Weather Icon

Οι εξελίξεις είναι ανατρεπτικές…

Οι εξελίξεις είναι ανατρεπτικές…

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε το Πεκίνο, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και αμέσως μετά την επιστροφή του “πυροβόλησε” εναντίον των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Politico μετά την επίσκεψη στην Κίνα, στην οποία η παρουσία της προέδρου της Κομισιόν έδινε τον χαρακτήρα επίσκεψης του επικεφαλής της Ευρώπης, ο Γάλλος πρόεδρος είπε αυτά που είναι αυτονόητα, αλλά λόγω της συγκυρίας αποκτούν άλλο νόημα.

“Η  Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν…” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα περί στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης αποτελούσαν ευθύς εξ αρχής μια βασική συνισταμένη της γαλλικής οπτικής για την εξέλιξη της Ε.Ε. η οποία όμως δεν βρήκε ευήκοα ώτα από τη Γερμανία της κας Μέρκελ.

Τα πράγματα τώρα φαίνεται να έχουν αλλάξει και αυτό καταδεικνύει η γερμανική “ευλογία” της αποστολής Μακρόν στο Πεκίνο με τη συμμετοχή της  προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη σιωπή που ακολούθησε τις δηλώσεις του κ. Μακρόν.

Ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη με τα τεράστια προγράμματα προσέλκυσης επενδύσεων που δελεάζουν πολλές ευρωπαϊκές πολυεθνικές να επιλέξουν τις ΗΠΑ για τη δημιουργία νέων μονάδων, ίσως να αποτελεί ένα βασικό αίτιο της ευρωπαϊκής μεταστροφής…

Το πρώτο ράγισμα στην Ευρωαντλαντική σχέση έλαβε χώρα επί προεδρίας Τραμπ, αλλά η προεδρία Μπάιντεν δεν φαίνεται πως άλλαξε ριζικά τους στρατηγικούς προσανατολισμούς των ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις πιέζουν την Ευρώπη να αυτονομηθεί από τις ΗΠΑ και αυτό συνεπάγεται την ανάληψη του κόστους αύξησης της αμυντικής της ισχύος και πολιτικής ολοκλήρωσης προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενιαίας  γεωπολιτικής στρατηγικής…

Σε μια περίοδο δημογραφικής γήρανσης που απαιτεί αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αυξημένου χρέους και υψηλού πληθωρισμού που διαβρώνει την ευημερία των Ευρωπαίων, η αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα…

Κατά τις ημέρες της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Κίνα το καθεστώς του Πεκίνου δεν δίστασε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις περικύκλωσης της  Ταϊβάν…

Τις ίδιες μέρες η Tesla του Elon Musk ανακοίνωνε πως θα προχωρήσει σε νέα  μεγάλη επένδυση στη Σαγκάη για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Κίνα από την πλευρά της αντιδρώντας στο αμερικανικό εμπάργκο τεχνολογίας, προανήγγειλε πως μελετά περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς τη Δύση…

Είναι περίπου φανερό πως έχει ξεκινήσει μια περίπλοκη παρτίδα γεωπολιτικής αναμέτρησης η οποία τέμνει όλα τα στρατόπεδα εγκαρσίως και καθέτως.

Για τη συνέχεια capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube