Weather Icon

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για την απόφαση της Κύπρου να εκδώσει Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για την απόφαση της Κύπρου να εκδώσει Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα

Μεγάλη διαδήλωση για Κενάν Αγιάς στη Λευκωσία

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Το Δικαστήριο δεν προσέδωσε τη δέουσα σημασία στο ότι ουδέποτε αποδόθηκε στον Κενάν Αγιάς συγκεκριμένη πράξη ή ενέργεια ή αδίκημα, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπόκειται σε ποινική δίωξη, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισής του Ευστάθιο Ευσταθίου, ο οποίος κατέθεσε εγκαίρως την έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο και αναμένεται απόφαση εντός 25 ημερών. Στην έφεση γίνεται λόγος για αόριστη και γενικόλογη αναφορά περί ενασχόλησης του Αγιάς με ηγετικά καθήκοντα σε περιοχή του PKK, κάτι το οποίο δεν συνιστά περιγραφή αξιόποινης πράξης.

Εξάλλου, δεν δόθηκε η ευκαιρία στον εκζητούμενο να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Κι αυτό, λόγω μη καθορισμού του χρόνου και του τόπου διαπράξεως των κατ’ ισχυρισμών πράξεων, πράγμα που δεν έδωσε την ευκαιρία στον εκζητούμενο να προτείνει οποιαδήποτε υπεράσπιση ώστε να αποφύγει τη δίωξή του. Το Πρωτόδικο Δικαστήριο, σύμφωνα με το σκεπτικό της έφεσης, παραβίασε την αρχή της δίκαιης δίκης, απαγορεύοντας στον Κενάν Αγιάς να καταθέσει ενώπιόν του. Ο πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου, Μιχάλης Παπαθανασίου, επενέβαινε παρανόμως, επανειλημμένως και καταχρηστικώς στη διαδικασία, κάτι που στέρησε από τον Κούρδο εκζητούμενο το δικαίωμα να προβάλει την υπόθεσή του και να διεκδικήσει την ελευθερία του. 

Επίσης, ουδόλως συνδέθηκε ο εκζητούμενος με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ως προς τη φύση και τα χαρακτηριστικά της αξιόποινης πράξης, ενώ το Δικαστήριο όφειλε να εξετάσει τους λόγους της ένστασής του και όχι να αποφασίσει αν το PKK είναι ή όχι τρομοκρατική οργάνωση. Μάλιστα, το Δικαστήριο θεώρησε εσφαλμένα ότι η μαρτυρία του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, δρ. Eric David, δεν είχε σημασία στην παρούσα υπόθεση, παρόλο που γνωμάτευσε ότι η κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων είναι ένοπλη σύγκρουση και όχι υπόθεση τρομοκρατίας.

Τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την απόφαση έκδοσης του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα, προτάσσοντας τον όρο για μη επαναπροώθηση ή διαδοχική έκδοσή του στην Τουρκία. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται, σε φιλοκαθεστωτικά ΜΜΕ όπως το CNN Turk ή η Daily Sabah, «η Κύπρος παραδίδει τρομοκράτη του PKK στη Γερμανία», ενώ εκφράζεται έμμεση δυσαρέσκεια για τον όρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας σχετικά με τη μη έκδοση του Αγιάς στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι η Τουρκία, από την οποία η Γερμανία λαμβάνει πληροφορίες, δεν θα επιτρέψει την παραμονή του Αγιάς σε γερμανικές, πόσω μάλλον σε κυπριακές φυλακές.

Mεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση έκδοσης του Κενάν Αγιάς, διοργανώνει σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» στις 16:00 στην Πλατεία Ελευθερίας. Σκοπός είναι να υποστηριχτεί το αίτημα της αθώωσης και να αφεθεί ελεύθερος ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάς. Το Κέντρο καλεί τους υποστηρικτές του κουρδικού αγώνα και «τον φίλο λαό της Κύπρου» να συμμετάσχει στην εκδήλωση, στην οποία συμμετέχει και ο ΚυπροΚουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης. Παρόμοιες εκδηλώσεις ετοιμάζουν για τις επόμενες μέρες Κούρδοι και Κύπριοι, με σκοπό την αποτροπή της έκδοσης του Αγιάς, καθώς και την επισήμανση ότι παραμένουμε δύο αδελφικοί λαοί, άσχετα με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube