Πρόβλημα για τη Μόσχα η τεχνολογική εξάρτηση από το Πεκίνο
Η Μόσχα ανησυχεί για την εξάρτησή της από την κινεζική τεχνολογία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους πριν από περίπου 10 μήνες σχετικά με τους κινδύνους υπερβολικής εξάρτησης από την κινεζική τεχνολογία, αφού οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέκλεισαν την πρόσβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές.
Μια μη δημοσιευμένη έκθεση από το Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης, Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας υποδηλώνει – σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg – πως ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei ενδέχεται να κυριαρχήσουν στη ρωσική αγορά και να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν γνώση του εγγράφου, δήλωσαν ότι αυτό δείχνει πως η Ρωσία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς δυσκολεύεται να παράγει προηγμένη τεχνολογία εγχώρια και έχει αποκοπεί από άλλες ξένες αγορές στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία. Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε το καλοκαίρι του 2022, αναφέρει τα τσιπ – μεταξύ άλλων – ως τομείς ιδιαίτερης ανησυχίας.
Έκτοτε, οι ρωσικές αρχές κατάφεραν να εισάγουν ορισμένα αμερικανικά και ευρωπαϊκά εξαρτήματα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις μέσω τρίτων χωρών, μεταξύ άλλων μέσω της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, όπως μετέδωσε προηγουμένως το Bloomberg. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εντείνουν τις προσπάθειες για την επιβολή των εμπορικών περιορισμών, γεγονός που δείχνει ότι η προμήθεια προηγμένης τεχνολογίας μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αναφορά αυτή είχε κοινοποιηθεί σε πολλά άτομα στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων και σε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο περιλαμβάνει τους υπουργούς Άμυνας (Σεργκέι Σοϊγκού) και Εξωτερικών (Σεργκέι Λαβρόφ) της χώρας και του οποίου ηγείται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι ρωσικές ανησυχίες για υπερβολική εξάρτηση από κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei και η China Mobile, αντανακλούν ορισμένες από τις ανησυχίες που υπάρχουν και στις ΗΠΑ και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης σχετικά με τον κίνδυνο ασφαλείας που ενέχει η χρήση της κινεζικής τεχνολογίας.
Η έκθεση τονίζει ένα από τα πολλά στρατηγικά κόστη που έχει υποστεί το Κρεμλίνο από τότε που οι περισσότεροι οικονομικοί δεσμοί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ διακόπηκαν λόγω του πολέμου: την αύξηση της εξάρτησης από την Κίνα.
Ενώ οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το έγγραφο δεν κάνει καμία αναφορά σε όπλα, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές κινεζικές εταιρείες για την προμήθεια εξαρτημάτων που φέρονται να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν όμως ακόμη ενδείξεις άμεσης στρατιωτικής υποστήριξης από την Κίνα προς τη Ρωσία και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε μεταφορά σημαντικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την Κίνα, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο να μην προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία. Η Κίνα από τη μεριά της έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι δεν έχει προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παρατείνουν τη σύγκρουση παρέχοντας όπλα στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να φιλοδοξούν πως η χώρα θα μπορέσει να παράγει η ίδια κρίσιμο εξοπλισμό και οι άνθρωποι που μίλησαν στο Bloomberg λένε ότι το έγγραφο δείχνει ότι ανησυχούν πως η εξάρτησή τους από την Κίνα μπορεί να πλήξει την εγχώρια βιομηχανία της Ρωσίας. Εξάλλου, ο ρωσικός στρατός άρχισε να προσπαθεί να αντικαταστήσει εξαρτήματα ξένης κατασκευής με εξαρτήματα τοπικής παραγωγής στα οπλικά του συστήματα πριν από χρόνια, και αυτή η προσπάθεια έχει ως σε μεγάλο βαθμό αποτύχει, γεγονός που δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μόσχα όσον αφορά την προηγμένη τεχνολογία.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά οι εταιρείες της είναι προσεκτικές ώστε να μη θεωρηθεί ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις, υπό τον φόβο μη βρεθούν οι ίδιες στο στόχαστρο. Σε συνάντηση με τον Πούτιν τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να αυξηθεί σημαντικά το διμερές εμπόριο.
Το συνολικό διμερές εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας σημείωσε άλμα 72% και ανήλθε στα 190,3 δισ. δολάρια το 2022, έναντι των 110,9 δισ. δολαρίων το 2019, σύμφωνα με το Trade Data Monitor. Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση των ρωσικών εισαγωγών κινεζικών smartphones και κατασκευαστικού εξοπλισμού. Σε αντάλλαγμα, το Πεκίνο αύξησε τις αγορές της ρωσικής ενέργειας (πετρέλαιο, άνθρακας και φυσικό αέριο).
Πηγή: capital.gr