέγγισή τους ως προς τις επενδύσεις στο έδαφός τους από τρίτα μέρη.

Το σχεδόν τελικό κείμενο δείχνει ότι, μολονότι οι χώρες της ΕΕ πράγματι υιοθετούν μια πιο σκληρή προσέγγιση έναντι της Κίνας – ειδικά την ιδέα του “de-risking”, δηλαδή της αποφυγής του κινδύνου υπερβολικής εξάρτησης από το Πεκίνο – την οποία εισήγαγε εδώ και λίγους μήνες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την ίδια στιγμή δεν επιθυμούν να ευθυγραμμιστούν με τα πιο επιθετικά “γεράκια” της Ουάσινγκτον.

Γαλλία και Ιταλία ζήτησαν αφαίρεση διάφορων αναφορών με χαρακτηρισμούς για οικονομικές πρακτικές της Κίνας, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

Σε προηγούμενη μορφή του σχεδίου, γινόταν ειδική αναφορά στις “αντιανταγωνιστικές και επιζήμιες πολιτικές και πρακτικές, που δεν συνάδουν με οικονομία της αγοράς” της Κίνας, ενώ στο τελευταίο σχεδίο δεν υπάρχει καμία ειδική αναφορά στη χώρα στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι ΗΠΑ επιθυμούσαν επίσης ανοικτή καταγγελία της Ρωσίας και της Κίνας για πρακτικές “οικονομικού καταναγκασμού”. Στη νέα εκδοχή του κειμένου, το πρόβλημα αναφέρεται, χωρίς όμως αναφορά στις δύο χώρες.

Όσον αφορά τα μέτρα ελέγχου επενδύσεων από τρίτα μέρη, διάφορες χώρες της ΕΕ διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι το κείμενο πήγαινε πέρα από όσα είχαν συμφωνηθεί στην G7, με τις ΗΠΑ να θεωρούν το πλαίσιο της Ομάδας των Επτά ως βάση για περαιτέρω μέτρα, ενώ η ΕΕ το θεωρεί ως “ταβάνι”.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο, που συνεδριάζει στη Λούλεα της Σουηδίας την Τρίτη και την Τετάρτη, από τον υπουργό Εξωτερικών τους, Άντονι Μπλίνκεν, την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και την Ύπατη Εκπρόσωπο για το Διεθνές Εμπόριο (θέση ομόβαθμη υπουργού) Κάθριν Τάι.

Την ΕΕ εκπροσωπούν οι αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ και Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube