Weather Icon

Σχέσεις βάθους και προοπτικής της Κύπρου με την Αίγυπτο

Σχέσεις βάθους και προοπτικής της Κύπρου με την Αίγυπτο

Οι σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου στο υψηλότερο επίπεδο

  Η Θέση του “Φ”   

KATA τις συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του,  Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, εκφράστηκε, μεταξύ άλλων,  η βούληση των δύο χωρών για από κοινού στήριξη τους στη συμπερίληψη του έργου  ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, στον κατάλογο των έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος της ΕΕ.

Περαιτέρω, όπως αναφέρθηκε, συζητήθηκαν θέματα Ενέργειας και μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στις μονάδες ρευστοποίησης του στην Αίγυπτο, καθώς και το θέμα της πράσινης ενέργειας.  Όλα αυτά τα ζητήματα, όπως και μια σειρά άλλα, που ενισχύουν τις σχέσεις Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής συνεργασίας των δυο χωρών. Είναι μια πορεία, που καθορίζεται από ιστορικές σχέσεις από την εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντεύθεν. 

ΤΑ τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι σχέσεις αυτές αναπτύχθηκαν ραγδαία. Η Κύπρος έχει στηρίξει την κυβέρνηση Σίσι, όταν ακόμη πολλές χώρες ήταν επιφυλακτικές να πράξουν τούτο. Επρόκειτο για μια σημαντική απόφαση από τη Λευκωσία, που προφανώς έχει εκτιμηθεί από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Κατά τις συνομιλίες των δυο πλευρών, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε όπως συσταθεί Επιχειρηματικό Συμβούλιο με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.

ΟΠΩΣ  έχει επισημάνει  ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον  κ. Σίσι, πριν δέκα χρόνια ήταν κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα είχαμε μια τέτοια εξέλιξη στην περιοχή μας. «Είναι εξέλιξη ορόσημο η ίδρυση του East Mediterranean Gas Forum και η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται για περαιτέρω ολοκλήρωση, περαιτέρω συνεργασία στο πλαίσιο του εν λόγω οργανισμού». 

ΕΓΙΝΕ γνωστό η πραγματοποίηση στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο της επόμενης Συνόδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Σημειώνεται συναφώς ότι η Αίγυπτος είναι η πρώτη χώρα με την οποία η Κύπρος ξεκίνησε τέτοιου είδους συνεργασία, τέτοιου είδους  κοινές συναντήσεις. Τη συγκρότηση, δηλαδή, Συμβουλίου Διακρατικής Συνεργασίας, η λειτουργία του οποίου επιβεβαιώνει το βάθος των διαχρονικών σχέσεων, που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών της περιοχής.

ΟΙ σχέσεις αυτές, πέρα από το διμερές επίπεδο έχει αναπτυχθεί και σε τριμερές με τη συμμετοχή της Ελλάδος. Στις συνομιλίες Χριστοδουλίδη- Σίσι, 

 Συζητήθηκε και η περαιτέρω διεύρυνση των σχηματισμών αυτών, πάντοτε σε Ad hoc βάση και με άλλες χώρες της περιοχής. Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη.

ΚΑΙ κάτι άλλο: Οι σχέσεις αυτές, Κύπρου και Αιγύπτου, δεν μπορούν να επηρεασθούν από τα όποια ανοίγματα της Άγκυρας προς το Κάιρο, τα οποία είναι περιστασιακά, ευκαιριακά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube