Εθνική Άμυνα , ΗΠΑ , Τουρκία 13 Απριλίου 2023

Βασίλης Νέδος στην Καθημερινή: Το ΝΑΤΟ και οι εκτός του μορατόριουμ με Τουρκία ασκήσεις

Βασίλης Νέδος στην Καθημερινή: Το ΝΑΤΟ και οι εκτός του μορατόριουμ με Τουρκία ασκήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άτυπο μορατόριουμ δεν περιλαμβάνει νατοϊκές και πολυεθνικές ασκήσεις, αλλά και συνεκπαιδεύσεις που αποφασίζονται σχεδόν ad hoc, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με ινδικά αεροσκάφη ή οι αποκαλούμενες «passex» ανάμεσα σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και συμμαχικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή για διαφορετικούς λόγους.

Σε εθνικό επίπεδο Αθήνα και Αγκυρα έχουν ήδη προχωρήσει σε αμοιβαία ακύρωση τριών ασκήσεων, απόφαση που έχει κοινοποιηθεί και στο ΝΑΤΟ.

«Ηνίοχος» και «Ωρίων»

Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι γνωστές οι εξής ασκήσεις σε πολυεθνικό επίπεδο. Κατ’ αρχάς η ελληνική πολυεθνική «Ηνίοχος 2023» που θα διεξαχθεί μεταξύ 18 Απριλίου και 4 Μαΐου, παράλληλα με την, επίσης, διεθνή άσκηση ειδικών δυνάμεων «Ωρίων 23».

Στην άσκηση συμμετέχουν σειρά χωρών και τα σενάριά της θα εξελιχθούν σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Το επόμενο χρονικό διάστημα οι ελληνικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν και στη «Swift Response», σκέλος της μεγάλης πανευρωπαϊκής άσκησης «Defender Europe».

Μια ανάλογη άσκηση από την τουρκική πλευρά είναι η «Anatolian Eagle», που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί μεταξύ 5 και 16 Ιουνίου. Πρόκειται για πολυεθνική άσκηση υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ακολουθεί και μια ακόμη προγραμματισμένη πολυεθνική άσκηση με στόχο την εκπαίδευση στον ηλεκτρονικό πόλεμο και τα σενάρια ναυτικών επιχειρήσεων με επίκεντρο την Τουρκία και συγκεκριμένα την «Dynamic Guard 23 ii» (4-8 Σεπτεμβρίου).

Δεδομένου ότι επίκεντρο της συγκεκριμένης άσκησης είναι η δύναμη SNMG-2 του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ελληνικά και τουρκικά πλοία να βρεθούν κάποια στιγμή σε κάποιο σενάριο. Καθώς οι δύο χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν. Οπως, επίσης, έχει συμβεί να ακυρωθούν ασκήσεις λόγω διαφωνίας της μιας ή της άλλης πλευράς.

Και μια και στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία για οποιαδήποτε απόφαση, η προβολή της θέσης ότι δεν μπορεί να γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία, πρακτικά οδηγεί σε ακύρωση.

Κάτι τέτοιο έγινε και με τη φετινή «Ramstein Guard 23» (το γεγονός αναπαρήχθη κατά κόρον από τον ειδικό Τύπο την περασμένη εβδομάδα), όπως είχε συμβεί και στην αντίστοιχη το 2017, αλλά και σε πολυάριθμες περιπτώσεις, ακόμη και σε περιόδους ύφεσης των εντάσεων στα ελληνοτουρκικά, όπως αυτή.

Σταθερή η Αθήνα

Παρά τη συμφωνία για το άτυπο μορατόριουμ η Αγκυρα διατηρεί τις θέσεις της, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αναλόγως αμετακίνητη από το δικό της πλαίσιο απόψεων παραμένει η Αθήνα. Σε επίπεδο ΝΑΤΟ γίνονται τα συνήθη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι πριν από περίπου τρεις εβδομάδες η Αγκυρα επανήλθε στη συνήθεια να ζητεί σε όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που μετακινούνται προς την Τουρκία να σβήνουν το τακτικό δίκτυο μεταφοράς κοινής επιχειρησιακής λειτουργίας (το λεγόμενο Link 16) 100 μίλια πριν εισέλθουν στο FIR Κωνσταντινούπολης, δηλαδή πάνω από την Ελλάδα. Θέση, την οποία κάθε φορά η Αθήνα αντικρούει σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube