Weather Icon

Σύνοδος των G20 στο Κασμίρ: Το σχέδιο της Ινδίας να καταστεί η περιοχή ξανά ελκυστικός τουριστικός προορισμός

Σύνοδος των G20 στο Κασμίρ: Το σχέδιο της Ινδίας να καταστεί η περιοχή ξανά ελκυστικός τουριστικός προορισμός

To Τζαμού και Κασμίρ αποτελεί χωρίς αμφισβήτηση μία πρωτεύουσα παραθερισμού τους καλοκαιρινούς μήνες. Γι’αυτόν τον τελευταίο καιρό υπάρχουν διαδικασίες για την σταδιακή αναμόρφωσή του.

Όπως διαβάζουμε στους “Economic Times” oρισμένα στοιχεία της έξυπνής πόλης του  Σριναγκάρ έχουν τροποποιηθεί, με τις συμβάσεις να επανεξετάζονται και τις προθεσμίες να προχωρούν κατά ένα ή δύο μήνες, για να ολοκληρωθούν πριν από μια συνάντηση της ομάδας εργασίας τουρισμού των G20 που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 22 και 24 Μαΐου. Προωθείται κατασκευή πολυσύχναστων δρόμων κατά μήκος του ποταμού Jhelum, ενώ επανασχεδιάζονται τμήματα με πάρκα, ποδηλατόδρομους και μονοπάτια φιλικά προς τους πεζούς.

Έχουν δοθεί προτεραιότητα στα έργα με βάση αυτό που θα δουν οι εκπρόσωποι των G20. Για παράδειγμα, η ανακατασκευή του δρόμου Maulana Azad μήκους 2,5 χιλιομέτρων, ο οποίος συνδέει την Πολιτική Γραμματεία με τη λεωφόρο κατά μήκος της λίμνης Dal, αποτελεί έργο προτεραιότητας, ενώ δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ολοκλήρωση του κοντινού έργου Regency Road.

“Λόγω της Συνόδου G20, επικεντρωνόμαστε στην αριστερή όχθη του Jhelum. Θα δραστηριοποιηθούμε μόνο σε ένα τμήμα της δεξιάς όχθης, περίπου 500 μέτρων, το οποίο θα είναι ορατό στους εκπροσώπους καθώς περνούν από το δρόμο”, λέει ο Ιφτιχάρ Αχμάντ Κακρού, επικεφαλής μηχανικός της έξυπνης πόλης του Σριναγκάρ. “Συνολικά, θα ολοκληρώσουμε έργα έξυπνης πόλης αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων ρουπιών πριν από τη συνάντηση τvn G20. Ένα τμήμα της οδού Ιντίρα Γκάντι, που συνδέει το αεροδρόμιο του Σριναγκάρ με την υπόλοιπη πόλη, ανακαινίζεται, λέει ο Κακρού.

Ο Μοχάμεντ Μουμτάζ, ένας ζωγράφος που εργάζεται στην όχθη του ποταμού, λέει: “μας λένε να επιταχύνουμε την εργασία επειδή σύντομα θα πραγματοποιηθεί μια διεθνής συνάντηση στην πόλη. Περίπου 200 εργαζόμενοι σαν εμένα εργάζονται για αυτόν τον λόγο.”

Το δρομολόγιο των εκπροσώπων των G20 περιλαμβάνει μια βόλτα στη λίμνη Dal καθώς και μια επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο Gulmarg και στο Εθνικό Πάρκο Dachigam γνωστό για το hangul (το Kashmiri stag), μία εξέλιξη που δείχνει σε έναν βαθμό την προσπάθεια του Νέου Δελχί να καταστήσει και πάλι το Κασμίρ ως τουριστικό κόμβο. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη συνάντηση στο Κασμίρ μετά την κατάργηση του άρθρου 370 τον Αύγουστο του 2019, η οποία τερμάτισε το ειδικό καθεστώς του Τζαμού και Κασμίρ και είδε μια μαζική ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας, κατ ‘ οίκον περιορισμό εξέχοντων πολιτικών και το μπλοκάρισμα του Διαδικτύου για μήνες, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και από ένα τμήμα της παγκόσμιας κοινότητας. Από τότε, το Νέο Δελχί έχει προχωρήσει σε μια διπλωματική προσπάθεια υπερβάλλοντος ζήλου να πείσει τον κόσμο ότι είναι το εσωτερικό ζήτημα της Ινδίας.

Σήμερα, μόνο το Πακιστάν, το οποίο δεν είναι μέλος της G20, ασκεί έντονη πίεση κατά της εκδήλωσης στο Κασμίρ με την ελπίδα ότι μια χούφτα μέλη όπως η Κίνα, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα αντιταχθούν.

Τα άλλα μέλη του μπλοκ είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας, το Μεξικό, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σημασία της G20 έγκειται στο γεγονός ότι τα μέλη της αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Υπό την προεδρία της Ινδίας (που διαρκεί από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 30 Νοεμβρίου 2023), έχουν συμπεριληφθεί εννέα μέλη — Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Άγιος Μαυρίκιος, Ολλανδία, Νιγηρία, Ομάν, Σιγκαπούρη, Ισπανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε μια ενημέρωση των G20 στη Νέα Υόρκη στις 13 Μαρτίου, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ruchira Kamboj δήλωσε ότι η Ινδία μεταφέρει τη G20 σε 56 πόλεις. σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας, από το Κασμίρ στο βορρά έως το Κανγιακουμάρι στο νότο”, καθιστώντας σαφές ότι η χώρα προχωρά με το γεγονός του Σριναγκάρ.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ινδίας, θα πραγματοποιηθούν πάνω από 200 συναντήσεις — τέσσερις συναντήσεις Σέρπα, 20 υπουργικές και 1 συνεδρίαση των προέδρων του Κοινοβουλίου εκτός από αρκετές συνεδριάσεις ανώτερου επίσημου επιπέδου — σε όλη την Ινδία, καλύπτοντας και τα 28 κράτη και 8 ενωσιακά εδάφη. Όλες αυτές οι συναντήσεις θα σταθεροποιήσουν τις προτεραιότητες υπό την προεδρία της Ινδίας, οι οποίες θα αντικατοπτρίζονται στο έγγραφο ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Σεπτεμβρίου στο Δελχί.

Ποιο είναι το μεγάλο μήνυμα που θα ήθελε να μεταφέρει το Νέο Δελχί μέσω της συνάντησης του Κασμίρ; Ο εκπρόσωπος της Ινδίας σοτυς G20 Αμιταμπχ Καντ στους “Economic Times”: “το Κασμίρ είναι ένα καταφύγιο για τουρισμό και περιπέτεια (adventure turism) με ένα μείγμα πολυτέλειας και πλούσιας κληρονομιάς. Το μήνυμα που βρίσκεται με τη συνάντηση των G20 που έχει προγραμματιστεί στο Κασμίρ είναι σαφές — παρουσιάζοντας το Κασμίρ, ως μια πραγματικά μεταμορφωμένη, εξωτική κοιλάδα, με τον πλούσιο πολιτισμό και την κληρονομιά του, στον κόσμο”.

  Εχει προετοιμαστεί μία εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας πολιτιστικής παράστασης στο αεροδρόμιο για να καλωσορίσει τους αντιπροσώπους, μια ημερήσια εκδρομή στο Gulmarg όπου οι εκπρόσωποι θα πλεύσουν με γόνδολα, υπό τους ήχους της μουσικής και γεύμα στο Dachigam. “Το πάρκο Dachigam είναι γνωστό για το hangul (είδος ελαφιού), αλλά οι εκπρόσωποι είναι απίθανο να το εντοπίσουν καθώς προτιμά την πυκνή βλάστηση”, ανέφεραν πηγές.

Έχουν γίνει διευθετήσεις για 160 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ξένων αντιπροσώπων και επιλεγμένων Ινδών αξιωματούχων, οι περισσότεροι από τους οποίους θα φιλοξενηθούν στο Taj Vivanta του Σριναγκάρ και στο Μεγάλο Παλάτι Lalit. Τα τοπικά εδέσματα θα σερβιριστούν στους αντιπροσώπους, είτε για μεσημεριανό γεύμα είτε για δείπνο.

Ο Καντ λέει ότι τα προϊόντα χειροποίητου αργαλειού του Κασμίρ, όπως το σάλι πασμίνα, θα εμφανίζονται μπροστά στους αντιπροσώπους. “Οι διεθνείς εκπρόσωποι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι τις τεράστιες δυνατότητες της Γεωργίας (μιλέτες, μήλα), της κηπουρικής (σαφράν) και της ανθοκομίας που προσφέρει το Κασμίρ. Αυτές οι καλλιέργειες έχουν επίσης δυνατότητες για προσθήκη υψηλής αξίας στην τοπική οικονομία, καθώς συγκεντρώνουν υψηλή διεθνή ζήτηση”, προσθέτει.

Ο τουρισμός στην κοιλάδα του Κασμίρ επλήγη σοβαρά πρώτα από την αναστολή του ειδικού καθεστώτος και στη συνέχεια από την πανδημία Covid και τα επακόλουθά του από τον Μάρτιο του 2020. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν το Κασμίρ από τις 5 Αυγούστου 2019 έως τις 2 Φεβρουαρίου 2021 ήταν 84.326 έναντι 87.94.837 στο Τζαμού. “Από τις 5 Αυγούστου 2019, ο αριθμός των αφίξεων τουριστών στο Τζαμού και Κασμίρ μειώθηκε. Ο αντίκτυπος έγινε πιο έντονος στην κοιλάδα του Κασμίρ από ό, τι στην περιοχή του Τζαμού. Ωστόσο, η τουριστική κίνηση στην περιοχή αυξάνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες”, δήλωσε ο τότε Υπουργός Τουρισμού  Prahlad Singh Patel στις 2 Φεβρουαρίου 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία, η Κοιλάδα προσέλκυσε 2,3 εκατομμύρια τουρίστες το 2022, από 0,66 εκατομμύρια το 2021 και μόλις 41.000 το 2020. Σύμφωνα με τη νέα βιομηχανική πολιτική για το Τζαμού και Κασμίρ που ανακοινώθηκε το 2021, έχουν υποβληθεί 5.327 επενδυτικές προτάσεις. Το αναμενόμενο ποσό επένδυσης είναι 7,3 δις ΕΥρώ, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ερώτηση της άνω βουλής του Κοινοβουλίου της Ινδίας, τον Μάρτιο 23.

Όσον αφορά τα περιστατικά που σχετίζονται με την τρομοκρατία, υπήρξε οριακή βελτίωση από το 2019. Ο αριθμός του προσωπικού ασφαλείας που σκοτώθηκε ήταν 78 το 2019, 56 το 2020, 45 το 2021 και 30 το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η πύλη τρομοκρατίας της Νότιας Ασίας. Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν ήταν 42 το 2019, 33 το 2020, 36 το 2021 και 30 το 2022. Όπως αναφέρθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ο γενικός διευθυντής της Αστυνομίας του Τζαμού και Κασμίρ, Dilbag Singh δήλωσε ότι έχουν γίνει λεπτομερείς ρυθμίσεις ασφαλείας για τη συνάντηση της G20.

Πολλοί κάτοικοι και καταστηματάρχες  εξέφρασαν δύο μεγάλα παράπονα. Πρώτο, η περιοχή τους έχει γίνει τόσο σκονισμένη λόγω κατασκευαστικών εργασιών που δεν είναι πλέον λειτουργική, και δεύτερον, οι πολεοδόμοι, ισχυρίζονται, ότι έχουν μειώσει το μέγεθος των οδοστρωμάτων. Ο Μοχάμεντ Ασράφ, ιδιοκτήτης πλωτής βάρκας στον ποταμό Τζελούμ, λέει: “Στο όνομα της δημιουργίας μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων, η αρχή έχει περιορίσει τους κύριους δρόμους. Είναι σωστό αυτό; Ο αρχιμηχανικός Κακρού λέει, ” κάνουμε ομοιόμορφες οδούς διορθώνοντας κάποια μπαλώματα. Το πρόβλημα με τον δρόμο Μαουλάνα Αζάντ, για παράδειγμα, είναι ότι είναι ευρύς σε πολλά μέρη αλλά στενός σε άλλα. Γι ‘ αυτό βλέπουμε κυκλοφοριακή συμφόρηση”. Κάθε οδόστρωμα θα έχει πλάτος 8,5 μέτρα, αρκετό για την ομαλή διέλευση των οχημάτων.

Μερικοί τοπικοί επιχειρηματίες είναι ευχαριστημένοι.Πιστεύουν ότι η συνάντηση των G20 και οι εργασίες μεταμόρφωσης της περιοχής θα δώσουν στον τουρισμό του Κασμίρ ένα φιλί της ζωής. Στο Σριναγκάρ και γύρω από αυτό, υπάρχουν 856 εγγεγραμμένα σκάφη — η πλειοψηφία τους (595) βρίσκονται στη λίμνη Νταλ.τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα στη λίμνη Νιγκίν και τον ποταμό Τζελούμ. “Από πέρυσι, δεν υπήρχε τέτοια τουριστική περίοδος. Οι τουρίστες έχουν φτάσει σε μεγάλους αριθμούς το χειμώνα και το καλοκαίρι. Μόλις τελειώσει η ανακαίνιση της πόλης, ο αριθμός τουριστών θα σημειώσει ρεκόρ”, λέει ο Farooq Ahmed, 56 ετών, ιδιοκτήτης shikara (γόνδολας) στη λίμνη Νταλ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube