Σάλο προκαλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες η δημοσίευση πολυάριθμων στρατιωτικών και μυστικών εγγράφων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ποικιλία των εγγράφων που δημοσιεύονται στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο και τα οποία σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, υποδηλώνει ότι μεταβιβάστηκαν από κάποιον Αμερικανό.

Θα μπορούσε να είναι η πιο σοβαρή παραβίαση μυστικών πληροφοριών τουλάχιστον από το 2013, όταν εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, βίντεο και εσωτερικά στοιχεία εμφανίστηκαν στον ιστότοπο του WikiLeaks. «Το επίκεντρο των ερευνών εστιάζεται στο γεγονός  ότι πρόκειται για αμερικανική διαρροή, καθώς πολλά από τα έγγραφα ήταν μόνο στα χέρια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μάικλ Μάλροι, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.
Το Πεντάγωνο ζήτησε επίσημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διεξαγάγει έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι πίσω από τη διαρροή βρίσκονται φιλορωσικά στοιχεία.
Από τότε που έγινε γνωστή η διαρροή, ερευνώνται περισσότερα από 50 «απόρρητα» και «άκρως απόρρητα» έγγραφα που δημοσιεύτηκαν σε πλατφόρμες του Διαδικτύου. Μεταξύ άλλων, είναι εντυπωσιακό ότι τα νούμερα για τις εκτιμώμενες ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία ήταν απροσδόκητα χαμηλά.

Πληροφορίες χρήσιμες στη Ρωσία

Δεν είναι επίσης σαφές γιατί τουλάχιστον ένα έγγραφο επισημαίνεται ως “μη διαβαθμισμένο” παρόλο που περιέχει άκρως απόρρητες πληροφορίες. Ορισμένα έγγραφα φέρουν την ένδειξη “NOFORN”, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραδοθούν σε αλλοδαπούς. Ένα έγγραφο με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου και με την ένδειξη “διαβαθμισμένο” περιγράφει ότι τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας S-300 θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για χρήση  μόνο μέχρι τις 2 Μαΐου. Τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμες για τη Ρωσία.

Κατασκόπευαν οι ΗΠΑ το Ισραήλ;

Ένα άλλο έγγραφο, με ημερομηνία 1η Μαρτίου, ανέφερε ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ είχε υποκινήσει διαδηλώσεις ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Αυτό θα έδειχνε ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.

Άλλο έγγραφο περιείχε λεπτομερείς εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ ανώτερων νοτιοκορεατών αξιωματούχων σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

Δύο αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ επανεξετάζουν τώρα τις διαδικασίες τους για εσωτερική ανταλλαγή πληροφοριών. Διερευνώνται επίσης ποια κίνητρα μπορεί να έχει ένας Αμερικανός αξιωματούχος ή ομάδα αξιωματούχων για την ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών. Οι ερευνητές θα ακολουθούσαν τέσσερις ή πέντε θεωρίες – από έναν δυσαρεστημένο υπάλληλο μέχρι τη θέση ότι υπονομεύονται ενεργά τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ναυτεμπορική