Weather Icon
Τουρκία 26 Απριλίου 2023

Πολιτική «κατάρρευση» του Ερντογάν βλέπει το Bloomberg! «Σωσίβιο σωτηρίας» οι ισλαμιστές

Πολιτική «κατάρρευση» του Ερντογάν βλέπει το Bloomberg! «Σωσίβιο σωτηρίας» οι ισλαμιστές

Η ανικανότητα Ερντογάν μαζί με την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα έφεραν τον Ερντογάν αντιμέτωπο με μια εκλογική ήττα.

To αμερικανικό Bloomberg, τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές της 14ης Μαϊου, παρουσιάζει μια ανάλυση «κόλαφος» για την πολιτική καριέρα του Ταγίπ Ερντογάν.

Το άρθρο των  και  που φέρει το τίτλο «Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ερντογάν – Οι πιο πιστοί οπαδοί του, του γυρίζουν την πλάτη», σκιαγραφεί την εικόνα της κοινωνίας που επικρατεί στην Τουρκία λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Όπως αναφέρει το άρθρο ακόμα και οι πιο πιστοί οπαδοί του Ερντογάν, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές αμφισβητούν  την πίστη τους προς τον Τούρκο πρόεδρο.

Με λιγότερο από τρεις εβδομάδες να απομένουν πριν οι ψηφοφόροι κατευθυνθούν στις κάλπες για τις επόμενες εθνικές εκλογές της Τουρκίας, οι Τούρκοι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με την απάθεια του Ταγίπ Ερντογάν και την ανικανότητα του κράτους να βοηθήσει 3,5 εκατομμύρια σεισμόπληκτους να σταθούν στα πόδια τους.

Η ανικανότητα Ερντογάν μαζί με την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα έφεραν τον Ερντογάν αντιμέτωπο με μια εκλογική ήττα.

Επίσης το οι ρεπόρτερ αναφέρθηκαν  και στην «στομαχικές διαταραχές» του Ερντογάν και την κατάρρευσή του σε ζωντανή μετάδοση, σχολιάζοντας ότι η εκλογική αυτή κατρακύλα δημιούργησε αδιαθεσία στον τούρκο πρόεδρο.

«Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι υψηλός από το 2018, όταν ο Ερντογάν ονόμασε τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ ως τσάρο της οικονομίας. Οι ως επί το πλείστον μάταιες προσπάθειες του Αλμπαϊράκ να ελέγξει την αξία της τουρκικής λίρας αποφεύγοντας παράλληλα τις αυξήσεις των επιτοκίων οδήγησαν σε άνοδο των τιμών που έχουν σταθερά καταβροχθίσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και κατέστρεψαν την οικονομία.» αναφέρει το Bloomberg.

«Ακόμη και όταν ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό του 85,5% πέρυσι – ξεπερνώντας το 100% σε πόλεις συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης – ο Ερντογάν, σε πείσμα της οικονομικής ορθοδοξίας, πίεσε την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια.»

Οργισμένοι με τον Ερντογάν οι σεισμόπληκτοι σύμφωνα με το Bloomberg

Το Bloomberg ταξίδεψε μέχρι τις σεισμόπληκτες περιοχές στα πλαίσια του ρεπορτάζ, σφυγμομετρώντας τον παλμό των πολιτών αλλά και για να καταγράψει τα χιλιάδες προβλήματα που σχεδόν τρεις μήνες μετά δεν έχουν επιλυθεί, καθώς  οι τιμές στα τρόφιμα είναι στα ύψη αλλά και πολυμελείς οικογένειες  διαμένουν ακόμα σε σκηνές.

Το Bloomberg αναφέρει ότι  η καθυστέρηση της βοήθειας στην περιοχή μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου προκάλεσε μεγάλη οργή στις σεισμογενείς περιοχές, ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν πολιτικά αδιάφορος στη συντηρητική και αγροτική νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας για χρόνια. Στις εκλογές του 2018, ο Ερντογάν βγήκε από τα δύο τρίτα των κάλπες. Εφιστώντας την προσοχή στις ισλαμικές του ρίζες, ο Ερντογάν έδωσε φωνή και φτηνά εύσημα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους στην περιοχή.

Screenshot 12 5

Υπενθυμίζεται ότι μετά τους σεισμούς που σημειώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου, όπου περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι άνθρωποι ζήτησαν βοήθεια από το κράτος και η κυβέρνηση του Ερντογάν δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί σε αυτή την τραγωδία.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές στην Τουρκία: Χάνει έδαφος και πάλι ο Ερντογάν – Νέα δημοσκόπηση δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου 7 μονάδες μπροστά

Η άνοδος και η πτώση του Ερντογάν – Από το σεισμό του 1999, στο σεισμό του 2023

Οι πολίτες στις σεισμόπληκτες περιοχές ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν απέτυχε να διορθώσει ένα διεφθαρμένο σύστημα που εποπτεύει την ασφάλεια των κτιρίων και των κατασκευών και ότι στελέχωσε τις τουρκικές υπηρεσίες αρωγής με ανίκανους γραφειοκράτες.

Κάνουν σκληρή κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν οι πιο μεγάλοι που έχουν εικόνα από την άνοδο του Ερντογάν και το σεισμό του 1999 που κόστισε τη ζωή σε 7.000 ανθρώπους και προκάλεσε οικονομική κρίση. «Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τον κατασκευαστικό τομέα ως τρόπο ανάπτυξης τόσο της οικονομίας της Τουρκίας όσο και της δικής του πολιτικής βάσης.»

«Μέσω φθηνών δανείων, ο Ερντογάν πιστώθηκε ότι έφερε ανάπτυξη τύπου Κίνας σε περιοχές όπως το Καχραμανμάρας – χρήματα που βοήθησαν τις μικρές επιχειρήσεις να εκτοξευθούν στην κερδοφορία και δημιούργησαν μια ευπρόσδεκτη αίσθηση πολιτικής σταθερότητας.»

«Ωστόσο, στον απόηχο των πιο πρόσφατων σεισμών, αυτή η στρατηγική έχει καταρρεύσει.»

Γυρίζουν την πλάτη στον Ερντογάν οι ψηφοφόροι του

Screenshot 10 6

Ένας πολίτης με το όνομα Yuksel Uzungünder, ο οποίος ψήφισε για πολλά χρόνια AKP και ζούσε σε μια σκηνή με τα 5 παιδιά του μετά τον σεισμό, δήλωσε στο Bloomberg: «Δεν θα ψηφίσω τον Ερντογάν ή το AKP στις 14 Μαΐου. Όλη μου η οικογένεια πάντα τους στήριζε. «Τώρα θέλω μια νέα κυβέρνηση που να μας σέβεται», είπε.

Ο Ουζουνγκούντερ είπε ότι παρόλο που υποστηρίζουν το AKP και τον Ερντογάν για χρόνια, πιστεύει ότι ο Ερντογάν τους έχει εγκαταλείψει. Ένας άλλος 39χρονος επιζών του σεισμού που ζει στο Adiyaman μίλησε για τον αντίκτυπο του σεισμού. Ένας πολίτης, που είναι κατάστημα γεωργικών φυτοφαρμάκων, είπε: «Έχω δει το βάρος που έχουν δημιουργήσει στον αγρότη οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων, των φαρμάκων και των χημικών με τα χρόνια. Στο παρελθόν ψήφιζα πάντα Ερντογάν, αλλά μετά τον σεισμό σταμάτησα και είδα τη μεγάλη εικόνα όπου το κράτος ήταν αναποτελεσματικό στην αντισεισμική ανακούφιση», είπε. Ο πολίτης είπε, «Η κυβέρνηση απέτυχε να στείλει βοήθεια σε κάθε σημείο της σεισμικής ζώνης. Είναι αρκετό. Δεν είναι σωστό να παίρνει όλες τις αποφάσεις ένας άνθρωπος».

Screenshot 9 4

 

Nordic Response 2024: Το ΝΑΤΟ ξεκινά πολεμικές ασκήσεις στα σύνορα της Ρωσίας – Ενισχύει τις θέσεις του στην περιοχή (βίντεο)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube