Weather Icon

Το Stratfor αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Το Stratfor αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Σις συνθήκες, όταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μπήκαν σε αδιέξοδο, τα ξεσπάσματα βίας είτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είτε στα κοινά σύνορα των δύο χωρών γίνονται όλο και πιο πιθανά, αν και η στρατιωτική δράση πλήρους κλίμακας από το Αζερμπαϊτζάν ή η άμεση εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση παραμένει λιγότερο πιθανή. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι ειδικοί του αναλυτικού κέντρου Stratfor.

Κατά την άποψή τους, οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν και οι προειδοποιήσεις της Αρμενίας αποτελούν ενδείξεις αύξησης των εντάσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε κίνδυνο.

“Το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να καταφύγει σε μικρής κλίμακας παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, την κατάσχεση τακτικά επωφελών τμημάτων κατά μήκος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και σε άλλες παρόμοιες ενέργειες. Παρά τις πρόσφατες επιθετικές ενέργειες, το Αζερμπαϊτζάν μάλλον δεν θα εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση πλήρους κλίμακας, καθώς λιγότερο δαπανηρές μέθοδοι μπορούν να επιτρέψουν στο Μπακού να επιτύχει τους στόχους του. “Κάθε φορά που οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν καταλαμβάνουν κάποια θέση, βελτιώνουν την τακτική τους θέση, ακόμη και αν αυτά τα εδαφικά κέρδη σπρώχνουν πίσω την de facto γραμμή επαφής μόνο κατά λίγα μέτρα”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας φονικής κλιμάκωσης, τον Σεπτέμβριο του 2022, η αρμενική πλευρά ζήτησε από την CSTO να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και να διασφαλίσει την αποχώρηση των αζέρικων στρατευμάτων από το κυρίαρχο έδαφός της. Κατά την άποψη των συγγραφέων, η υπό ρωσική ηγεσία συμμαχία απέτυχε να απαντήσει επαρκώς, γεγονός που αύξησε τους διαπραγματευτικούς μοχλούς της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, χωρίς να διακινδυνεύσει έναν νέο πόλεμο πλήρους κλίμακας με την Αρμενία, καθώς και τη διεθνή καταδίκη (και πιθανές κυρώσεις).

Η πρόσφατη ανάπτυξη παρατηρητών της ΕΕ στην αρμενική πλευρά των συνόρων μπορεί να αποτρέψει το Αζερμπαϊτζάν από μια μεγάλης κλίμακας επίθεση. Σημειώνεται ότι η αρμενική πλευρά μπορεί να επεκτείνει την εντολή της, αν χρειαστεί.

“Τις τελευταίες εβδομάδες η Αρμενία έχει σημειώσει πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι ο στενότερος σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν. Για την Αρμενία και την Τουρκία, τέτοιες προσπάθειες για την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων αποτελούν μοχλό πίεσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αποτρέψουν το Αζερμπαϊτζάν από υπερβολικές απαιτήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς το Μπακού θα προτιμούσε οποιαδήποτε βήματα προς την εξομάλυνση των αρμενοτουρκικών σχέσεων να εξαρτώνται από μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσής του με την Αρμενία. με σφραγίδα έγκρισης”, αναφέρουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με αυτούς, το Ιράν θα συνεχίσει τις ενέργειές του με στόχο τον περιορισμό του Αζερμπαϊτζάν, συμβάλλοντας στην ήδη υψηλή ένταση μεταξύ των δύο χωρών. “Το Ιράν ανησυχεί για τις επανειλημμένες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 2020 από το Αζερμπαϊτζάν, την υπονόμευση της φήμης των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ λόγω της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης και την απώλεια εμπιστοσύνης στη δέσμευση της Ρωσίας να προστατεύσει την Αρμενία από τις καταπατήσεις του Αζερμπαϊτζάν”, αναφέρει το άρθρο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube