Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 27 Απριλίου 2023

Οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να καταλάβουν πόλεις στη Ρωσία, για να τις ανταλλάξουν με εδάφη που κατέχει ο ρωσικός στρατός

Οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να καταλάβουν πόλεις στη Ρωσία, για να τις ανταλλάξουν με εδάφη που κατέχει ο ρωσικός στρατός

Δημοσίευμα της Washington Post

 

Οι Ουκρανοί θέλουν να καταλάβουν μία μικρή πόλη της Ρωσίας για να την ανταλλάξουν με εδάφη που έχει πάρει ο ρωσικός στρατός στην Ανατολική Ουκρανία

Έναν ανεδαφικό στόχο από κάθε άποψη θέτει η Ουκρανία, τουλάχιστον όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, που επικαλείται τον διοικητή της ταξιαρχίας Azov Bogdan Krotevich.

Ο στόχος είναι ανεδαφικός από κάθε άποψη, καθώς είναι αδύνατο να καταληφθούν έστω και μικρές ρωσικές πόλεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την ώρα που ο στρατός του Κιέβου συντρίβεται «εντός έδρας» ενώ η βοήθεια της Δύσης ενόψει της πολυθρύλητης αντεπίθεσης εξελίσσεται σε ένα πραγματικό φιάσκο.
Ο διοικητής της ταξιαρχίας Azov της Ουκρανίας (τρομοκρατική οργάνωση, απαγορευμένη στη Ρωσία) μιλώντας στην Washington Post ανήγγειλε ότι στόχος είναι η κατάληψη μίας μικρής ρωσικής πόλης για να ανακτήσει εδάφη καταληφθέντα από τη Ρωσία.
Μιλώντας για την αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο Krotevich σημείωσε ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει ορισμένες μικρές ρωσικές πόλεις για να τις χρησιμοποιήσει «ως μοχλό για την επιστροφή των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία».
Οι μαχητές της ταξιαρχίας θα καθοδηγούνται από την προηγούμενη εμπειρία μάχης στις προηγούμενες συγκρούσεις, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις μάχες για το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal.
Ο Yevgeny Prigozhin, ο ιδρυτής των Wagner, δήλωσε νωρίτερα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα προχωρήσουν σε αντεπίθεση μετά τις μάχες στο Bakhmut.

Η Azov προσπαθεί να συνέλθει από τις βαριές απώλειες

Σύμφωνα με την Washington Post, η ταξιαρχία Azov που εκτιμήθηκε από τους Ουκρανούς για την επιμονή της στη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης από τη Ρωσία, προσπαθεί να συνέλθει από τις βαριές απώλειες μάχης καθώς επιδιώκει να παίξει έναν ισχυρό ρόλο στην επόμενη μεγάλη επίθεση της Ουκρανίας.
Στοχεύει να στρατολογήσει 6.500 νέους μαχητές που θα ενισχύσουν την ταξιαρχία ενώ την ίδια ώρα η ουκρανική ηγεσία ευελπιστεί να εντάξει στις δυνάμεις της πάνω από 1.000 άνδρες που θα επιστρέψουν από τη Ρωσία ως αιχμάλωτοι πολέμου.
«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε εδάφη», είπε σε συνέντευξή του ο Bohdan «Tavr» Krotevych, ο οποίος είναι προσωρινός διοικητής της ταξιαρχίας και ηγείται της προσπάθειας αναστύλωσης της Azov μετά την απελευθέρωσή του από τη ρωσική αιχμαλωσία το φθινόπωρο.
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ορίσει την Azov, η οποίο πρόσφατα απορρόφησε άλλα στοιχεία της Εθνοφρουράς της χώρας, ως μία από τις έξι «επιθετικές ταξιαρχίες» στη πολυαναμενόμενη αντεπίθεση.
Μετά από μήνες σε μεγάλο βαθμό στατικής πρώτης γραμμής, η εαρινή περίοδος των μαχών θα είναι κρίσιμη καθώς η Ουκρανία στοχεύει να αποδείξει ότι μπορεί να αντέξει ενάντια στη Ρωσία και εξακολουθεί να αξίζει την υποστήριξη της Δύσης που έχει διοχετεύσει οικονομική βοήθεια και όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρατηρεί η Washington Post.

Θέλουν να φιλοτεχνήσουν το προφίλ της τρομοκρατικής οργάνωσης

Οι ηγέτες της ταξιαρχίας επιδιώκουν επίσης να ξεπεράσουν τη διαμάχη γύρω από τις ακροδεξιές ρίζες της Azov που είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί η μονάδα από το να λαμβάνει δυτικά όπλα, περιορίζοντας ενδεχομένως τις ικανότητές της.
Οι νεότεροι νεοσύλλεκτοι προσελκύονται στην Azov όχι για την υπερεθνικιστική ιδεολογία της προέλευσής του, αλλά για την αποδεδειγμένη μαχητική της ικανότητα, λένε οι Ουκρανοί, σύμφωνα με την Washigton Post, που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει το προφίλ της τρομοκρατικής οργάνωσης.
«Είναι ένα όνομα που, χάρη στην άμυνα της Μαριούπολης, έγινε γνωστό στον κόσμο», είπε ένας 28χρονος λοχίας, που φέρει το διακριτικό Maslo, σε μια πρόσφατη εκπαίδευση έξω από το Κίεβο.

«Ήταν γνωστό με έναν συγκεκριμένο αρνητικό τρόπο», πρόσθεσε ο Maslo. «Τώρα είναι με θετικό τρόπο γιατί αυτό που κάνουμε λειτουργεί…
Οι νεοσύλλεκτοι που έρχονται σε εμάς το καταλαβαίνουν αυτό».
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, εκατοντάδες μαχητές της Azov παρέμειναν για εβδομάδες κάτω από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, μαζί με αποκλεισμένους πολίτες.
Παρέμειναν χωρίς επαρκή τροφή και φάρμακα εν μέσω μιας μαζικής ρωσικής εκστρατείας βομβαρδισμών.
Τον Μάιο, εκατοντάδες τραυματίες στρατιώτες εκκενώθηκαν.
Λίγες μέρες αργότερα, στρατιωτικοί διοικητές διέταξαν τα εναπομείναντα στρατεύματα του Azovstal να παραδοθούν, τερματίζοντας την πολιορκία.

Το τσετσενικό παράδειγμα

Η αμερικανική εφημερίδα αναγνωρίζει πως αυτός ο στόχος της κατάληψης μικρών ρωσικών πόλεων μπορεί να είναι «δύσκολος», αφού ο στρατός της Ουκρανίας έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.
«Η πλειοψηφία θα υπέθετε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα ή κάποιος άλλος θα τον κερδίσει για εμάς. Αυτό δεν συνέβη», είπε ο Krotevych.
«Έτσι, προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον άμαχο πληθυσμό της χώρας ότι τους χρειαζόμαστε να μας βοηθήσουν για να απελευθερώσουμε εδάφη». Ερωτηθείς για την επερχόμενη αντεπίθεση, ο Krotevych ανέφερε τον Πρώτο Ρωσο-Τσετσενικό Πόλεμο, όταν οι τσετσενικές δυνάμεις υιοθέτησαν μια στρατηγική κατάληψης μικρών ρωσικών πόλεων για να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός για την ανάκτηση περιοχών που κατείχαν οι Ρώσοι.
Εκτίμησε ότι η Ουκρανία μπορεί να κάνει το ίδιο. Είπε ότι η Azov θα βασιστεί στις εμπειρίες του 2022 σε μελλοντικές μάχες.
«Η εμπειρία μας στο Azovstal μας λέει ότι δεν υπάρχουν καταστάσεις χωρίς διέξοδο», σημείωσε.

Wagner: Αναπόφευκτη η ουκρανική αντεπίθεση

Ο επικεφαλής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, ο Yevgeny Prigozhin, δήλωσε ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται για μια «αναπόφευκτη» αντεπίθεση και ότι στέλνει καλά εκπαιδευμένες μονάδες στην κατεστραμμένη πόλη Bakhmut της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία εδώ και μήνες αποτελεί το επίκεντρο των συγκρούσεων.
Σε ηχητικό μήνυμα που ανήρτησε στο Telegram, ο Prigozhin επανέλαβε τις επικρίσεις του εναντίον του ρωσικού κατεστημένου στον τομέα της ασφαλείας, λέγοντας ότι εντός της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη μια «προδοσία», ενώ δήλωσε ότι τα στρατεύματά του δεν λαμβάνουν ακόμα τις απαραίτητες αποστολές πυρομαχικών από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ότι ως εκ τούτου υφίστανται πέντε φορές περισσότερες απώλειες.
«Σήμερα, καλά εκπαιδευμένες μονάδες του εχθρού ήδη στέλνονται στο Bakhmut …Μια αντεπίθεση των Ουκρανών είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Prigozhin, προσθέτοντας ότι αναμένει η εκστρατεία να ξεκινήσει κάποια στιγμή μετά τις 2 Μαΐου όταν ο καιρός θα έχει βελτιωθεί και το έδαφος θα είναι πιο στεγνό.
Ο Prigozhin διερωτήθηκε επίσης για ποιο λόγο οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά των γειτονικών πόλεων Slovyansk και Kramatorsk στην ανατολική Ουκρανία για να περιοριστεί η πίεση στο Bakhmut.
Δήλωσε ωστόσο ότι τα στρατεύματά του θα χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την πλήρη κατάληψη της πόλης, την καταστροφή του ουκρανικού στρατού και την αναχαίτιση της επίθεσης του Κιέβου.

Η Σλοβενία έστειλε κρυφά στην Ουκρανία 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ολοκλήρωσε μια μυστική επιχείρηση για την αποστολή 20 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Valuk στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η σλοβενική ιστοσελίδα 24UR στις 26/4 επικαλούμενη πηγή με γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα η προετοιμασία της αποστολής διήρκεσε αρκετούς μήνες.
Οχήματα που επιχειρούν στη Σλοβενία εδώ και 24 χρόνια, υποβλήθηκαν σε συντήρηση.
Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο σε κέντρο logistics είτε στη Σλοβακία είτε στην Πολωνία.
Η επιχείρηση καθυστέρησε, επειδή το αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε για την εκκένωση Ευρωπαίων από το Σουδάν, αλλά τα τελευταία οχήματα παραδόθηκαν τελικά στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτά τα οχήματα εστάλησαν για να χρησιμοποιηθούν στην προαναγγελθείσα ουκρανική αντεπίθεση.
Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβενίας απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα επικαλούμενο τη «μη δημοσιότητα τέτοιων αποφάσεων», που έλαβε η κυβέρνηση.
Προηγουμένως, η Σλοβενία απέστειλε στην Ουκρανία 28 άρματα μάχης M-55S και 35 τεθωρακισμένα οχήματα γιουγκοσλαβικής κατασκευής, οπλισμένα με πυροβόλα 20 mm.
wapo_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube