Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ρωσία 19 Απριλίου 2023

Το σχέδιο των Ρώσων για δολιοφθορές στη Βόρειο Θάλασσα σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Δύση

Το σχέδιο των Ρώσων για δολιοφθορές στη Βόρειο Θάλασσα σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Δύση

Πηγή: ΑΡ

Σύμφωνα με αξιωματούχο της δανέζικης αντικατασκοπείας, οι Ρώσοι απεργάζονται πιθανά σαμποτάζ για την περίπτωση πλήρους σύγκρουσης με τη Δύση.

Σχέδιο για σαμποτάζ σε θαλάσσια αιολικά πάρκα και καλώδια τηλεπικοινωνιών στη Βόρεια Θάλασσα φέρεται να οργανώνει η Ρωσία, σύμφωνα με νέες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με την κοινή έρευνα κρατικών μέσων Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, η Ρωσία διαθέτει ένα στόλο σκαφών που λειτουργούν δήθεν σαν αλιευτικά και ερευνητικά στη Βόρεια Θάλασσα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μεταφέρουν υποθαλάσσιο εξοπλισμό παρακολούθησης και χαρτογραφούν σημεία κομβικής σημασίας που ίσως αποτελέσουν στόχους δολιοφθοράς.

Το πρώτο από μια σειρά ρεπορτάζ αναμένεται να μεταδοθεί σήμερα, Τετάρτη στο δανέζικο DR, το νορβηγικό NRK, το σουηδικό SVT και το φινλανδικό Yle.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της δανέζικης αντικατασκοπείας, οι Ρώσοι απεργάζονται πιθανά σαμποτάζ για την περίπτωση πλήρους σύγκρουσης με τη Δύση.

Οπως αναφέρει ο επικεφαλής των νορβηγικών μυστικών υπηρεσιών δε, το πρόγραμμα αυτό θεωρείται εξόχως σημαντικό για τη Ρωσία και ελέγχεται απ’ ευθείας από τη Μόσχα.

Οι δημοσιογράφοι ερευνητές υποστηρίζουν πως ανέλυσαν υποκλαπείσες ρωσικές επικοινωνίες που υποδεικνύουν πως πλοία-φαντάσματα πλέουν στα σκανδιναβικά ύδατα με απενεργοποιημένους τους πομπούς τους ώστε να μην αποκαλύψουν τη θέση τους.

Η έρευνα εστιάζει σε ένα ρωσικό σκάφος με την ονομασία Admiral Vladimirsky. Επισήμως, πρόκειται για ωκεανογραφικό ερευνητικό πλοίο, ωστόσο, σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά στοιχεία, στην πραγματικότητα είναι κατασκοπευτικό.

Το ντοκιμαντέρ αξιοποιεί πρώην εμπειρογνώμονα του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου σε καθεστώς ανωνυμίας για να παρακολουθήσει τις κινήσεις του σκάφους σε μία αποστολή, σε μια θαλάσσια έκταση επτά αιολικών πάρκων, ανοικτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας.

Όπως αναφέρει ο Βρετανός άλλοτε υψηλόβαθμος, το σκάφος επιβραδύνει όταν πλησιάζει περιοχές όπου υπάρχουν αιολικά πάρκα, ενώ έπλεε για ένα μήνα με τους πομπούς του απενεργοποιημένους. Όταν δε, δημοσιογράφος προσέγγισε το πλοίο με μικρό σκάφος, ήρθε αντιμέτωπος με ένα μασκοφόρο που έφερε εξοπλισμό που φαινόταν να είναι στρατιωτικό τουφέκι εφόδου.

Το ίδιο πλοίο φέρεται να είχε θεαθεί πέρυσι ανοιχτά των ακτών της Σκωτίας, 30 ναυτικά μίλια ανατολικά του Λόσιμαουθ, βάσης του στόλου αεροσκαφών ναυτικής περιπολίας της RAF.

Η δημοσιογραφική αυτή έρευνα εγείρει την πιθανότητα να συνδέονται ανάλογα σκάφη σε περιστατικό δολιοφθοράς υποθαλάσσιων καλωδίων, τον περασμένο Οκτώβριο, νοτίως του Σβάλμπαντ.

Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο, οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας εξέδωσαν ασυνήθιστη επίσημη προειδοποίηση για δραστηριότητα που υποδείκνυε προετοιμασίες για σαμποτάζ ή διατάραξη θαλάσσιων υποδομών.

Πηγή: BBC, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube