Weather Icon

Το πανίσχυρο C-130J στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας -Το Newpost στο εργοστάσιο που κατασκευάζεται το πιο επιτυχημένο στρατιωτικό μεταγωγικό

Το πανίσχυρο C-130J στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας -Το Newpost στο εργοστάσιο που κατασκευάζεται το πιο επιτυχημένο στρατιωτικό μεταγωγικό

Το C-130J είναι το μεταγωγικό το οποίο αποτελεί την πρώτη και μοναδική επιλογή του Αεροπορικού Επιτελείου προκειμένου να αντικαταστήσει το γερασμένο πλέον Hercules της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Και να ‘’αναστήσει’’ τον στόλο των μεταγωγικών της HAF που λόγω παλαιότητας αλλά και προβληματικής συντήρησης παραμένει καθηλωμένος.

Το χρόνιο πρόβλημα που μαστίζει τα ‘’μπλε’’ φτερά ήρθε για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου όταν προέκυψε η ανάγκη μεταφοράς ομάδας της ΕΜΑΚ στην Τουρκία προκειμένου να συνδράμει στον απεγκλωβισμό σεισμόπληκτων στις πληγείσες περιοχές. Από τα συνολικά 13 C-130 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία σε υπηρεσία βρίσκονται έως δύο με ότι αυτό συνεπάγεται στις μεγάλες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο. Καθώς τα C-130 αποτελούν τα απόλυτα ‘’work horse’’ από τα μέσα της δεκαετίας του 70’ όταν αποκτήθηκαν.

image121

Το J είναι το μεταγωγικό το οποίο έχει ‘’σημαδέψει’’ η Πολεμική Αεροπορία που δεν κρύβει το ενδιαφέρον της να το εντάξει στον Στόλο της. Με δεδομένο το σοβαρό πρόβλημα στις διαθεσιμότητες τα Στελέχη της HAF έχουν ήδη διερευνήσει το ενδεχόμενο απόκτησης μεταχειρισμένων C-130J. Και μάλιστα ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις κυρίως με τους Ιταλούς οι οποίοι διαθέτουν C-130J με προοπτική πώλησης. Όμως το Αεροπορικό Επιτελείο είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί αγορά καινούργιων αεροσκαφών και όχι ενδιάμεση λύση με μεταχειρισμένα όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν έστω και σε μικρό αριθμό.

Το Newpost βρέθηκε στις ΗΠΑ και στο εργοστάσιο όπου κατασκευάζεται εδώ και 70 χρόνια το πιο επιτυχημένο στρατιωτικό μεταγωγικό παγκοσμίως όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί. 2600C-130  έχουν συνολικά κατασκευαστεί και πλέον έχουν ξεπεράσει τις 24 εκατομμύρια ώρες πτήσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και δεν είναι τυχαίο ότι 70 χώρες το έχουν επιλέξει ως το βασικό μεταγωγικό τους. Ένα καινούργιο C-130J παραδίδει κάθε εβδομάδα το εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Μartin στην Marrietta της Georgia το οποίο απασχολεί περισσότερους από 6000 εργαζόμενους. Η έκδοση J αποτελεί  την πλέον σύγχρονη του C-130  με τις διαφορές από τα Ελληνικά C-130 να είναι χαοτικές. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα άλλο αεροπλάνο με τεράστιες δυνατότητες σε κάθε επίπεδο.

Ισχυρότεροι κινητήρες,μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα, εμβέλεια δράσης, πλήρη ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική τεχνολογία αιχμής, καινούργιος θάλαμος διακυβέρνησης που παραπέμπει σε μαχητικό, αυξημένη ανθεκτικότητα και μικρότερο κόστος χρήσης αποτελούν τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ του H και του J.

image72

Ήδη έχουν παραδοθεί σε 22 χώρες περισσότερα από 520 C-130 J τα οποία ξεπερνούν πλέον τις 2,5 εκ ώρες πτήσης.

Όσα τονίζει ο test pilot των C-130J Kevin Koyama είναι χαρακτηριστικά.’’Οι μεγαλύτερες διαφορές που βλέπω ανάμεσα στα δυο είναι η αποτελεσματικότητα στην ισχύ και η ανθεκτικότητα που έχει το μοντέλο J.

Ένα από τα βασικότερα  που παρατηρώ είναι η δύναμη.Είναι πιο εύκολο να  διανύσεις μεγαλύτερες αποστάσεις και είναι τρομερά αξιόπιστο.Έχω πετάξει με τα  J σε μάχες σε όλο τον κόσμο.Είναι πολύ πιο εύκολο να το πιλοτάρεις γιατί έχει εκμοντερνιστεί ακόμη και το ίδιο το κόκπιτ.Επίσης είναι πιο εύκολο να πετάξεις ως πλήρωμα ή πιλότος γιατί έχεις περισσότερες πηγές πληροφοριών’’.

‘’Συστήματα θωράκισης, πιο ισχυρά φτερά, το σύστημα διαχείρισης φορτίων είναι διαφορετικό επίσης όπως οι μηχανές και οι έλικες τα κάνουν πολύ πιο αποτελεσματικά, πετούν πιο ψηλά και πιο γρήγορα και για περισσότερο χρόνο. Kάθε πολεμική αεροπορία πρέπει να έχει τα Super Hercules.

image57

M23-04371_GreekMediaVisit — Lockheed Martin Photography by Thinh D. Nguyen

Σε σύγκριση με το C-130H της HAF  το κόστος συντήρησης του j είναι μικρότερο και παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στις πτήσεις’’ αναφέρει ο Tim German Αντιπρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας LM αναφερόμενος στο C-130J Super Hercules απαντώντας στο ερώτημα γιατί το C-130J θεωρείται ‘’value for money”.

 

Το πανίσχυρο C-130J στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας -Το Newpost στο εργοστάσιο που κατασκευάζεται το πιο επιτυχημένο στρατιωτικό μεταγωγικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube