REAL TIME |

Weather Icon

Σήμανε το τέλος της Αραβικής Άνοιξης

Σήμανε το τέλος της Αραβικής Άνοιξης

Οικτρή αποτυχία της Αραβικής Άνοιξης

Του Noah Feldman

Η τραγική κατρακύλα της Τυνησίας από τη δημοκρατία της Αραβικής Άνοιξης σε δικτατορία συνεχίζεται με τη σύλληψη και φυλάκιση του Rached Ghannouchi, του σημαντικότερου ισλαμοδημοκράτη στον κόσμο και πνευματικού ηγέτη του πιο σημαντικού κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα. Πρόκειται για τραγικά νέα για εκείνη που ήταν, μέχρι πρόσφατα, η μόνη λειτουργούσα αραβική δημοκρατία.

Η κίνηση είναι μέρος της εκστρατείας του προέδρου της Τυνησίας Kais Saied για την εξάλειψη της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και την καταστολή της δημοκρατίας στη χώρα. Ακολούθησε το κλείσιμο των κεντρικών γραφείων του κόμματος του Ghannouchi, Ennahda, και της οργάνωσης-ομπρέλας η οποία εκφράζει την πολιτική αντίθεση στον Saied, η οποία ονομάζεται “Μέτωπο Σωτηρίας”.

Πορεία

Ο Ghannouchi είναι ο πιο σημαντικός μουσουλμάνος ηγέτης τον οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ. Η δραματική ιστορία της ζωής του περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1980 στη φυλακή για την αντίθεσή του στη δικτατορία της Τυνησίας και, στη συνέχεια, άλλες δύο δεκαετίες στην εξορία. Επέστρεψε στη χώρα το 2011 μετά την Αραβική Άνοιξη, η οποία εγκαινίασε μια νέα εποχή. Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, ο Ghannouchi βοήθησε στη σύνταξη του δημοκρατικού συντάγματος της χώρας – εγχείρημα επί του οποίου συνεργάστηκα μαζί του – ηγήθηκε του Ennahda και συμμετείχε στην κυβέρνηση.

Κατά τα χρόνια της εξορίας του, ο Ghannouchi, ένας ισλαμο-μοντερνιστής, ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη θεωρία για το πώς το Ισλάμ και η δημοκρατία ήταν και θα μπορούσαν να είναι συμβατά. Στον πυρήνα της βρισκόταν η αρχή ότι το Ισλάμ καταδικάζει τον εξαναγκασμό κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού καταναγκασμού. Από αυτό προέκυπτε, σύμφωνα με τον Ghannouchi, ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις στις πλειοψηφικά μουσουλμανικές χώρες δεν πρέπει να επιβάλλουν θρησκευτικό νόμο. Αντίθετα, οι ισλαμιστές πολιτικοί θα πρέπει να υποστηρίζουν φιλελεύθερες συνταγματικές κυβερνήσεις οι οποίες θα προστατεύουν τη θρησκευτική ελευθερία και θα επιτρέπουν με τη σειρά τους σε πολιτικά κόμματα να εμπνέονται από θρησκευτικές αξίες.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αντίπαλοι του ισλαμικού φονταμενταλισμού είτε αγνόησαν τις απόψεις του Ghannouchi είτε ισχυρίστηκαν ότι δεν πρέπει να πιστεύει κανείς ότι είναι αληθινές. Όταν το Ennahda άρχισε να συμμετέχει στην πολιτική ζωή της Τυνησίας μετά την Αραβική Άνοιξη, οι αντίπαλοί του προέβλεπαν δυσοίωνα ότι, μόλις αναλάμβανε την εξουσία, θα έδινε τέλος στη δημοκρατία και θα επέβαλλε το Ισλάμ, ένα σενάριο που περιγράφεται με το σύνθημα “ένας άνθρωπος, μία ψήφος, μία φορά”.

Δημοκρατία

Τελικά, συνέβη το αντίθετο. Υπό την ηγεσία του Ghannouchi, το Ennahda ενήργησε ως υπεύθυνος συμμετέχων στη σύνταξη του συντάγματος της Τυνησίας. Το φιλελεύθερο συμβιβαστικό σύνταγμα το οποίο προέκυψε και το οποίο ενέκρινε ο Ghannouchi, ούτε επέβαλε τον ισλαμικό νόμο, ούτε καν τον ανέφερε.

Επιπλέον, ο Ghannouchi οδήγησε σταδιακά το κόμμα του να γίνεται όλο και πιο δημοκρατικό και όλο και λιγότερο ισλαμικό στον προσανατολισμό του. Τελικά, το κόμμα διακήρυξε ότι ήθελε να είναι ένα κόμμα μουσουλμάνων δημοκρατών, στο πρότυπο των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Μακριά από το να σκοτώσει τη δημοκρατία, το Ennahda συμμετείχε στις εκλογικές διαδικασίες, με το ειδικό του βάρος να ανεβαίνει ή να υποχωρεί ανάλογα με τα κάθε φορά αποτελέσματα διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Ο Ghannouchi ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί και να σχηματίσει συνασπισμούς με κόμματα τα οποία αντιπροσώπευαν όλο το πολιτικό φάσμα στην Τυνησία. Όλα αυτά αντιπροσώπευαν ένα είδος πειράματος, στο οποίο δοκιμαζόταν αν ήταν πραγματικά δυνατή η ισλαμική δημοκρατία. Η απάντηση ήταν, και παραμένει, ναι.

Οι τρομερές προειδοποιήσεις για τον ισλαμικό ολοκληρωτισμό αποδείχθηκαν ψευδείς από την πραγματική δοκιμασία της πολιτικής εμπειρίας. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο το Ennahda συμμετείχε στην πολιτική ζωή της Τυνησίας, τόσο πιο φιλελεύθερο γινόταν. Αντίθετα, ο σημερινός πρόεδρος και επίδοξος δικτάτορας, δεν είναι ισλαμιστής αλλά κατ’ όνομα κοσμικός, πρώην καθηγητής συνταγματικού δικαίου.

Η πλασματική κατηγορία η οποία απαγγέλθηκε κατά του Ghannouchi είναι για υποκίνηση σε στάση. Τον τελευταίο χρόνο, ο Saied προσπαθεί να επαναφέρει την Τυνησία στο καθεστώς της πριν από την Αραβική Άνοιξη, δηλαδή στο μονοκομματικό κράτος. Αφότου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατέστειλε το δημοκρατικά εκλεγμένο νομοθετικό σώμα, δημοσίευσε ένα νέο σύνταγμα το οποίο μεγιστοποιεί την προεδρική ισχύ σε βάρος όλων των άλλων εξουσιών. Το κείμενο εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα το οποίο μποϊκόταρε το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης. Συμμετείχε μόνο το 30% των Τυνήσιων.

Απαντώντας στην αυξανόμενη απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα, ο Ghannouchi δήλωσε πρόσφατα, με πολιτικό νόημα, ότι “το να φανταστεί κανείς την Τυνησία χωρίς αυτή ή εκείνη την πλευρά … Τυνησία χωρίς Ennahda, Τυνησία χωρίς πολιτικό Ισλάμ, χωρίς την αριστερά ή οποιαδήποτε άλλη συνιστώσα, είναι προτζεκτ φτιαγμένο για εμφύλιο πόλεμο”. Η αναφορά του εμφυλίου πολέμου έδωσε την αφορμή για τη σύλληψη.

Ο Ghannouchi έχει αποδείξει ξανά και ξανά εδώ και πολλά χρόνια ότι είναι άνθρωπος της ειρήνης. Η κατηγορία της υποκίνησης σε βία είναι παράλογη. Ο Saied συνέλαβε τον Ghannouchi για να δηλώσει την προθυμία του να φιμώσει ακόμη και το πιο σεβαστό σε παγκόσμια κλίμακα πρόσωπο της αντιπολίτευσης.

Όσο για τον ίδιο τον Ghannouchi, αυτός ο ευγενικός άνθρωπος που έχει δει τέτοιες αντιξοότητες στην ανάπτυξη της χώρας του αρνείται να αποθαρρυνθεί. “Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον”, είπε αφότου ένας δικαστής διέταξε να κρατηθεί εν αναμονή της δίκης του. “Η Τυνησία είναι ελεύθερη”. Μακάρι να ήταν αλήθεια.

Πηγή: BloombergOpinion

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube