Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Απριλίου 2023

Βανδαλισμοί κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αρτσάχ

Βανδαλισμοί κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αρτσάχ

Με την ευκαιρία της 18ης Απριλίου, Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Αξιοθέατων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού του Αρτσάχ κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση, την οποία παρουσιάζουμε παρακάτω.

“Τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, που αποτελούν μάρτυρες της μακραίωνης ιστορίας μας, έχουν κατά καιρούς επανειλημμένα δεχθεί επιθέσεις και απαλλοτριωθεί από τον εχθρό. Δυστυχώς, ο πόλεμος των 44 ημερών επέφερε μεγάλο πλήγμα και στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Αρτσάχ. Ενώ μέχρι το 2020 υπήρχαν περίπου 4118 πιστοποιημένα μνημεία στο Αρτσάχ, σήμερα περίπου 2000 από αυτά παραμένουν στα κατεχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν εδάφη (συμπεριλαμβανομένων περίπου 169 εκκλησιών, μοναστικών συγκροτημάτων και παρεκκλησίων). Τα ιστορικά και πολιτιστικά μας αποθέματα παρέμειναν επίσης υπό τον έλεγχο του εχθρού.

Όσον αφορά τη διατήρηση των μνημείων στα κατεχόμενα εδάφη, έχουν σταλεί πολλές επιστολές προς τις αρμόδιες δομές για να ασχοληθούν με τη διατήρηση των μνημείων στις ζώνες των συγκρούσεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει πραγματικά πρακτικά βήματα.

Ακόμα και μετά τον πόλεμο, ο εχθρός δεν χάνει ευκαιρία να καταστρέψει και να αλλοιώσει την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία αποτελεί τη σφραγίδα της ταυτότητάς μας. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε επίσης την απώλεια του ιστορικού μας τοπίου, η οποία αποτελεί επίσης σοβαρή πρόκληση.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στη διεθνή σκηνή, παρουσιάζοντας τα γεγονότα του βανδαλισμού που διαπράττει ο εχθρός κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όμως, πρώτα απ’ όλα, τα ιστορικά και πολιτιστικά μας μνημεία χρειάζονται την προστασία και τη φροντίδα του καθενός μας. Απλώς, είμαστε υποχρεωμένοι να μεταβιβάσουμε στις επόμενες γενιές την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που μας έχει κληροδοτηθεί από τους περασμένους αιώνες, ως πιστοί στην ιστορία και την ταυτότητά μας”.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube