Weather Icon

Υπό εξαφάνιση απειλείται η παραδοσιακή τέχνη ύφανσης μάλλινων χαλιών του Κασμίρ

Υπό εξαφάνιση απειλείται η παραδοσιακή τέχνη ύφανσης μάλλινων χαλιών του Κασμίρ

Μια παραδοσιακή τέχνη αιώνων που έχει περάσει από γενιά σε γενιά στην κοιλάδα είναι η τέχνη της κατασκευής Namda.

Το Namda είναι ένα είδος χαλιού που είναι φτιαγμένο από πιληματοποιημένο μαλλί, το οποίο είναι πολύ επεξεργασμένο.

Ωστόσο, παρά τη σημασία της, η παραδοσιακή χειροτεχνία κατασκευής Namda απειλείται πλέον με εξαφάνιση για διάφορους λόγους. Η τέχνη της κατασκευής Namda περνάει από διάφορα στάδια και απαιτεί εξειδικευμένη δεξιοτεχνία που έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά. Η διαδικασία παρασκευής του Namda περιλαμβάνει διάφορα στάδια όπως λανάρισμα, δημιουργία περιγράμματος, δημιουργία στρώσης, πασπάλισμα διαλύματος σαπουνιού, κύλιση του Namda, στέγνωμα και τέλος, το έργο Aari.

Αρχικά, το μαλλί λαναρίζεται για να αφαιρεθούν τυχόν ακαθαρσίες και να γίνει πιο λεπτό. Κατά τη δημιουργία του περιγράμματος, η υφαντουργός αποφασίζει για το σχέδιο του περιγράμματος και το στερεώνει στο μαλλί. Μόλις ολοκληρωθεί το περίγραμμα, ξεκινά το κύριο επίπεδο. Εδώ η υφάντρια αποφασίζει για το χρώμα και το σχέδιο του Namda, μπλέκοντάς το προσεκτικά με το μαλλί. Το επόμενο βήμα είναι να ραντίσετε το διάλυμα σαπουνιού στο Namda για να δημιουργήσετε τη διαδικασία του πιλήματος. Εδώ συμβαίνει η μαγεία στη διαδικασία δημιουργίας Namda. Το μαλλί αρχίζει να δένει με τις άλλες ίνες μαλλιού, γεγονός που κάνει το Namda πιο ανθεκτικό και μακράς διαρκείας.

Το Namda τελικά τυλίγεται και αφήνεται για στέγνωμα, και στη συνέχεια γίνεται η εργασία Aari, που είναι το περίπλοκο κέντημα που γίνεται στο Namda. Αυτό το στάδιο είναι που προσθέτει μια απίστευτα λεπτή μορφή στο Namda, μετατρέποντάς το σε έργο τέχνης.

Παρά την εξαιρετική ομορφιά του Namda, η παράδοση απειλείται καθώς υπάρχουν λιγότεροι ειδικευμένοι τεχνίτες που έχουν εμπειρία σε αυτή τη μορφή τέχνης. Επιπλέον, στην παρακμή του συνέβαλαν και ο εκσυγχρονισμός των χαλιών και η εμφάνιση φτηνών απομιμήσεων. Οι νεότερες γενιές φαίνεται να ενδιαφέρονται λιγότερο να μάθουν αυτή την αρχαία τέχνη ως αποτέλεσμα των σύγχρονων τάσεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τους νέους σε αυτήν την παράδοση και να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της διατήρησης αυτής της τέχνης. Είναι εξίσου σημαντικό να προωθηθεί η ζήτηση για αυθεντικά χαλιά Namda, τα οποία αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Κασμίρ.

Η απώλεια του Namda θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για την πολιτιστική κληρονομιά του Κασμίρ. Εάν αφεθεί αυτή η χειροτεχνία να πεθάνει, θα χάσουμε ένα περίπλοκο έργο τέχνης, ένα μέρος της ιστορίας μας και μια πολύτιμη προσθήκη στην οικονομία μας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε την παραδοσιακή τέχνη του Namda.

Μόνο υποστηρίζοντας τους τεχνίτες και δημιουργώντας ευκαιρίες για τη νεότερη γενιά να μάθει και να προωθηθεί αυτή η μορφή τέχνης και θα συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της κοιλάδας του Κασμίρ για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube