REAL TIME |

ΗΠΑ , Τουρκία 16 Μαΐου 2023

Άλλο ένα άρθρο-μαχαιριά του Μάικλ Ρούμπιν για Ερντογάν με αφορμή τον πρώτο γύρο των εκλογών! “Θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο – Τα χειρότερα έρχονται για την Τουρκία”

Άλλο ένα άρθρο-μαχαιριά του Μάικλ Ρούμπιν για Ερντογάν με αφορμή τον πρώτο γύρο των εκλογών! “Θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο – Τα χειρότερα έρχονται για την Τουρκία”

Το τουρκικό κοινό είναι προετοιμασμένο τόσο για επιθετικότητα όσο και για αντιπερισπασμό. Το μόνο ερώτημα είναι αν στόχος της Τουρκίας θα είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, το Ιράκ ή η Αρμενία”, λέει ο αναλυτής.

Τις εκλογές στην Τουρκία σχολιάζει ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής, Μάικλ Ρούμπιν, σε άρθρο του στο ιστολόγιο 1945 με τίτλο “Τα χειρότερα έρχονται για την Τουρκία”

“Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία, ενισχύοντας τον ρόλο του στο τιμόνι της Τουρκίας για ένα τέταρτο του αιώνα. Οι ειδήμονες που βλέπουν το πλεονέκτημα σε έναν δεύτερο γύρο ξεχνούν το Ιράν, όπου οι δεύτεροι γύροι εκλογών είναι συνηθισμένοι, αν και δεν αποτελούν ένδειξη δημοκρατίας” σημειώνει ο Ρούμπιν, στην αρχή του κειμένου.

“Για μήνες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβούλευε τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και το Κογκρέσο να προχωρήσουν χαλαρά (σ.σ. να χειριστούν με ηπιότητα δηλαδή) στην Τουρκία. Η λογική τους: Η Τουρκία αντιμετώπισε εκλογές και οποιοσδήποτε εξαναγκασμός ή τιμωρητική αντίδραση θα μπορούσε να παίξει στα χέρια του Ερντογάν ενόψει των χθεσινών εκλογών (σ.σ. όπως και έγινε)”, συμπληρώνει και εκτιμά, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένουν έναν ανώμαλο δρόμο (βραχώδη τον χαρακτηρίζει) για τη χώρα.

Στη συνέχεια στέκεται στην προσωπικότητα του Τούρκου προέδρου, αναλύοντας την πολιτική του πορεία μέχρι σήμερα. “Ο Ερντογάν δεν είναι μόνο ο πιο διεφθαρμένος κυβερνήτης της Τουρκίας. Είναι σε ανταγωνισμό με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Κιμ Γιουνγκ-ουν, τον Αλί Χαμενεΐ, τον Μασούντ Μπαρζανί και τον Ιλχάμ Αλίεφ για να είναι ο πιο διεφθαρμένος άνθρωπος στον κόσμο. Ξεκίνησε τη ζωή του ως αχινός . Διεξήγαγε τις αρχικές του εκστρατείες ως δήμαρχος με γνώμονα την καθαριότητα. Έφυγε από αυτό το γραφείο με 13 υποθέσεις διαφθοράς να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του. Έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας που εκτέθηκαν από το Wikileaks ανέφεραν ότι ο Ερντογάν είχε οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Η βουλευτική ασυλία του αγόρασε χρόνο και η στοίβαξη του δικαστικού σώματος του έδωσε μόνιμη άδεια. Είναι πιθανό ότι με το νέο αίσθημα ατιμωρησίας του, τα φημισμένα ευρήματα υδρογονανθράκων της Μαύρης Θάλασσας και το αέριο που λεηλατήθηκε από τα κυπριακά ύδατα, ο Ερντογάν θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο”.

Ακολούθως ο αναλυτής κάνει αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των χειρισμών του Ερντογάν. “Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι η διαφθορά του Ερντογάν, αλλά η δεινή κατάσταση της Τουρκίας. Ο Ερντογάν οδήγησε την κάποτε πολλά υποσχόμενη οικονομία της Τουρκίας στον πάτο. Ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου και το νόμισμα της Τουρκίας στον γκρεμό της αναξιότητας. Τίποτα στο αρχείο του Ερντογάν δεν υποδηλώνει έναν άνθρωπο ικανό να αναγνωρίσει πόσο μάλλον να διορθώσει λάθη”, αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής.

Σαντάμ και Ελλάδα-Κύπρος

Ξεδιπλώνοντας την αναθεωρητική πολιτική του Τούρκου προέδρου, ο Ρούμπιν κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ Ερντογάν και Σαντάμ Χουσεΐν, ένας συμβολισμός που αφορά ξεκάθαρα Ελλάδα και Κύπρο. “Καθώς ο πόλεμος και ο τυχοδιωκτισμός οδήγησαν το Ιράκ σε ακρωτηριαστικό χρέος, ο Σαντάμ κοίταξε δίπλα –στο πλούσιο Κουβέιτ– για να σωθεί. Εκ των υστέρων, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που απέρριψαν τη ρητορική του Σαντάμ που αρνούνταν τη νομιμότητα του Κουβέιτ ή την ιερότητα των συνόρων του ως κανονική αραβική βομβιστική επίθεση ήταν ανόητοι. Το ερώτημα τώρα ενώπιον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι αν θα κάνουν το ίδιο λάθος δύο φορές: ο Ερντογάν αμφισβητεί ανοιχτά τη νομιμότητα της Συνθήκης της Λωζάνης. Καθώς πλησιάζει τα εκατό χρόνια της, όχι μόνο η ρητορική του αλλά και οι πράξεις του θα γίνονται πιο ακραίες. Οι Τούρκοι έχουν τροφοδοτηθεί με μια σταθερή ροή εθνικισμού, αν όχι φασισμού και φυλετικής ανωτερότητας. Η φούσκα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης είναι εξίσου ακραία με τη Ρωσία. Το τουρκικό κοινό είναι προετοιμασμένο τόσο για επιθετικότητα όσο και για αντιπερισπασμό. Το μόνο ερώτημα είναι αν στόχος της Τουρκίας θα είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, το Ιράκ ή η Αρμενία”, λέει ο αναλυτής.

Απάντηση στον Μπάιντεν από τις κάλπες

Όσον αφορά τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, ο Ρούμπιν εκτιμά, ότι η περιφρόνηση του Ερντογάν στις ΗΠΑ θα οξυνθεί. “Όπως σημείωσε ο καθηγητής Henri Barkey , η αγαπημένη εφημερίδα του Ερντογάν είχε τίτλο: «Οι κάλπες θα έχουν μια απάντηση για τον Μπάιντεν». Η ικεσία θα ήταν μια κακή στρατηγική, μόνο που θα φουσκώσει περισσότερο τον Ερντογάν. Είναι καιρός ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προετοιμαστούν για την κατασκευασμένη κρίση του Ερντογάν. Είναι πιθανό να πάρει ομήρους Αμερικανούς για να ταπεινώσει την Αμερική στους ψηφοφόρους του και να αποσπάσει παραχωρήσεις, όπως κάνουν η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα”, αναφέρει ο αρθρογράφος και καταλήγει:

“Για μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών, Τούρκοι αναλυτές προσπαθούν να βρούνε αναλογίες. Είναι η κατάσταση των διμερών σχέσεων τόσο κακή όσο ο πόλεμος στο Ιράκ, η Κυπριακή κρίση; Το απλό γεγονός είναι, ότι δεν υπάρχει πλέον αναλογία για το πόσο κακοί είναι οι δεσμοί και πόσο κακοί πρόκειται να γίνουν”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube