ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 26 Απριλίου 2023

Ουκρανία: Το FBI συνεργάζεται για συλλογή στοιχείων εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία

Ουκρανία: Το FBI συνεργάζεται για συλλογή στοιχείων εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία

Συλλέγουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου

Πηγή Άρθρου: Reuters, liberal.gr

Η Ουκρανία συνεργάζεται με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) και αμερικανικές εταιρείες για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου από Ρώσους, όπως πληροφορίες γεωεντοπισμού και κινητών τηλεφώνων, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι την Τρίτη.

Οι ουκρανικές αρχές συλλέγουν ψηφιακές πληροφορίες από τα πεδία των μαχών και τις ουκρανικές πόλεις που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωσε ο Άλεξ Κομπζάνετς, ειδικός πράκτορας του FBI, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε ως νομικός ακόλουθος της υπηρεσίας στην Ουκρανία.

«Η συλλογή αυτών των δεδομένων, η ανάλυση αυτών των δεδομένων, η επεξεργασία αυτών των δεδομένων είναι κάτι με το οποίο το FBI έχει εμπειρία», δήλωσε ο Κομπζανέτς  στο συνέδριο κυβερνοασφάλειας RSA στο Σαν Φρανσίσκο.

Η εργασία αυτή περιλαμβάνει την εξέταση πληροφοριών κινητών τηλεφώνων, εγκληματολογικές αναλύσεις δειγμάτων DNA, καθώς και ανάλυση τμημάτων σώματος που συλλέγονται από πεδία μάχης, είπε.

«Το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με εθνικούς παρόχους υπηρεσιών των ΗΠΑ και η μεταφορά αυτών των πληροφοριών… η απόκτηση πληροφοριών συνδρομητών, η απόκτηση πληροφοριών γεωγραφικού εντοπισμού, όπου είναι δυνατόν», πρόσθεσε. 

Το έργο αντανακλά την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στο μέτωπο του κυβερνοχώρου, όπου η Ρωσία υπήρξε κοινός αντίπαλος και για τα δύο έθνη.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο πράκτορας πρόσθεσε ότι το αμερικανικό FBI εργαζόταν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να βοηθήσει την Ουκρανία να εντοπίσει επίσης τους Ρώσους συνεργάτες και κατασκόπους που δρούσαν στην Ουκρανία και τις ρωσικές δυνάμεις που δρούσαν έξω από το Κίεβο όταν γινόταν η εισβολή.

Οι αμερικανικές εταιρείες ασφαλείας και αξιωματούχοι αποτελούν σημαντικό εταίρο της Ουκρανίας στις προσπάθειές της να αποκρούσει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, τις οποίες καταπολεμά τουλάχιστον από το 2015.

Ο Ίλια Βίτιουκ, επικεφαλής του Τμήματος Ασφάλειας Πληροφοριών στον Κυβερνοχώρο της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι ενώ ο αριθμός των ρωσικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πιο στοχευμένες.

«Είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί σε μια ποινική υπόθεση, ποιος είναι υπεύθυνος», δήλωσε ο Βίτιουκ.«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τους Ρώσους εγκληματίες του κυβερνοχώρου… επειδή συλλέγουμε όλες αυτές τις πληροφορίες και τις αξιοποιούμε στις ποινικές μας υποθέσεις».

«Πιστεύουμε ότι αυτή η υπόθεση σχετικά με τα εγκλήματα κυβερνοπολέμου είναι κάτι νέο», πρόσθεσε. «Εδώ έχουμε δει τον πρώτο κυβερνοπόλεμο πλήρους κλίμακας».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube