Εντείνεται η ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ακύρωση της συμμετοχής του στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου.

Είχε προηγηθεί η ακύρωση όλων των χθεσινών δημόσιων εμφανίσεών του μετά την αδιαθεσία που αισθάνθηκε κατά την διάρκεια ζωντανής εκπομπής, η οποία διεκόπη για περίπου δέκα λεπτά. Η είδηση προκάλεσε ερωτήματα για την υγεία του Τούρκου προέδρου. Αρχικά είχε γίνει γνωστό πως η σύσταση των γιατρών ήταν να ξεκουραστεί για μία κι έπειτα να συνεχίσει το πρόγραμμά του ως συνήθως.

Ωστόσο, χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ερκάν Καντεμίρ, έκανε γνωστό, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ότι δεν θα παραστεί με φυσική παρουσία στην στην τελετή για τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου και ότι αναβάλλεται επίσης η προεκλογική συγκέντρωση στη Μερσίνα. Θα συμμετάσχει όμως μέσω βιντεοσύνδεσης στην τελετή για τα εγκαίνια. Αντίστοιχα, μέσω βιντεοσύνδεσης θα είναι η συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Η ανέγερση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία συμφωνήθηκε το 2010 με θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosatom. Ο πυρηνικός σταθμός στην επαρχία της Μερσίνας, στα νότια παράλια της Τουρκίας, θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 GW.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κοινής εμφάνισής του με τον Ρώσο ομόλογό του στο Άκουγιου. «Ο κ. Πούτιν ενδέχεται να έρθει στην Τουρκία για την τελετή των εγκαινίων. Ειδάλλως ενδέχεται να συμμετάσχει διαδικτυακά σε αυτήν», είχε πει ο Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στις 29 Μαρτίου.

«Υπάρχει μια γενική ασάφεια για το τι ακριβώς συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, Αριάννα Φερεντίνου.

Ναυτεμπορική