Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 3 Μαΐου 2023

«Απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν» με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα

«Απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν» με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα

H Μόσχα καταγγέλλει ουκρανική επίθεση με drone κατά του Κρεμλίνου 

Η Μόσχα θεωρεί το συμβάν «προγραμματισμένη τρομοκρατική ενέργεια», για την οποία διατηρεί το «δικαίωμα αντιποίνων».

Τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν με τη χρήση συστημάτων ραντάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η Μόσχα θεωρεί το συμβάν «προγραμματισμένη τρομοκρατική ενέργεια», για την οποία διατηρεί το «δικαίωμα αντιποίνων».

«Το Κρεμλίνο θεωρεί τις ενέργειες αυτές ως προγραμματισμένη πράξη τρομοκρατίας και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου, παραμονές της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν δεν τραυματίστηκε και δεν υπάρχουν υλικές ζημιές στο κτήριο του Κρεμλίνου.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της «επίθεσης των drones» και ότι αυτή τη στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πούτιν δεν τροποποίησε το πρόγραμμά του και εργάζεται ως συνήθως.

«Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα αντιποίνων όπου και όποτε κρίνει», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η δημοτική αρχή της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις drones.

Ουκρανία: Δεν έχουμε καμία σχέση με το περιστατικό

Ο Ουκρανός προεδρικός αξιωματούχος, Σεργκέι Νικιφόροφ, δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό, την πλέον άμεση κατηγορία που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας από τότε που εισέβαλε στη γειτονική της χώρα πριν από 14 και πλέον μήνες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια επίθεση στο Κρεμλίνο «δεν θα άλλαζε τίποτα στο πεδίο της μάχης» και πιθανότατα «θα προκαλούσε τη Ρωσία προς πιο επιθετικές ενέργειες».

«Η Ουκρανία συνήθως αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις κατά της Ρωσίας ή της προσαρτημένης Κριμαίας, αν και αξιωματούχοι του Κιέβου έχουν αναφερθεί σε τέτοιες επιθέσεις με αινιγματικά ή σκωπτικά σχόλια», σχολιάζει το Reuters.

Ο Μιχάηλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι το γεγονός χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για «μια μεγάλης κλίμακας επίθεση».

Ο ίδιος έγραψε: «Η Ρωσία προετοιμάζει ξεκάθαρα μια τρομοκρατική επίθεση μεγάλης κλίμακας. Γι’ αυτό πρώτα συλλαμβάνει δήθεν δολιοφθορείς στην Κριμαία. Και στη συνέχεια κάνει λόγο “μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Κρεμλίνο”. Πρώτα απ’ όλα, η Ουκρανία διεξάγει έναν αμυντικό πόλεμο και δεν επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για ποιο λόγο; Αυτό δεν λύνει κανένα στρατιωτικό ζήτημα. Αλλά δίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία λόγους να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της εναντίον αμάχων …

Δεύτερον, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων και περιστατικών που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η εμφάνιση drones στο ρωσικό έδαφος δεν μπορεί παρά να υποδηλώνει  δραστηριότητες των τοπικών αντιστασιακών δυνάμεων.

Όπως γνωρίζετε, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε στρατιωτικό κατάστημα …»

Τι υποστηρίζουν αναλυτές

Καθώς οι λεπτομέρειες της φερόμενης επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της προεδρικής κατοικίας του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ελάχιστες, ο στρατιωτικός αναλυτής, Σον Μπελ, επισημαίνει πως «διεξάγεται πόλεμος πληροφοριών».

Ο ίδιος είπε ότι η Ουκρανία δεν έχει επιχειρήσει ποτέ κάτι τόσο «ριψοκίνδυνο και δύσκολο όσο αυτό». Παρότι η Ουκρανία έχει χτυπήσει ξανά με drones, «αμφιβάλλω αν θα ήταν τόσο τολμηρή ώστε να οργανώσει κάτι τέτοιο στη Μόσχα», σημειώνει ο Μπελ.

Από την πλευρά του, ο Ρουσλάν Πουχόφ, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, ενός think-tank της Μόσχας, δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν πιθανότατα να έχουν αγοραστεί στο εμπόριο και να έχουν εξοπλιστεί με εκρηκτικά. Σύμφωνα με τον ίδιο μια «ομάδα Ουκρανών από ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να έχει εκτοξεύσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στη Μόσχα».

Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal, Γιάροσλαβ Τροφίμοφ, τονίζει: «Aυτού του είδους τα drones μπορεί να έχουν ”σηκωθεί” μόνο από τη Μόσχα ή από τη γύρω περιοχή. Δεν είναι το είδος του drone που μπορεί να πετάξει από την Ουκρανία».

Πηγή: Reuters, SkyNews, FT, 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube