Weather Icon

Reuters: Αύξηση κατά 11,5% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία! Είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα τα τελευταία 33 χρόνια

Reuters: Αύξηση κατά 11,5% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία! Είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα τα τελευταία 33 χρόνια

Το οικονομικό έτος 2022-2023 (που τελείωσε τον Μάρτιο) η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters των κυβερνητικών δεδομένων, τροφοδοτώντας μια απότομη αύξηση των εκπομπών, τόσο από άνθρακα όσο και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ.

Οι έντονοι καλοκαιρινοί καύσωνες, ένας ψυχρότερος από το συνηθισμένο χειμώνας στη βόρεια Ινδία και η οικονομική ανάκαμψη οδήγησαν σε άλμα στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας , αναγκάζοντας την Ινδία να αυξήσει την παραγωγή από εργοστάσια άνθρακα και ηλιακές φάρμες καθώς προσπαθούσε να αποφύγει διακοπές ρεύματος.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε 11,5% σε 1.591,11 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh), ή μονάδες το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2023, έδειξε μια ανάλυση των δεδομένων ημερήσιου φορτίου από τη ρυθμιστική αρχή Grid-India, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 1990.

Η παραγωγή από εργοστάσια που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα αυξήθηκε κατά 11,2%, η οποία ήταν  η ταχύτερη ανάπτυξη σε βάθος τριών δεκαετιών, χάρη στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα κατά 12,4%, έδειξε η ανάλυση, αντισταθμίζοντας τη μείωση κατά 28,7% της παραγωγής από καθαρότερες εγκαταστάσεις με καύση αερίου. Η παγκόσμια άνοδος των τιμών LNG απέτρεψε τη χρήση.

Το νέο οικονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, οι ινδικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να κάψουν περίπου 8% περισσότερο άνθρακα .

Η ταχεία επιτάχυνση της παραγωγής άνθρακα της Ινδίας για την αντιμετώπιση της απότομης αύξησης της ζήτησης ενέργειας υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα που είναι τρίτη στην εκπομπή αερίων διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο όσον αφορά τον απογαλακτισμό της οικονομίας του από τον άνθρακα, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια σε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια Ινδούς.

Η συνολική ηλεκτρική ενέργεια που παρασχέθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου οικονομικού έτους ήταν 1509,15 δισεκατομμύρια kWh, 8,4% υψηλότερη από πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι 6,69 δισεκατομμύρια μονάδες λιγότερο από τη ζήτηση, το μεγαλύτερο έλλειμμα σε έξι χρόνια.


Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άνθρακα αυξήθηκε σε 1.162,91 δισεκατομμύρια kWh, σύμφωνα με τα στοιχεία, με το μερίδιό της στη συνολική παραγωγή να αυξάνεται στο 73,1% – το υψηλότερο επίπεδο από το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2019.

Η Κεντρική Αρχή Ηλεκτρισμού της Ινδίας εκτιμά ότι 1 εκατομμύριο kWh ενέργειας που παράγεται από άνθρακα παράγει 975 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η ίδια ποσότητα ενέργειας που παράγεται από αέριο παράγει 475 τόνους. Ένα εργοστάσιο που λειτουργεί με λιγνίτη, γνωστό ως καφέ άνθρακας, εκπέμπει 1.280 τόνους για να παράγει ισοδύναμη ενέργεια.


Η αυξημένη καύση ορυκτών καυσίμων για ενέργεια στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αύξησε τις εκπομπές CO2 κατά τη διάρκεια του έτους κατά σχεδόν ένα έκτο, σε 1,15 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε κυβερνητικά στοιχεία και εκτιμήσεις εκπομπών.

Αυτό είναι το 3,4% της εκτίμησης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές 33,8 δισεκατομμυρίων τόνων το 2022.


Πολλές μεγάλες χώρες αύξησαν τη χρήση άνθρακα μέσα στους δώδεκα μήνες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η άνοδος ήταν πιο απότομη στην Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία από την ενεργειακή ομάδα σκέψης Ember.

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την υψηλή χρήση άνθρακα στην Ινδία επικαλούμενη τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές σε σύγκριση με τα πλουσιότερα έθνη και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.


Αφού δεν είχε στόχο να εγκαταστήσει 175 GW σε δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2022, η Ινδία προσπαθεί να αυξήσει τη χωρητικότητα μη ορυκτών – ηλιακή και αιολική ενέργεια, πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια και βιοηλεκτρική ενέργεια – στα 500 GW έως το 2030.

Οι προσθήκες ηλιακής χωρητικότητας της Ινδίας έχουν αυξηθεί κατά περίπου ένα πέμπτο κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που μόλις έληξε, ενισχύοντας την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά ρεκόρ 33,3 δισεκατομμυρίων μονάδων, ή 21,7%, στα 187,1 δισεκατομμύρια μονάδες.

Η παραγωγή πράσινης ενέργειας συνέβαλε στην αποτροπή έως και 32,5 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 από την ενέργεια που διαφορετικά θα είχαν παραχθεί πιθανότατα με άνθρακα, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρουμένης της μεγάλης υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας, αυξήθηκε στο 11,8% το 2022/23, σε σύγκριση με 10,8% το προηγούμενο έτος, έδειξαν τα στοιχεία, κυρίως λόγω της αύξησης της ηλιακής παραγωγής κατά 35%.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube