Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αιχμαλώτισαν στέλεχος του ISIS και δυο συνεργάτες του κατά τη διάρκεια επιδρομής με ελικόπτερα στη Συρία, ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο του αμερικανικού στρατού που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «Κεντρική Διοίκηση») την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε κανένας άμαχος στην επιδρομή, που διεξήχθη την 8η Απριλίου.

«Η σύλληψη του Χουντάιφα αλ Γιεμένι, που διευκόλυνε επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, και των δυο συνεργατών του θα μειώσει τη δυνατότητα της οργάνωσης να σχεδιάζει και να εκτελεί επιχειρήσεις», κατά την ανακοίνωση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της CENTCOM, οι επιχειρήσεις αυτής της φύσης είναι «σημαντικές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ο εκπρόσωπος, ο συνταγματάρχης Τζο Μπουκίνο, πρόσθεσε πως το ΙΚ «παραμένει απειλή για την περιφέρεια» και όχι μόνο, καθώς η οργάνωση «διατηρεί τη δυνατότητα να διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία και την επιθυμία να πλήξει (στόχους) πέραν της Μέσης Ανατολής».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, η επιχείρηση έγινε με τη συμμετοχή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), κουρδοαραβικής συμμαχίας, και αντιτρομοκρατικών δυνάμεων από το ιρακινό Κουρδιστάν, στην επαρχία Χασάκα (βορειοανατολική Συρία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική