Weather Icon

Αμμόχωστος: Τι σημαίνει η πώληση τριών ξενοδοχείων από Ελληνοκύπριους σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία;

Αμμόχωστος: Τι σημαίνει η πώληση τριών ξενοδοχείων από Ελληνοκύπριους σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία;

Συμφωνία – τεστ αντιδράσεων μέσω του Βαρωσιού

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η επίμαχη συμφωνία πώλησης ξενοδοχειακών μονάδων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων από τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες προς τον Τουρκοκύπριο επιχειρηματία παίρνει ευρύτερες διαστάσεις τόσο σε σχέση με την συμφωνία αυτή καθ’ αυτή όσο και σ’ ότι αφορά το ευρύτερο θέμα των περιουσιών στην Αμμόχωστο. Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος, Μουράτ Μετίν Χακκί, ο οποίος ασχολήθηκε συστηματικά με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, δεν αποκλείει η όλη πράξη να στοχεύει και σε καταγραφή αντιδράσεων και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος. 

Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος δήλωσε (στο ΚΥΠΕ) πως μια εταιρεία που εδρεύει στην κατεχόμενη Λευκωσία είχε προτείνει μια «σύμβαση/συμφωνία πώλησης» προς έξι φυσικά και νομικά πρόσωπα για περιουσία που έχουν στο Βαρώσι. Η πρόταση ήταν όπως όλες οι πράξεις τους γίνουν μέσω τη της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που έχει συσταθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα. 

Σύμφωνα πάντως με την πρόεδρο της «επιροπής», Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί, η οποία μίλησε στην τ/κ εφημερίδα Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ) ενώπιον της δεν έχει φτάσει καμιά αίτηση που να αφορά τις υπό αναφορά περιουσίες στο Βαρώσι. Η Βετζχί είπε ότι η ίδια δεν γνωρίζει εάν τα δύο συμβαλλόμενα μέρη έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια πώληση μέσω κάποιου συμβολαίου ή γραμματίου μεταξύ τους. Υπέδειξε πως εάν έγινε κάτι ανάλογο τότε «η συμφωνία δεν έχει νομικό αντίκρισμα». 

Ο Μουράτ Μετίν Χακκί ανέφερε πως στο πλαίσιο της «συμφωνίας πώλησης» θα καταβληθεί ένα ποσό στο τέλος του έτους. Ο ίδιος εκτιμά πως η συμφωνία δεν θα εκτελεστεί επί του παρόντος και ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια να μετρήσει αντιδράσεις». 

Μια από τις έντονες ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης, μετά την δημοσιοποίηση του θέματος την περασμένη εβδομάδα, ήταν και το ενδεχόμενο η πράξη αγοραπωλησίας να πέρασε μέσα από την «επιτροπή», κάτι που εάν συνέβαινε θα οδηγούσε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν έχει περάσει από την «επιτροπή» δίνει μια ανάσα στην κυπριακή κυβέρνηση αλλά δεν απομακρύνει τους κινδύνους και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν. 

Από τα όσα ο Χακκί ανέφερε στο ΚΥΠΕ προκύπτει ότι η υπογραφή για πώληση από τα έξι αυτά φυσικά ή νομικά πρόσωπα δείχνει μια επιθυμία πώλησης των περιουσιών τους στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσιού. «Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνουν οι τουρκοκυπριακές αρχές είναι να γνωρίζουν αυτήν την επιθυμία πώλησης, να την εκμεταλλευτούν και να βρουν μια λύση για τους εγγεγραμμένους Ε/κ ιδιοκτήτες του 1974 ή τους νόμιμους κληρονόμους τους. Με αυτόν τον τρόπο το κλειστό Βαρώσι μπορεί να τουρκοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στο τέλος, ο αγοραστής είναι ευχαριστημένος, και ο πωλητής επίσης».

Πρέπει, συνέχισε, οι «θεσμοί» του ψευδοκράτους ν’ αρχίσουν μια διαδικασία για επιστροφή των περιουσιών στο Βαρώσι μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας». Πρέπει επίσης, συνέχισε, το «υπουργείο εσωτερικών» και η «εισαγγελία» να πουν την άποψή τους για τις περιουσίες εκτός «στρατιωτικού καθεστώτος» και ν’ αρχίσει η διαδικασία επιστροφής αυτών των περιουσιών.

Δύο εμπόδια 

Από τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο προκύπτει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει μπροστά της δύο εμπόδια για να μπορεί να ολοκληρωθεί. 

Πρώτον, στο δημοσιεύματα της Γενί Ντουζέν αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, λέγεται ότι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες, αγόρασε τα ξενοδοχεία και το ενέκρινε αυτό στο υπουργείο εσωτερικών της ΤΔΒΚ. Το υπουργείο εσωτερικών δεν έχει αρμοδιότητα έγκρισης ή θέση σε σχέση με τέτοιες πωλήσεις. Για μια τέτοια πράξη η ορθή διεύθυνση είναι η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, η οποία έγινε αποδεχτή και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επειδή το Βαρώσι είναι σε στρατιωτικό καθεστώς, δεν είναι δυνατή μια τέτοια πώληση  σύμφωνα με τον [νόμο] 13/2008». 

Δεύτερον, σε δημοσίευμα της Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) γίνεται αναφορά στην εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ το οποίο υποστηρίζει πως οι πλείστες περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων του ανήκουν. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε στα τέλη του 2005 το «δικαστήριο» Αμμοχώστου, οι ακίνητες περιουσίες που αναφέρονται σε 1472 τίτλους ιδιοκτησίας στην κλειστή περιοχή του Βαρωσιού ανήκουν στο ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά.   

Δηλαδή, η «επιτροπή», αν θα κάνει μια πράξη μετά από αίτηση των προ του 1974 ιδιοκτητών αυτών των περιουσιών, πρέπει να λάβει υπόψη και το ΕΒΚΑΦ, αυτή την «απόφαση του δικαστηρίου». 

Σε αναμονή του ΕΔΑΔ 

Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια κατάληξη στο ΕΔΑΔ για υποθέσεις όπως της KV Mediterranean Tours Ltd. Εάν, ανέφερε, το ΕΔΑΔ λάβει απόφαση ότι η «επιτροπή» δεν μπορεί να αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο για το κλειστό Βαρώσι, και παραβιάζονται τα δικαιώματα του εγγεγραμμένου το 1974 νόμιμου ιδιοκτήτη ή των νόμιμων κληρονόμων του, όσο και τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία και σε δίκαιη δίκη, τότε αυτό θα είναι καταλυτικό όσον αφορά την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου και το ρόλο της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας». Ο Τ/κ δικηγόρος σημείωσε στο ΚΥΠΕ ότι η τελική απόφαση για την εν λόγω υπόθεση στο ΕΔΑΔ αναμένεται να εκδοθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube