«Κάποιος από μια αναπτυσσόμενη χώρα μου είπε: «Αυτό που παίρνουμε από την Κίνα είναι ένα αεροδρόμιο. Αυτό που παίρνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια διάλεξη».Με αυτήν την χαρακτηριστική φράση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και  καθηγητής του Χάρβαρντ, Λόρενς Σάμερς, προειδοποίησε για τα “ανησυχητικά” σημάδια, που δείχνουν πως οι ΗΠΑ χάνουν την παγκόσμια επιρροή τους, καθώς τρίτες δυνάμεις συμμαχούν και κερδίζουν την εύνοια  κρατών, που δεν έχουν ακόμη βρει τον προσανατολισμό τους.

Ο Σάμερς μίλησε στην εκπομπή “Wall Street Week” του Bloomberg Television, στο περιθώριο της εαρινής συνάντησης των επικεφαλής των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών στην Ουάσιγκτον, όπου το βασικό θέμα ήταν η απειλή για τον “κατακερματισμό” της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι ΗΠΑ και οι πλούσιοι Δυτικοί σύμμαχοι, στοχεύουν στην αναδιαμόρφωση των αλυσίδων εφοδιασμού μακριά από την Κίνα, και άλλους στρατηγικούς ανταγωνιστές.

Τα «σημάδια»

Την περίοδο που διεξαγόταν η εαρινή σύνοδος στην Ουάσινγκτον, η οποία φιλοξενήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας -της νούμερο 12 οικονομίας στον κόσμο- επισκεπτόταν την Κίνα, καταδεικνύοντας τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Η εξαμηνιαία σύνοδος της Ουάσινγκτον πραγματοποιείται επίσης μετά την κίνηση-σοκ της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και άλλων μελών της ομάδας ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου, γεγονός που περιπλέκει το έργο των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και άλλων ανεπτυγμένων χωρών που αγωνίζονται να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας και της Κίνας – η οποία μεσολάβησε πρόσφατα για την προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν – είναι «ένα δείγμα για κάτι που νομίζω ότι αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Σάμερς.

«Μοναχική η σωστή πλευρά της ιστορίας»

«Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας – με τη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, με την αντίστασή μας στην επιθετικότητα στη Ρωσία», πρόσθεσε. «Αλλά φαίνεται λίγο μοναχική η θέση μας, καθώς εκείνοι που εμφανίζονται στην λάθος πλευρά, συσπειρώνονται όλο και περισσότερο σε ένα ολόκληρο εύρος μηχανισμών».

«Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εξετάσει άμεσα πώς θα αντιμετωπίσει αυτή τη νέα πρόκληση», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

naftemporiki.gr