Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Ανησυχητικά μηνύματα στην ελληνική εξωτερική πολιτική

Δημοσιεύτηκε στις

Μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας υπάρχει ένα χάσμα το οποίο διευρύνεται

Του Παντελή Σαββίδη

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πάρτε το χαμπάρι σε Αθήνα και Λευκωσία!

Παρέμβαση του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Ιωάννη Μάζη στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μάζης: Στις πρώτες 100 μέρες ο Τραμπ προκάλεσε Σοκ και Δέος. Μετά από αυτήν την περίοδο, η Αγγλία, Γαλλία και η Γερμανία συνομιλούν με διάθεση να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Αυτή είναι μια πρώτη επιτυχία του Τραμπ. Είναι σαν εφαρμογή της θεωρίας της αποτροπής, προκειμένου ο Τραμπ να γεφυρώσει ένα χρέος του 30 τρις δολαρίων. Ήδη έχει επαναπατρίσει κάποιες αμερικανικές εταιρείες με τον φόβο των δασμών στα προϊόντα τους.

Η ίδια θεωρία χρησιμοποιείται και στο ουκρανικό μέτωπο, βάζοντας τον ΥΠΕΞ να αναφέρει, ότι αν δεν έχουμε αποτελέσματα στην ειρηνευτική διαδικασία οι ΗΠΑ φεύγουν, γιατί αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός τους. Χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο για να φέρει αποτελέσματα.

Το τρίτο μέτωπο είναι στη Μέση Ανατολή. Εκεί δεν κατάφερε πολλά πράγματα πέρα από μια εκεχειρία που έσπασε. Αυτήν τη στιγμή εστιάζει στον παραγωγό της ανωμαλίας, δηλαδή το Ιράν και να το αναγκάσει σε διαπραγματεύσεις και να χτυπήσει το αίτιο της αστάθειας στη ρίζα του. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι πως θα εξελιχθεί η υπόθεση με την Κίνα. Η Ευρώπη δεν έχει αποφασίσει ευρωπαϊκή συνείδηση.

Με Τραμπ μιλάμε για αλλαγή εποχής και κατάρρευσης της παγκοσμιοποίησης. Μιλάμε για συναλλακτική σχέση των κρατών με τις ΗΠΑ. Αυξάνονται οι πιθανότητες για ανεξάρτηση πολιτική των κρατών μελών. Αν η Ευρώπη αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κοινή πλατφόρμα, η οποία να της εξασφαλίσει σε κοινή άμυνα που να βασίζεται στην ομογενοποίηση των τεχνολογιών θα της επιστρέψει να χαράξει ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

Το θέμα είναι να αντιληφθούν οι ηγεμονικές ευρωπαϊκές χώρες αν θέλουν την Ευρώπη ζωντανή. Όσο για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει δεχτεί κάποιες ήττες τον τελευταίο καιρό, από το Κογκρέσο ιδιαίτερα με τους S-400, των οποίων η εγκατάσταση στα συροτουρκικά σύνορα αντιμετωπίζονται ως απειλή από το Ισραήλ.

Επίσης δέχτηκε πλήγμα από τη γερμανική κυβέρνηση για τα Eurofighter, που ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τους Meteor. Η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν ότι εξυπηρετούν αμερικανικά συμφέροντα και πρέπει να το αξιοποιήσουν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πώς επηρεάζει ο θάνατος του Πάπα τις γεωπολιτικές εξελίξεις;

Ο βίος και η πολιτεία του αποθανόντος Πάπα Φραγκίσκου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Σταύρος Καλεντερίδης: Ο βίος και η πολιτεία του αποθανόντος Πάπα Φραγκίσκου. Η χούντα, τα σκάνδαλα και οι πιθανοί αντικαταστάτες.

Το ηρωικό μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Γεώργιου, για το Πάσχα και την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Τούρκους δυνάστες. Όλα όσα τρέμουν να πουν οι πολιτικοί σε Αθήνα και Λευκωσία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum: Ακολουθεί η Τουρκία το κινεζικό μοντέλο υπεραλίευσης;

Η υδατοκαλλιέργεια είναι μια τεράστια βιομηχανία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα

Δημοσιεύτηκε

στις

Την πιθανότητα η Τουρκία να υιοθετεί πρακτικές υπεραλίευσης παρόμοιες με αυτές της Κίνας, με στόχο οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ​εξετάζει σε άρθρο του στο Middle East Forum ο Μάικλ Ρούμπιν με τίτλο «Ακολουθεί η Τουρκία το κινεζικό μοντέλο υπεραλίευσης;».

Ο Αμερικανός αναλυτής υποστηρίζει ότι η Τουρκία, όπως και η Κίνα, χρησιμοποιεί την υπεραλίευση όχι μόνο για οικονομικό κέρδος αλλά και ως εργαλείο για την ενίσχυση των εδαφικών της διεκδικήσεων. Η τουρκική αλιευτική βιομηχανία έχει αυξηθεί σημαντικά, από 100.000 τόνους το 2013 σε 556.000 τόνους το 2023, χάρη σε κρατικές επιδοτήσεις και την απουσία αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών. Αντίθετα, η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, περιορίζεται από ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, με την παραγωγή της να ανέρχεται σε περίπου 130.000 τόνους ετησίως.​

Επιπλέον, η Τουρκία επωφελείται από χαμηλότερους δασμούς και την απουσία ποιοτικών ελέγχων στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, γεγονός που της επιτρέπει να ανταγωνίζεται αθέμιτα τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Ρούμπιν προτείνει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο σε διεθνή φόρα, αντιμετωπίζοντας την τουρκική οικονομική και θαλάσσια επιθετικότητα.​ Υπενθυμίζεται, ότι ο Σάββας Καλεντερίδης σε σχετικό θέμα στην εκπομπή του είχε μεταφέρει κραυγή αγωνίας από Έλληνα ψαρά, ο οποίος έκανε λόγο σε επιστολή του στο Geopolitico.gr για “σχέδιο εξόντωσης της ελληνικής αλιείας”.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν:

α κινεζικά αλιευτικά τράτα δραστηριοποιούνται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες χωρών από την Κορεατική Χερσόνησο έως την Κένυα. Όταν οι χώρες διαμαρτύρονται ή απλώς απορρίπτουν τις κινεζικές προσπάθειες —όπως κάνουν οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ— το Πεκίνο προβάλλει γελοίες αξιώσεις για τα θαλάσσια ύδατα τους. Αν αυτό δεν αποθαρρύνει τα μικρότερα κράτη, τότε ο νέος στόλος ακτοφυλακής και οι μικρότερες φρεγάτες της Κίνας πυροβολούν ή εμβολίζουν αλιευτικά σκάφη. Η κινεζική υπεραλίευση έχει οδηγήσει ορισμένα αποθέματα —όπως οι γιγάντιες αχιβάδες, οι οξύρρυγχοι και οι γαρίδες— στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Άλλα είδη, όπως το κινεζικό ψάρι-paddlefish, έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Η Τουρκία σήμερα ακολουθεί τη στρατηγική υπεραλίευσης της Κίνας, τόσο για οικονομικά όσο και για ιμπεριαλιστικά οφέλη στο Αιγαίο.

Η κινεζική υπεραλίευση δεν αποτελεί απλώς οικονομικό πρόβλημα ή περιβαλλοντική τραγωδία· έχει και βαθειά αποσταθεροποιητική επίδραση. Όταν κατέρρευσε η αλιευτική βιομηχανία της Σομαλίας, πολλοί κάτοικοι στράφηκαν στην πειρατεία ή εντάχθηκαν στην Αλ Σαμπάαμπ, τη τοπική θυγατρική της Αλ Κάιντα. Σε πολλές περιπτώσεις, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας χρησιμοποιεί την υπεραλίευση ως μέρος της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής «σαλαμοποίησης»· η υπεραλίευση μετατρέπεται σε ασύμμετρη στρατηγική πολέμου για την ενίσχυση αξιώσεων κυριαρχίας.

Όπως η Τουρκία μιμείται τη στρατηγική «σαλαμοποίησης» της Κίνας για να προωθήσει τις ιμπεριαλιστικές της φιλοδοξίες στην Κύπρο, τη Συρία και το Ιράκ, έτσι ακολουθεί πλέον και τη στρατηγική υπεραλίευσης στο Αιγαίο, επιδιώκοντας οικονομικά και ιμπεριαλιστικά οφέλη.

Η υδατοκαλλιέργεια είναι μια τεράστια βιομηχανία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια συμβάλλει με περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ η τουρκική προσθέτει 3 δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ της Τουρκίας.

Ωστόσο, η Τουρκία επιδιώκει ολοένα και περισσότερο να εξαπατήσει και να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα. Επωφελείται από κρατικές επιδοτήσεις και, όπως η Κίνα, αγνοεί περιβαλλοντικούς ελέγχους. Επιπλέον, η Άγκυρα επιδοτεί γενναία τη μεταφορά των προϊόντων της μέσω της Turkish Airlines προς περισσότερους από 50 προορισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη εξαγωγής. Αυτό επιτρέπει στην Τουρκία να υποσκελίζει τον ανταγωνισμό. Οι τουρκικές εξαγωγές ψαριών κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ, χάρη σε χαμηλότερους δασμούς στις ΗΠΑ (20% έναντι 10%) και στην απουσία ποιοτικών ελέγχων για εισαγόμενα προϊόντα στην ΕΕ σε σχέση με τα εγχώρια παραγόμενα.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να δηλώνουν ότι θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ —ιδιαίτερα σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες αρκετά αφελείς ώστε να τους πιστεύουν.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία φοβάται την ΕΕ, επειδή οι αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις της θα εξανέμιζαν την κερδοφορία πολλών τουρκικών βιομηχανιών και θα στερούσαν από την Άγκυρα το πλεονέκτημα που αποκομίζει μένοντας εκτός της ευρωπαϊκής εποπτείας. Ως μέλη της ΕΕ, όμως, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος υποχρεούνται να τηρούν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πρακτικές. Εξάλλου, και οι δύο χώρες είναι ώριμες δημοκρατίες, όπου οι πολίτες θα αντιδρούσαν έντονα αν οι κυβερνήσεις τους προέτασσαν το βραχυπρόθεσμο ή ατομικό κέρδος έναντι της μακροπρόθεσμης ευημερίας των ιχθυαποθεμάτων και του περιβάλλοντος.

Αυτή η απόκλιση είναι φανερή σε μια σύγκριση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Η Τουρκία αύξησε την παραγωγή της από 100.000 τόνους το 2013 σε 556.000 τόνους το 2023. Μια τέτοια αύξηση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς επιδοτήσεις και την απουσία ρυθμιστικού και περιβαλλοντικού ελέγχου. Την ίδια περίοδο, η ΕΕ και οι κρατικές ρυθμίσεις έχουν περιορίσει την ελληνική παραγωγή στους 130.000 τόνους ετησίως.

Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στηρίξουν την Κύπρο και την Ελλάδα στα διεθνή φόρα, καθώς καταγγέλλουν και αντιμετωπίζουν τον οικονομικό ιμπεριαλισμό της Τουρκίας και την παράνομη θαλάσσια δραστηριότητά της.

Αν εξεταστεί μεμονωμένα, η αυξανόμενη τουρκική εισπήδηση στα ελληνικά ιχθυαποθέματα ίσως φανεί ως μια χαμηλής έντασης διαμάχη, όπως συμβαίνει συχνά μεταξύ γειτόνων —φίλων ή αντιπάλων. Όμως, στο ευρύτερο πλαίσιο της τουρκικής θαλάσσιας επεκτατικής στρατηγικής «Γαλάζια Πατρίδα» και των αμφισβητήσεων που εγείρει στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και της στροφής της Άγκυρας σε ασύμμετρες και «γκρίζες» μορφές πολέμου, η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αναγνωρίσουν την τουρκική υπεραλίευση ως οικονομικό ιμπεριαλισμό και ως σκόπιμη προσπάθεια υπονόμευσης της οικονομικής βιωσιμότητας ζωτικών κλάδων των γειτονικών της χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεν πρέπει μόνο να βοηθήσουν στην περιπολία της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνεργασία με τα ελληνικά και κυπριακά ναυτικά, ώστε να αναχαιτίζουν, να ανακόπτουν και, αν χρειαστεί, να βυθίζουν τους Τούρκους λαθραλιείς· αλλά και η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες πρέπει να στηρίξουν την Κύπρο και την Ελλάδα σε διεθνή φόρα, όπου καταγγέλλουν τον οικονομικό ιμπεριαλισμό της Τουρκίας και την παράνομη θαλάσσια δραστηριότητά της.

Τέλος, η Ουάσινγκτον πρέπει να βοηθήσει την Κύπρο και την Ελλάδα να αναβαθμίσουν, εκσυγχρονίσουν και επεκτείνουν τους στόλους της ακτοφυλακής τους.

Μία Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό αρκεί· η Ανατολική Μεσόγειος δεν χρειάζεται τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιμείται τη σκέψη του Σι Τζινπίνγκ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πολέμοι έχουν ξεσπάσει για πολύ λιγότερα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα59 λεπτά πριν

Έντονες αντιδράσεις από τους Εθνοφύλακες της Ρόδου! «Όχι στην κατάργηση των Ταγμάτων μας»

. Οι εθνοφύλακες του νησιού κάνουν λόγο για «απαράδεκτη και επικίνδυνη» απόφαση που υπονομεύει την άμυνα και την ασφάλεια της...

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Φόβητρο για τους Τούρκους ο Άγιος Γεώργιος! Για τους Πόντιους βρισκόταν παντού και προλάβαινε τα πάντα

Η καταγραφή του Ξενοφώντα Άκογλου στο μνημειώδες έργο «Από τη ζωή του Πόντου – Λαογραφικά Κοτυώρων»

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Πάρτε το χαμπάρι σε Αθήνα και Λευκωσία!

Παρέμβαση του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Ιωάννη Μάζη στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ

Πολιτική3 ώρες πριν

Επίθεση του αρχηγού του κεμαλικού κόμματος στον Ερντογάν! “Πουλάει την Κύπρο”

Μιλά για κατάρρευση της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας

Πολιτική3 ώρες πριν

“Άκυρο” Τραμπ σε Ερντογάν! Δεν πάει στην Τουρκία

Θα επισκεφτεί Σαουδική Αραβία, Κατάρ και ΗΑΕ, αλλά όχι τον... φίλο του.

Δημοφιλή