REAL TIME |

Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 3 Μαΐου 2023

Άρχισαν τα πολιτικά όργανα στην Ουκρανία; «Ο πόλεμος ξεκίνησε επειδή ο ανίκανος εξελέγη πρόεδρος»

Άρχισαν τα πολιτικά όργανα στην Ουκρανία; «Ο πόλεμος ξεκίνησε επειδή ο ανίκανος εξελέγη πρόεδρος»

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η πολιτική ζωή βράζει και πάλι…

Βαραίνει το πολιτικό κλίμα κατά του Oυκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, με την αντιπολίτευση να σηκώνει μπαϊράκι για την ανατροπή της τρέχουσας συνθήκης.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Strana, o πρώην αρχηγός του ουκρανικού κράτους Petro Poroshenko ανεβάζει τους τόνους σε πρωτόγνωρο επίπεδο… Μόνιμη επωδός;… «Ο πόλεμος ξεκίνησε επειδή ο ανίκανος Zelensky εξελέγη πρόεδρος».
Όπως λοιπόν γίνεται ευκόλως αντιληπτό, μεσούντος του πολέμου, ο ουκρανικός πολιτικός βίος βράζει, με την αντιπολίτευση να ζητά… εκλογές.
Σημειώνεται πως οι εκλογές αναμένονται τον Οκτώβριο, αλλά δεν μπορούν να διεξαχθούν εφόσον η χώρα τελεί υπό στρατιωτικό νόμο.
Σε κάθε περίπτωση, ο προεκλογικός αγώνας έχει ήδη ξεκινήσει, με τον Petro Poroshenko να πετά το γάντι…
Υπενθυμίζεται πως οι εκλογές υπό κανονικές συνθήκες θα διεξάγονταν τον περασμένο Απρίλιο.
Με άλλα λόγια, ο Zelensky έχει συμπληρώσει ήδη τέσσερα χρόνια στην εξουσία, έχοντας νικήσει τον τότε πρόεδρο Porosenko συγκεντρώνοντας το 73,22% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Πάντως, την παραμονή των εκλογών, «οι υποστηρικτές του Porosenko προειδοποιούσαν πως πιθανή εκλογή Zelensky θα έφερνε οικονομική κατάρρευση, ακόμη και πόλεμο πλήρους κλίμακας, όπερ και εγένετο», μεταδίδει το Strana, προσθέτοντας:
«Τώρα, οι οπαδοί του Poroshenko δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν: “Σας τα λέγαμε”. Αν είχε εκλεγεί ο Poroshenko, δεν θα είχε γίνει πόλεμος»

Το άρθρο

Το βασικό έναυσμα για αυτή την εκστρατεία κατά του Zelensky ήταν ένα άρθρο του ιστορικού και πολιτικού επιστήμονα Oleksandr Zinchenko, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Historical Pravda (τμήμα της Ukrayinska Pravda, που ανήκει στον επιχειρηματία Tomasz Fiala, ο οποίος έχει ισχυρούς δεσμούς με δυτικές δομές).
Ο ίδιος ο Zinchenko ισχυρίζεται ότι έγραψε το άρθρο από ψυχής και όχι κατόπιν αιτήματος οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης.
Ωστόσο, προωθήθηκε ενεργά στο διαδίκτυο από υποστηρικτές του Porosenko.
Η βασική ιδέα του άρθρου είναι ότι η εκλογή του Ζelensky έφερε την έναρξη ενός πολέμου πλήρους κλίμακας.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, από τους τρεις πιθανούς νικητές των εκλογών (Poroshenko, Timoshenko, Zelensky), ο σημερινός πρόεδρος ήταν η χειρότερη επιλογή.
Διότι αν κέρδιζε ο Poroshenko, τότε ο Putin «θα φοβόταν να επιτεθεί», γιατί «θα καταλάβαινε ξεκάθαρα ότι, με έναν τέτοιο αντίπαλο, η νίκη της Μόσχας δεν θα ήταν εξασφαλισμένη».
Εάν η Julia Timoshenko είχε κερδίσει, θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να διαπραγματευτεί με τον Putin χάρη στον Γεωργιανό (αναφορά στον πραγματικό… ιδιοκτήτη της Γεωργίας, Ιvansvili, ο οποίος διατηρεί ανέφελες σχέσεις με το Κρεμλίνο).
Οπότε δεν θα γινόταν ούτε πόλεμος.
Ωστόσο, ο Ζelensky κέρδισε. Και ο Putin αποφάσισε ότι, με έναν τόσο άπειρο πρόεδρο, η Ουκρανία θα γινόταν εύκολη λεία.
Ως εκ τούτου ξεκίνησε πόλεμο.
«Η εκλογή του Ζelensky -αργά ή γρήγορα- σήμαινε κλιμάκωση των εχθροπραξιών», έγραψε ο Zinchenko.
Βουλευτές από το κόμμα του Poroshenkο μίλησαν στο Strana για το θέμα.
«Επί σχεδόν 4 χρόνια στη χώρα υπήρχε μία και μόνον πολιτική δύναμη. Οι δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων είναι απεριόριστες. Αλλά… τα προβλήματα έχουν αυξηθεί χιλιάδες φορές και τα περισσότερα από αυτά οδηγούσαν σε εισβολή», δήλωσε η Sofia Fentina, μέλος της παράταξης της Ευρωαλληλεγγύης, στο κανάλι της στο Telegram.
Η ίδια είχε ξεχωρίσει τη λέξη «οδηγούσαν» με κεφαλαία γράμματα, σαν να υπογράμμιζε το ότι ήταν οι λανθασμένοι χειρισμοί του Zelensky που κατέστησαν τον εφιάλτη πραγματικότητα.
Επίσης, απαριθμεί επίσης δέκα λάθη της ομάδας του Ουκρανού προέδρου σχετικά με τον πόλεμο.

Τα λάθη…

Γιατί πράκτορες της FSB διορίστηκαν στις υψηλότερες θέσεις στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας πριν από τη μεγάλης κλίμακας εισβολή;
Πού είναι ο πρώην επικεφαλής της SBU Ivan Bakanov,
 εναντίον του οποίου υπάρχουν κατηγορίες για τις αποτυχίες της υπηρεσίας πληροφοριών κατά την προπολεμική και αρχική περίοδο του πολέμου, αλλά και για την παρουσία Ρώσων πρακτόρων στη δομή του, ιδίως του Oleg Kulinich, υπόπτου για προδοσία και πρώην επικεφαλής του τμήματος της Κριμαίας.

Στις 19 Ιουλίου ο Bakanov απαλλάχθηκε των καθηκόντων του ως επικεφαλής της SBU. Μετά την απόλυσή του, αποφεύγει επιμελώς τη δημοσιότητα, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες για φυγή του στο εξωτερικό, αλλά οι ουκρανικές αρχές το διέψευσαν. Κάποτε ειπώθηκε ότι ο Bakanov ήταν υπό έρευνα, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από το Κρατικό Γραφείο Ερευνών.
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Zelensky ζήτησε την παραίτηση του Bakanov, αφού η SBI (μια υπηρεσία που ελέγχεται επίσης από τον πρόεδρο) αποκάλυψε το έργο του Oleg Kulinich, ο οποίος ήταν κοντά στον πρώην επικεφαλής της SBU (πρώην επικεφαλής του τμήματος SBU στο Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας), υπάρχουν σκοτεινά σημεία… λέει το Strana.
Ο Yuri Butusov, αρχισυντάκτης του Censor.net, μίλησε για αυτό το θέμα:
«Πριν από την εισβολή, η Ρωσία είχε τον πλήρη έλεγχο της SBU (με εξαίρεση ένα τμήμα αντικατασκοπείας) και απέκτησε πρόσβαση σε όλα τα κρατικά μυστικά μας.
Και όλα αυτά χάρη στα διατάγματα του Προέδρου Zelensky… Ήλπιζα ότι ο πρόεδρος θα το παραδεχόταν ο ίδιος, ότι θα παραδεχόταν ότι τον εξαπάτησαν, ότι του είπαν ψέματα, ό,τι πίστευε. Ήταν απαραίτητο να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και οι προδότες να δικαστούν. Αλλά ο Ζelensky επέλεξε τον δρόμο της σιωπής, τον δρόμο του ψεύδους και της ντροπής… Η σιωπή του προέδρου στην περίπτωση παράδοσης της SBU στην FSB της Ρωσικής Ομοσπονδίας δείχνει ότι αυτό δεν ήταν λάθος του, αλλά έγινε εσκεμμένα, και πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία ώστε ο Πρόεδρος Zelensky να αναγκαστεί να απαντήσει – όσο κι αν θέλει να σώσει τον εαυτό του και τους συνεργούς του, αποποιούμενος τις ευθύνες. Γιατί κανείς δεν θα του συγχωρήσει αυτά τα ποτάμια αίματος».
Ο αρχισυντάκτης του Censor.net θεωρείται προσκείμενος στον πρώην γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Oleksandr Turtschinov, ο οποίος ηγείται της έδρας του κόμματος Ευρωαλληλεγγύη του Poroschenko.
Αξίζει να προστεθεί ότι το βίντεο με τις κατηγορίες του Butusov κατά του Zelensky κυκλοφόρησε και ως διαφήμιση στο YouTube.
Γενικά, η οξεία κριτική στην πολιτική ηγεσία της χώρας από τα χείλη της αντιπολίτευσης και ορισμένων δημοσιογράφων και ακτιβιστών που βρίσκονται κοντά στη Δύση υποχώρησε μόνο τους πρώτους μήνες μετά τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας και, κατόπιν, συνεχίστηκαν.
Και η λέξη «προδοσίας» επαναλαμβάνεται ως επωδός, μαζί με τις κατηγορίες για διαφθορά, για απολυταρχισμό και τις υποτιθέμενες ίντριγκες της Bankova κατά του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.

Τι αναφέρει ο Zelensky…

Ανεπίσημα, η πλευρά Ζelensky μιλάει σκληρά.
«Αυτό που κάνει ο Poroshenko είναι καθαρή προδοσία και δουλειά του εχθρού. Φυσικά, το κράτος θα αντιδράσει» λέει στο Strana πηγή κοντά στο Γραφείο του Ουκρανού Προέδρου.

Τώρα, ποια θα είναι αυτή η αντίδραση (και αν θα είναι καθόλου) δεν είναι πολύ σαφές. Ωστόσο, τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής πάλης θα είναι ξεκάθαρα στο παρασκήνιο μέχρι το τέλος του πολέμου. Προφανώς, η εξέλιξη των εχθροπραξιών θα επηρεάσει την κατάσταση στη χώρα πολύ περισσότερο από τις εκστρατείες ενημέρωσης.
«Ωστόσο, εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας καταφέρουν κάποια σημαντική επιτυχία, τότε όλα αυτά τα σχέδια, φυσικά, θα πάνε χαμένα, καθώς η νίκη θα πιστωθεί στον Zelensky» λέει ο πολιτικός επιστήμονας Andrey Zolotarev.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube