Weather Icon
Aφρική , Ουκρανία , Ρωσία 16 Μαΐου 2023

Αρχηγοί κρατών της Αφρικής σε ειρηνευτική αποστολή σε Ρωσία και Ουκρανί

Αρχηγοί κρατών της Αφρικής σε ειρηνευτική αποστολή σε Ρωσία και Ουκρανί

Πρωτοβουλία ειρήνευσης από αφρικανικές χώρες

Αφρικανικές χώρες θα αναλάβουν πρωτοβουλία ειρήνευσης στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Αντιπροσωπεία Αφρικανών αρχηγών κρατών σχεδιάζει να ταξιδέψει σε Μόσχα και Κίεβο, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιό της, ανέφερε ο κ. Ραμαφόζα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου του με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λοόνγκ στο Κέιπ Τάουν.

“Η συγκεκριμένη αποστολή ειρήνευσης θα συμβάλει μαζί με αντίστοιχες άλλες στο να έρθει πιο κοντά το τέλος αυτής της σύγκρουσης”, σημείωσε ο κ. Ραμαφόζα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής είχε δηλώσει ήδη από τον Μάρτιο του 2022 ότι είχε ζητηθεί από την κυβέρνησή του να παίξει “μεσολαβητικό ρόλο” στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Δεν είχε αποκαλύψει ποια πλευρά τού είχε ζητήσει τη μεσολάβηση, αναφέροντας μονάχα ότι η προσέγγιση έγινε επί τη βάσει των σχέσεων Νότιας Αφρικής – Ρωσίας στο πλαίσιο των BRICS, ενός πενταμερούς μπλοκ το οποίο περιλαμβάνει ακόμη τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα.

Ανώτερο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας αναμένεται την Τρίτη στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφότου η ουκρανική αεράμυνα αναχαίτισε επιτυχώς μια εξαιρετικά ισχυρή ρωσική πυραυλική επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Η επίσκεψη έρχεται έναν μήνα αφότου ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε ανακοινώσει αποστολή απεσταλμένου του στο Κίεβο, μετά την πίεση δυτικών χωρών για το γεγονός ότι το Πεκίνο έχει αποφύγει να καταδικάσει την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο κ. Ραμαφόζα είχε συνομιλίες με τον Πούτιν στις 12 Μαΐου, ενώ μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, την επομένη. Ο ηγέτης της Νότιας Αφρικής αντιμετωπίζει κριτική από τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους τους για το γεγονός ότι η Πρετόρια έχει αποφύγει να επικρίνει τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube