Διαψεύδει ότι δραστηριοποιείται στο Σουδάν, το οποίο έχει βυθιστεί στο χάος των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner.

Η ρωσική μισθοφορική ομάδα είχε για χρόνια παρουσία στο Σουδάν. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2022, δυτικοί διπλωμάτες στο Χαρτούμ την κατηγορούσαν πως ενέχεται σε παράνομη εξόρυξη χρυσού στη χώρα, μεταξύ άλλων. Η ίδια και η στρατιωτική χούντα του Σουδάν το αρνήθηκαν.

«Λόγω του μεγάλου αριθμού ερωτημάτων από διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το Σουδάν, τα περισσότερα από τα οποία είναι προκλητικά, κρίνουμε πως είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν υπάρχει προσωπικό της Wagner στο Σουδάν για πάνω από δύο χρόνια», τόνισε η εταιρεία μισθοφόρων μέσω Telegram.

Η Wagner δεν έχει επαφή εδώ και πολύ καιρό ούτε με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής της χούντας, ούτε με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», τον επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υποστήριξε η ρωσική μισθοφορική εταιρεία, προσθέτοντας ότι στη χώρα δεν δραστηριοποιούνται ούτε εταιρείες στις οποίες έχει συμφέροντα ο ιδρυτής της, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Η σύγκρουση στη χώρα είναι εσωτερική της υπόθεση, έκρινε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Ναυτεμπορική