Γερμανία , Κίνα 13 Απριλίου 2023

Συνεχίζεται το πήγαινε-έλα στο Πεκίνο – Σειρά έχει η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ

Συνεχίζεται το πήγαινε-έλα στο Πεκίνο – Σειρά έχει η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ

Τρίημερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από σήμερα Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ξεκινά σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, δηλώνοντας ότι επιζητεί να βρεθεί “μια καλή ισορροπία” με τη χώρα αυτή που είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος του Βερολίνου.

“Θέλω να σχηματίσω μια πιο συγκεκριμένη άποψη για την κατεύθυνση που έχουν λάβει οι νέοι ηγέτες, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εντάσεις μεταξύ του πολιτικού ελέγχου και του οικονομικού ανοίγματος”, σημείωσε η Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε πριν αναχωρήσει για την Κίνα.

Χθες, Τετάρτη, το υπουργείο της είχε προειδοποιήσει το Πεκίνο για την “απειλητική στρατιωτική του στάση” έναντι της Ταϊβάν, η οποία αυξάνει “τον κίνδυνο ακούσιων στρατιωτικών συγκρούσεων”.

Δηλώνοντας “πολύ ανήσυχο για την κατάσταση στο στενό της Ταϊβάν”, το Βερολίνο κάλεσε “όλες τις πλευρές στην περιοχή” να συμβάλλουν “στη σταθερότητα και την ειρήνη”.

Μετά την άφιξή της σήμερα στην Τιανζίν, μια πόλη λιμάνι που βρίσκεται 140 χιλιόμετρα από το Πεκίνο, η Μπέρμποκ θα μεταβεί στην κινεζική πρωτεύουσα όπου θα έχει συνομιλίες.

Εκεί σκοπεύει να υπερασπιστεί “την κοινή ευρωπαϊκή θέση ότι μια μονομερής αλλαγή του καθεστώτος στο Στενό της Ταϊβάν, και κατά συνέπεια μια στρατιωτική κλιμάκωση, θα θεωρηθούν απαράδεκτες”.

Μια κλιμάκωση σε αυτό το Στενό “από το οποίο περνά καθημερινά το 50% του παγκόσμιου εμπορίου”, θα ήταν “καταστροφική”, πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Γερμανίας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων της Μπέρμποκ θα είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία, διότι “ο ρόλος που διαδραματίζει η Κίνα επηρεάζοντας τη Ρωσία θα έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και στις σχέσεις μας με την Κίνα”, υπογράμμισε.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι επιθυμεί “να εξετάσει τις δυνατότητες αυξημένης συνεργασίας στον τομέα της προώθησης της κοινωνίας των πολιτών, της προστασίας του περιβάλλοντος, των τομέων του μέλλοντος, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας” και να μιλήσει “για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε μεταβεί στην Κίνα στις αρχές Νοεμβρίου για επίσημη επίσκεψη.

Το Σάββατο η Μπέρμποκ θα κάνει μία στάση στη Νότια Κορέα για να επισκεφθεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και να συνομιλήσει με πολιτικούς στη Σεούλ.

Την Κυριακή θα μεταβεί στην Ιαπωνία για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7, η οποία θα διαρκέσει ως τις 18 Απριλίου.

Στο μεταξύ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19 και ως εκ τούτου ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κίνα, η οποία ήταν προγραμματισμένη επίσης για τις 13- 15 Απριλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube