Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 10 Απριλίου 2023

Ξεμένει από πυραύλους η αντιεροπορική άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν

Ξεμένει από πυραύλους η αντιεροπορική άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν

Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου

Η διαρροή των μυστικών εγγράφων αφορά κατά κύριο λόγο εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επίσης για συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Η αεράμυνα της Ουκρανίας κινδυνεύει να ξεμείνει από πυραύλους και πυρομαχικά μέσα σε λίγες εβδομάδες, αναφέρουν μεταξύ τα έγγραφα που διέρρευσαν από το Πεντάγωνο και τα οποία χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να εντοπίσουν πώς τα αρχεία δημοσιοποιήθηκαν.

Ένα από τα έγγραφα, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου περιγράφει λεπτομερώς πώς τα συστήματα αεράμυνας S-300 της Ουκρανίας της σοβιετικής εποχής θα εξαντληθούν μέχρι τις 2 Μαΐου με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης. Δεν είναι σαφές αν ο ρυθμός χρήσης έχει αλλάξει έκτοτε.

Ο συνταγματάρχης Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δεν σχολίασε συγκεκριμένα τις πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα, αλλά δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για τους S-300 και τις συστοιχίες Buk.

«Αν χάσουμε τη μάχη στον ουρανό, οι συνέπειες για την Ουκρανία θα είναι πολύ σοβαρές», δήλωσε στην εφημερίδα. «Δεν είναι ώρα για αναβολές», είπε, καλώντας τους δυτικούς συμμάχους να επιταχύνουν τη βοήθειά τους.

Η προφανής διαρροή της μεγάλης κρύπτης διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου μπορεί να προήλθε από αμερικανική πηγή, πιστεύουν ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ αποτιμούν τους κινδύνους της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων

Tην ίδια ώρα οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτιμήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων, που αφορούσαν κυρίως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την εθνική τους ασφάλεια, ανέφερε χθες Κυριακή το Πεντάγωνο.

Η διαρροή των μυστικών εγγράφων, που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα New York Times, αφορά κατά κύριο λόγο εκτιμήσεις και αναφορές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επίσης για συμμάχους της Ουάσιγκτον.

«Έχει αρχίσει διυπηρεσιακή συνεργασία για να αποτιμηθεί ο δυνητικός αντίκτυπος (της διαρροής) αυτών των φωτογραφημένων εγγράφων για την εθνική μας ασφάλεια και για τους συμμάχους και εταίρους μας», ανέφερε η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Τα έγγραφα, που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για τη Μόσχα, καθώς αποκαλύπτουν σε ποιον βαθμό οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν παρεισφρήσει στον ρωσικό στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμό, σχολίασαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο άρχισε να διενεργεί έρευνα το Σάββατο, προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή της διαρροής και μελετά ακόμη αν είναι αυθεντικά κάποια από τα έγγραφα που κυκλοφορούν.

Σύμφωνα με τη Washington Post, που επικαλέστηκε αμερικανούς αξιωματούχους, ορισμένα μοιάζουν να είναι πλαστά ή αποτέλεσμα συρραφών. Όμως τα περισσότερα αντιστοιχούν σε εκθέσεις της CIA, που κυκλοφορούν στον Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο ή ακόμη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την ίδια πηγή.

Κάποια περιέχουν πληροφορίες για συμμάχους. Για παράδειγμα, ένα καταπιάνεται με τις συζητήσεις στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για το ενδεχόμενο να σταλούν οβίδες κατάλληλες για αμερικανικής κατασκευής πυροβόλα στην Ουκρανία, εξήγησαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, New York Times, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube