Weather Icon

Πόλος έλξης τα SU-30MK της Ινδικής Αεροπορίας! «Ανοίγει φτερά» o «ΗΝΙΟΧΟΣ» με επίκεντρο την Ανδραβίδα – Αμερικανική συμμετοχή με F-16

Πόλος έλξης τα SU-30MK της Ινδικής Αεροπορίας! «Ανοίγει φτερά» o «ΗΝΙΟΧΟΣ» με επίκεντρο την Ανδραβίδα – Αμερικανική συμμετοχή με F-16

Με τη συμμετοχή τεσσάρων μαχητικών F-16 της USAF τα οποία θα λάβουν μέρος σε κάποια από τα σενάρια της άσκησης πετώντας από τη ΝΑΤΟϊκή Αεροπορική Βάση Αβιάνο της Ιταλίας επισφραγίζεται η μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» η οποία μάλιστα θα έχει έντονο διακλαδικό χαρακτήρα καθώς διεξάγεται παράλληλα με επίσης πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων «ΩΡΙΟΝ 23». Τα Αμερικανικά αεροσκάφη δεν θα μετασταθμεύσουν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα αλλά θα συνεκπαιδευτούν συμμετέχοντας σε σενάρια που θα εκτελεστούν πάνω από το Ιόνιο και στη συνέχεια θα επιστρέφουν πίσω στο Αβιάνο.

Εκτός όμως από τα F-16 οι Αμερικανοί θα συμμετέχουν στον «ΗΝΙΟΧΟ» με μη επανδρωμένο UAV ΜQ-9 το οποίο θα απογειώνεται από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα όπου έχει μετασταθμεύσει σε μόνιμη βάση εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι ναι μεν για μια ακόμη χρονιά θα υπάρχει στον «ΗΝΙΟΧΟ» παρουσία των Αμερικανών όμως τόσο οι χιλιάδες spotters που θα επισκεφθούν την 117 Πτέρυγα Μάχης στις 26 Απριλίου και 3 Μαΐου όσο και τα Μέσα Ενημέρωσης στην Media Day στις 28 Μαΐου δεν θα έχουν όπως όλα δείχνουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά  τόσο τα μαχητικά της USAF όσο και τo μη επανδρωμένο MQ-9 το οποίο προσγειώνεται και απογειώνεται μόνο από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα όπου οι Αμερικανοί διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.

image182

Αντίθετα θα έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να δουν από κοντά τα πέντε πανίσχυρα δικινητήρια μαχητικά SU-30MK της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία προσγειώνονται στην Ανδραβίδα εντός της εβδομάδας μαζί με το γιγαντιαίο μεταγωγικό C-17 το οποίο θα μεταφέρει την Ινδική αποστολή στην Ελλάδα καθώς και ότι άλλο θα χρειαστεί για την υποστήριξη των μαχητικών. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά Ινδικά μαχητικά και μάλιστα τα κορυφαία που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Indian AirForce θα μετασταθμεύσουν στην Ελλάδα για να συμμετέχουν στο μεγάλο αεροπορικό event της Πολεμικής Αεροπορίας καταδεικνύει τόσο την υψηλή φήμη της HAF ως πανίσχυρη αεροπορία παγκοσμίως όσο και τον συνθετικό-συνεκτικό ρόλο της Ελλάδας όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που φτάνει έως τη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο και πλέον έως και την Ινδική χερσόνησο στην Ασία. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν είναι η ταυτόχρονη παρουσία στην άσκηση Δυτικών αεροποριών όπως η Ιταλική, η Γαλλική και η Ισπανική με τους Ιορδανούς, τους Σαουδάραβες και τους Ινδούς.

image261

Εκτός λοιπόν από τα Ινδικά SU-30MK τα οποία δικαιολογημένα θα αποτελέσουν πόλο έλξης, στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα προσγειωθούν F-15 της Royal Saudi AirForce, F-16 της Royal Jordanian AirForce, Γαλλικά Rafale, Ιταλικά Tornado, Ισπανικά ΕF-18, Σλοβενικά PC-9 καθώς και το ελικόπτερο AW-139 από την Κύπρο.Επιπρόσθετα, η Αυστρία θα συμμετέχει στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και ο Καναδάς με Ελεγκτές Εναερίου Κυκλοφορίας.

image356

Μαζί με το σύνολο των μαχητικών που διαθέτει στη ‘’φαρέτρα’’ της η HAF θα λάβουν μέρος σε μια σειρά από σενάρια υψηλής δυσκολίας τα οποία θα διεξαχθούν σε ολόκληρο το εύρος του FIR Aθηνών και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις περιλαμβάνουν μεγάλα Comao αποτελούμενα από δεκάδες μαχητικά. Ενώ την Παρασκευή 28 Απριλίου έχει προγραμματιστεί πτήση πάνω από την Ακρόπολη στην οποία θα συμμετέχουν αεροσκάφη από όλες τις αεροπορίες που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση.

Η προετοιμασία της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» αρχίζει σήμερα με την κύρια φάση εκτέλεσης να ξεκινά στις 24 Απριλίου και να ολοκληρώνεται στις 4 Μαίου ενώ έως τις 7 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η φάση της αναδίπλωσης με την αποχώρηση των ξένων αποστολών. Όλα τα σενάρια έχουν σχεδιαστεί από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας με συνεργασία των αεροποριών που συμμετέχουν με την εκτέλεση τους να επιβλέπεται από το το Σχολείο Όπλων Τακτικής(ΣΟΤ)του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) μέχρι την απενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία.

image443

Μεταξύ άλλων τα κύρια σενάρια της άσκησης αφορούν:

-Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Offensive Counter Air Operations (OCA)

-Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Defensive Counter Air Operations (DCA)

-Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Strategic Air Operations

-Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων Επ’ Ωφελεία Χερσαίων και ΘαλάσσιωνΕπιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO)

-Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE)

-Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR)

-Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Targets

-Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA)

image0109

Στη μεγάλη άσκηση αποστολές  θα εκτελεστούν για πρώτη φορά με τη χρήση Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο. Επιπλέον θα συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

Το μεγάλο διεθνές αποτύπωμα της άσκησης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων Χωρών, οι οποίες προγραμματίζουν την αποστολή αντιπροσωπειών για την παρακολούθηση της άσκησης. Οι χώρες που έχουν δηλώσει πρόθεση αποστολής αντιπροσωπείας είναι η Γερμανία, τα ΗΑΕ, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.

«ΗΝΙΟΧΟΣ»: «Ανοίγει φτερά» με επίκεντρο την Ανδραβίδα- Πόλος έλξης τα SU-30MK της Ινδικής Αεροπορίας- Αμερικανική συμμετοχή με F-16

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube