Weather Icon
Ρωσία , Συρία , Τουρκία 6 Απριλίου 2023

Στην Άγκυρα σήμερα ο Λαβρόφ – Συνάντηση με Τσαβούσογλου με κύριο θέμα τη Συρία

Στην Άγκυρα σήμερα ο Λαβρόφ – Συνάντηση με Τσαβούσογλου με κύριο θέμα τη Συρία

Στόχος η υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Τουρκίας – Συρίας

Εντός της ημέρας αναμένεται να βρεθεί στην Άγκυρα, ο Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τις τελευταίες ημέρες το φλερτ της Ρωσίας με την Τουρκία είναι πλέον έντονο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αποσκοπεί εν μέρει, να μεγιστοποιήσει την απήχηση του Ερντογάν στο εσωτερικό ακροατήριο, καθώς οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών δείχνουν την αντιπολίτευση να απειλεί τον φίλο του Πούτιν. Αλλά και ο Μπασάρ αλ Ασαντ θα βγεί κερδισμένος καθώς θα μειωθεί ο κίνδυνος νεάς τουρκικής εισβολής στη χώρα του.

Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Τουρκίας – Συρίας

Ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ έχει συνάψει ειρήνη με την Άγκυρα υπό τον όρο της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από μεγάλες περιοχές της βόρειας Συρίας, τμήματα των οποίων η Τουρκία διαχειρίζεται από κοινού με τους σουνίτες αντάρτες συμμάχους της.

Η Τουρκία έχει επίσης στρατεύματα στην Ιντλίμπ. Οι διαβουλεύσεις δεν θα είναι εύκολες καθώς ο Άσαντ είναι απρόθυμος να συμβιβαστεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος για χρόνια υποστήριζε τους σουνίτες αντάρτες που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τον Άσαντ, ώσπου επενέβη η Ρωσία το 2015 και ανάγκασε την Άγκυρα να παραιτηθεί από τα σχέδια αλλαγής καθεστώτος.

Αποκαθίστανται οι σχέσεις Ασαντ με αραβικές χώρες

Από την πλευρά του, πάντως, ο Άσαντ έχει αυξημένη αυτοπεποίθηση καθώς η χώρα του αποκαθιστά δεσμούς με αραβικές ώρες έπειτα από χρόνια διπλωματικής απομόνωσης. Η Σαουδική Αραβία, η οποία χρηματοδότησε τους σουνίτες αντάρτες, φαίνεται ότι πρόκειται επίσης να κάνει το μεγάλο βήμα, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι ο Άσαντ θα προσκληθεί στην επικείμενη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Ριάντ. Ο Ερντογάν και ο Άσαντ είχαν φιλικές σχέσεις τη δεκαετία του 2000 μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των χωρών τους μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, ο οποίος έχει αφήσει περίπου 500.000 ανθρώπους νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας.

philenews / in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube