Weather Icon

Οι Κούρδοι διαδήλωσαν στην Σουλεϊμανίγια για τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας (βίντεο)

Οι Κούρδοι διαδήλωσαν στην Σουλεϊμανίγια για τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας (βίντεο)

Διαδήλωση στο Κουρδιστάν εναντίον της Τουρκίας 

Ανεμίζοντας σημαίες του ιρακινού Κουρδιστάν, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή στη Σουλεϊμανίγια για να καταγγείλουν τους αέναα επαναλαμβανόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της γειτονικής Τουρκίας, δύο ημέρες έπειτα από πλήγμα κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Εδώ και δεκαετίες, ο τουρκικός στρατός έχει εγκαταστήσει βάσεις στο βόρειο Ιράκ, από όπου διεξάγει συχνά επιθέσεις εναντίον μαχητών της αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Όμως η επιδρομή της Παρασκευής, στην οποία δεν τραυματίστηκε κανείς, έγινε καθώς βρίσκονταν στο αεροδρόμιο στη Σουλεϊμανίγια αμερικανοί στρατιωτικοί και ηγετικό στέλεχος ισχυρής κουρδοαραβικής συμμαχίας της Συρίας.

Χθες έκαναν πορεία στη Σουλεϊμανίγια κάπου 400 άνθρωποι, ορισμένοι κρατώντας στα χέρια πανό με σύνθημα που χαρακτήριζε «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της πόλης, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ερντογάν δικτάτορα», φώναζαν αναφερόμενοι στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάποιοι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, η οποία οργανώθηκε από ακτιβιστές και πρώην κοινοβουλευτικούς.

«Αυτή δεν ήταν η πρώτη τουρκική επίθεση εναντίον πολιτικών στόχων στην περιφέρεια», κατήγγειλε ο Αλί Αμίν, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, 66 ετών. Η τουρκική επιθετικότητα, πρόσθεσε, είναι πλέον «μόνιμη»: πλήττονται «ενίοτε χωριά, ενίοτε πολιτικοί στόχοι — αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εγκαταστάσεις ύδρευσης, ηλεκτρισμού…», εξήγησε.

Εν μέσω των τουρκικών επιθέσεων, η ακτιβίστρια Φατμά Χαμίντ, 55 ετών, στηλίτευσε τη «χαλαρότητα» των αρχών της περιφέρειας του Κουρδιστάν, αυτόνομης εδώ και τρεις δεκαετίες.

«Οι κούρδοι πολίτες έκαναν θυσίες για να εξασφαλίσουν την ελευθερία. Οι θυσίες αυτές δεν έγιναν για να κυβερνούν οι οικογενειοκρατίες των Μπαρζανί ή των Ταλαμπανί», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις δυο φατρίες που ιστορικά μοιράζονται την εξουσία στο Κουρδιστάν.

Στην Άγκυρα, το υπουργείο Άμυνας διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στο επεισόδιο της Παρασκευής.

Το ιρακινό Κουρδιστάν είναι παράπλευρο θύμα της σύγκρουσης ανάμεσα στην Τουρκία και στο PKK, κίνημα που η Άγκυρα κι οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση και διαθέτει βάσεις μετόπισθεν στο βόρειο Ιράκ.

Στη γειτονική Συρία, ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει επανειλημμένα ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον των κούρδων μαχητών, της κυρίαρχης συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), που κατηγορεί πως είναι βραχίονας του PKK, παρότι έδρασαν στο πλευρό των ΗΠΑ στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα.

Οι ΣΔΔ εντέλει παραδέχθηκαν πως ο ηγέτης τους Μαζλούμ Αμπντί βρισκόταν στο αεροδρόμιο στη Σουλεϊμανίγια όταν έγινε η επίθεση. Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στο διαδίκτυο το Σάββατο, ο κ. Αμπντί είπε πως «τουρκικά drones» προχώρησαν στον βομβαρδισμό ενώ ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Συρία αεροπορικώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube