Weather Icon
ΗΠΑ , Τεχνολογία 6 Απριλίου 2023

Πισσαρίδης (LSE – Νόμπελ Οικονομίας): Εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν από το ChatGPT, αλλά θα αυξηθεί η παραγωγικότητα

Πισσαρίδης (LSE – Νόμπελ Οικονομίας): Εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν από το ChatGPT, αλλά θα αυξηθεί η παραγωγικότητα

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν στους εργαζόμενους να απαλλάσσονται από κουραστικές εργασίες

Η κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI στα τέλη του 2022, με χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft, λέγεται ότι οδήγησε σε αύξηση της παραγωγικότητας ορισμένων υπαλλήλων.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης αναγνώρισε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να ανοίξει τη δυνατότητα για μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών, ανέφερε το Bloomberg.
Ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης του London School of Economics, ειδικός στον αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην απασχόληση, έχει υποστηρίξει ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να εργάζονται λιγότερες ώρες.
“Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα.
“Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ευημερία μας γενικά από την εργασία και θα μπορούσαμε να παίρνουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Θα μπορούσαμε εύκολα να πάμε σε μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών”, δήλωσε σε συνέντευξή του σε συνέδριο στη Γλασκώβη.
Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν στους εργαζόμενους να απαλλάσσονται από κουραστικές εργασίες, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προτάσεις, εκθέσεις, κωδικοποίηση ή σχέδια, που συνήθως θα χρειάζονταν λεπτά, αν όχι ώρες, για να ολοκληρωθούν σε δευτερόλεπτα.
“Θα μπορούσαν να αφαιρέσουν πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στη δουλειά μας… και στη συνέχεια να αφήσουν μόνο τα ενδιαφέροντα πράγματα στους ανθρώπους”, δήλωσε ο Πισσαρίδης.

Εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν

Υπάρχει όμως μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό και μόνο ορισμένοι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Πισσαρίδης ανησυχεί ότι η έκρηξη της παραγωγικότητας της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας.
Οι εκκλήσεις για την εφαρμογή μιας τετραήμερης εβδομάδας εργασίας κερδίζουν έδαφος.
Μια αξιοσημείωτη εξάμηνη πιλοτική δοκιμή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας των 32 ωρών, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 από 33 εταιρείες που απασχολούν περίπου 1.000 άτομα στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Αυστραλία, διαπίστωσε ότι τα έσοδα παρέμειναν αμετάβλητα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυξήθηκαν.
Αυτό που είναι προφανές είναι ότι η ενσωμάτωση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό θα αυξήσει την παραγωγικότητα, αλλά αυτό θα οδηγήσει μόνο σε μαζικές απολύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις θα ενσωματώνουν περισσότερους αυτοματισμούς.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube