Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία , Σερβία 12 Απριλίου 2023

Pentagon Leaks: Η Σερβία συμφώνησε να εξοπλίσει την Ουκρανία 

Pentagon Leaks: Η Σερβία συμφώνησε να εξοπλίσει την Ουκρανία 
AP

Νέες αποκαλύψεις από τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ

Σύμφωνα με νέο απόρρητο έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε και το οποίο επικαλείται το Reuters, η Σερβία συμφώνησε να εξοπλίσει την Ουκρανία. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ειδικές δυνάμεις δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, επιχειρούν στη χώρα.

Η Σερβία, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμφώνησε να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο ή τα έχει ήδη στείλει, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου.

Το έγγραφο αποτελεί περίληψη των απαντήσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και όπλα. Πρόκειται για ακόμα ένα απόρρητο έγγραφο ανάμεσα σε δεκάδες άλλα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες, στο πιο σοβαρό σκάνδαλο κατασκοπείας που έχουν αντιμετωπίσει οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια.

Οι θέσεις 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Με τίτλο Europe|Response to Ongoing Russia-Ukraine Conflict, το έγγραφο σε μορφή διαγράμματος παραθέτει τις «εκτιμώμενες θέσεις» 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια.

Το διάγραμμα δείχνει ότι η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά είχε δεσμευτεί να στείλει οπλική βοήθεια ή την είχε ήδη παράσχει. Επίσης, αναφέρει ότι η Σερβία είχε την πολιτική βούληση και τη στρατιωτική ικανότητα να παράσχει όπλα στην Ουκρανία στο μέλλον.

Το έγγραφο φέρει την ένδειξη Secret και NOFORN, απαγορεύοντας τη διανομή του σε ξένες μυστικές υπηρεσίες και στρατούς. Έχει ημερομηνία 2 Μαρτίου και φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα του γραφείου του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Το Reuters δεν μπόρεσε να ελέγξει ανεξάρτητα τη γνησιότητα του εγγράφου.

Το γραφείο του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η ουκρανική πρεσβεία δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Πεντάγωνο επίσης δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την αναφορά του εγγράφου στη Σερβία και προηγουμένως αρνήθηκε να σχολιάσει οποιοδήποτε από τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Η «ουδετερότητα» της σερβικής κυβέρνησης

Η κυβέρνηση Βούτσιτς έχει δηλώσει ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας, παρά τους βαθύτατους ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία.

«Αν αυτό το έγγραφο είναι ακριβές, είτε αποκαλύπτει τη διπροσωπία του Βούτσιτς απέναντι στη Ρωσία είτε δείχνει την τεράστια πίεση από την Ουάσινγκτον για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία», σχολίασε ο  Janusz Bugajski, ειδικός σε θέματα Ανατολικής Ευρώπης στο Ίδρυμα Jamestown, ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά τη διαρροή, ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί τη ζημία που προκλήθηκε στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι απαντήσεις των ευρωπαϊκών κρατών σε τέσσερις κατηγορίες

Το διάγραμμα του Πενταγώνου χωρίζει τις απαντήσεις στα αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια σε τέσσερις κατηγορίες: χώρες που είχαν δεσμευτεί να παράσχουν εκπαίδευση και οπλική βοήθεια- χώρες που είχαν ήδη παράσχει εκπαίδευση, οπλική βοήθεια ή και τα δύο- χώρες με τη στρατιωτική ικανότητα και την πολιτική βούληση «να παράσχουν μελλοντική οπλική βοήθεια».

Η Αυστρία και η Μάλτα είναι οι μοναδικές χώρες που απάντησαν «Όχι» και στις τέσσερις κατηγορίες.

Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που απέχει από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η αποκάλυψη του αρχείου έρχεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την ανάρτηση εγγράφων σε φιλορωσικό κανάλι στην παγκόσμια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, τα οποία υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν την αποστολή από σερβικό κατασκευαστή όπλων πυραύλων εδάφους-εδάφους 122mm Grad στο Κίεβο τον Νοέμβριο. 

Η Μόσχα ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι είχε ζητήσει από το Βελιγράδι επίσημη εξήγηση για τις υποτιθέμενες παραδόσεις, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων Krusik Corp αρνήθηκε ότι παρείχε ρουκέτες ή άλλα όπλα στην Ουκρανία. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «ψέμα».

«Δεν εξάγουμε όπλα ή πυρομαχικά στη Ρωσία ή την Ουκρανία», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κατάρ στις 5 Μαρτίου.

Από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Βούτσιτς προσπαθεί να βρει ισορροπίες ανάμεσα στους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και τον στόχο του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, η Σερβία είναι η μοναδική χώρα που απέχει από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μεταξύ των 44 χωρών της Ευρώπης.

Μέλη των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας «επιχειρούν» στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, ισχυρισμοί πως μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων έχουν δράσει στην Ουκρανία δημοσιεύονται σε μερίδα του Τύπου, που επικαλείται απόρρητα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν, χωρίς να είναι ακόμα σαφές το πώς ή από ποιον.

Την Τρίτη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι «ανακριβείς» και μπορεί να αποτελούν μέρος προσπάθειας για τη διασπορά «παραπληροφόρησης».

Ωστόσο, μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το δημόσιο δίκτυο BBC και η εφημερίδα The Guardian, αναφέρουν πως κάποια από τα έγγραφα, που μοιάζουν αυθεντικά, υποδεικνύουν ότι ως και 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού ήταν «ανεπτυγμένα» τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φέτος στην Ουκρανία, μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους άλλων δυτικών κρατών. Ήταν σχεδόν διπλάσια από τα μέλη του προσωπικού των αμερικανικών (14) και των γαλλικών (15) ειδικών δυνάμεων.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube