Οι δηλώσεις Μακρόν για “στρατηγική αυτοδυναμία” της Ε.Ε. προκαλεί ανησυχία στην Ουκρανία και όχι μόνο

Οι δηλώσεις Μακρόν για “στρατηγική αυτοδυναμία” της Ε.Ε. προκαλεί ανησυχία στην Ουκρανία και όχι μόνο
AP Photo / Ludovic Marin via AFP Pool

Γιατί το «άνοιγμα» Μακρόν στην Κίνα προκαλεί ανησυχία σε ΕΕ και Κίεβο

Σύμφωνα με το Bloomberg, η στρατηγική του Μακρόν, η οποία προβλέπει ένα πλαίσιο για συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο φέτος το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να θολώσει τα νερά όσον αφορά την απαίτηση της Ουκρανίας να παραιτηθεί η Ρωσία από όλα τα ουκρανικά εδάφη, σύμφωνα με αξιωματούχους σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Εκπρόσωπος των Ηλυσίων Πεδίων ανέφερε σε δήλωσή του ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Μακρόν στο Πεκίνο νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας διαπραγμάτευσης. Η δήλωση πρόσθεσε ότι ο διπλωματικός σύμβουλος της Γαλλίας και ο γραμματέας της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Κίνας θα ανταλλάξουν απόψεις για το «πώς να επιτευχθεί η ειρήνη με σεβασμό των νόμιμων δικαιωμάτων της Ουκρανίας».

Ο Μακρόν είπε στον Σι ότι «μια τέτοια διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Είπε ότι μόνο οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν».

Ορισμένοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμεύσει ως ουδέτερος διαμεσολαβητής, δεδομένης της «φιλίας της χωρίς όρια» με τη Ρωσία. Οι χώρες έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, συμπεριλαμβανομένης μιας έκκλησης τη Δευτέρα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών τους.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Πεκίνο δήλωσε ότι η Γαλλία μπορεί να καταφέρει να φέρει τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά στη συνέχεια μπορεί να μην ξέρει τι να κάνει μόλις βρεθούν εκεί.

Ο ντε φάκτο εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη με αφορμή το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Κίεβο δεν μπορεί να φανταστεί κανέναν συμβιβασμό που να διατηρεί το status quo όσον αφορά τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία. «Αυτό δεν είναι ένα ειρηνευτικό σχέδιο – είναι μια μορφή συνθηκολόγησης της Ουκρανίας».

«Μπορεί κάποιος να προτείνει οποιεσδήποτε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, αλλά υπάρχει το κύριο σημείο στα θεμέλια όλων αυτών – η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Εάν συμπεριληφθεί αυτή η διάταξη, τότε μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σοβαρό σχέδιο».

Ο Μακρόν έχει δείξει προθυμία να διεξάγει μεμονωμένες διπλωματικές προσπάθειες, πολλές από τις οποίες έχουν αποβεί άκαρπες. Ταξίδεψε στην Κίνα στις αρχές Απριλίου, προσπαθώντας να πείσει τον Σι να μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά έφυγε χωρίς μια τέτοια δέσμευση από τον Σι, ο οποίος δεν έχει μιλήσει με τον Ζελένσκι από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει επιλέξει ένα μοναχικό δρόμο σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στις πρόσφατες αντιδράσεις αξιωματούχων της ΕΕ, μετά και τις δηλώσεις του κ. Μακρόν για την ανάγκη αποδέσμευσης της Ευρώπης των 27 από το «άρμα» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube