Ο Γερμανός πρεσβευτής στο Τσαντ επέστρεψε στο Βερολίνο μετά την απέλασή του από την κεντροαφρικανική χώρα.

Ο Γιαν Κρίστιαν Γκόρντον Κρίκε εθεάθη από πρεσβευτές φιλικών χωρών στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Τσαντ το βράδυ του Σαββάτου, αφότου η κυβέρνηση τον χαρακτήρισε “ανεπιθύμητο πρόσωπο” και του ζήτησε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών.

Η απόφαση του Τσαντ “υποκινήθηκε από την αγενή στάση και την έλλειψη σεβασμού του Γερμανού πρεσβευτή που υπερβαίνουν τα διπλωματικά ήθη, όπως ορίζει η Σύμβαση της Βιέννης”, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε ανακοίνωση.

Δεν δόθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις, αλλά σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, η κριτική του Γερμανού πρεσβευτή για τη μεταβατική κυβέρνηση ίσως είναι ο λόγος για το μέτρο αυτό.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι λόγοι πίσω από την απέλαση του πρεσβευτή, ο οποίος υπηρετεί στη θέση αυτή από τον Ιούλιο του 2021, δεν είναι σαφείς και το υπουργείο είναι σε επαφή με την κυβέρνηση στο Τσαντ.

Η πλούσια σε πετρέλαιο αλλά φτωχή χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων στην περιοχή Σαχέλ κυβερνάται από μεταβατική στρατιωτική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί ‘Ιτνο από τον Απρίλιο του 2021.

Ο πρόεδρος του Τσαντ υποσχέθηκε τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, αλλά αυτές έχουν αναβληθεί επανειλημμένα. Το περασμένο φθινόπωρο, διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης πνίγηκαν στο αίμα. Πολλοί διπλωμάτες στη χώρα επέκριναν έντονα τη βία.

Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος του Τσαντ ζητώντας να μην κατονομαστεί είπε ότι η Ντζαμένα επέκρινε τον διπλωμάτη για “υπερβολική παρέμβαση” στη “διακυβέρνηση της χώρας”, καθώς και για “δηλώσεις που τείνουν να διχάσουν τους πολίτες του Τσαντ”.

Την Παρασκευή, αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε κρίνει “απολύτως ακατανόητους” τους λόγους της απέλασης.

Ο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί ‘Ιτνο, 37 ετών, τότε νεαρός στρατηγός, ανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 20 Απριλίου 2021, επικεφαλής μιας χούντας 15 στρατηγών, στην ανακοίνωση του θανάτου του αρχηγού του κράτους, του πατέρα του Ιντρίς Ντεμπί ‘Ιτνο, που σκοτώθηκε στο μέτωπο εναντίον των ανταρτών αφότου διοίκησε με σιδηρά πυγμή την αχανή χώρα στο Σαχέλ επί 30 χρόνια.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Nτζαμένα είχε υποσχεθεί στους πολίτες να κάνει “ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές” μετά από 18 μήνες. Όμως, στο τέλος αυτής της περιόδου, παρέμεινε στην εξουσία για ακόμη δύο χρόνια.

Η πρεσβεία της Γερμανίας ενώθηκε με τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας συγκεκριμένα, καθώς και της ΕΕ, για να εκφράσει την “ανησυχία” της μετά την παράταση της μεταβατικής αυτής περιόδου.

Οι σημαντικότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης βρίσκονται στην εξορία ή κρύβονται μετά την αιματηρή καταστολή της αντικυβερνητικής διαδήλωσης στις 20 Οκτωβρίου 2022, στην οποία σκοτώθηκαν 73 άνθρωποι επισήμως, και πολλοί περισσότεροι σύμφωνα με ΜΚΟ, οι οποίες επίσης κάνουν λόγο για “αναγκαστικές εξαφανίσεις” και “εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ