Weather Icon
Γαλλία , Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ 12 Απριλίου 2023

Νέο “Δόγμα Ντε Γκωλ” στη Γαλλία για την Ε.Ε.; «Στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρώπης από τις ΗΠΑ»

Νέο “Δόγμα Ντε Γκωλ” στη Γαλλία για την Ε.Ε.; «Στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρώπης από τις ΗΠΑ»

Φωτ: AP (Αρχείου)

Γαλλία: Σε κοινή γραμμή με Μακρόν ο ΥΠΟΙΚ Λεμέρ 

Ο Μακρόν, αρνούμενος «να μπει στη λογική των μπλοκ», κάλεσε την Ευρώπη να μην εισέλθει σε μια λογική «να ακολουθήσει» τις ΗΠΑ ή την Κίνα στο θέμα της Ταϊβάν.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, υπερασπίστηκε σήμερα την ανάγκη της Ε.Ε. να χτίσει «την ανεξαρτησία» της και τη δική της «στρατηγική σκέψη» έναντι των Αμερικανών «συμμάχων» της, μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με την Ταϊβάν.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απόλυτο δίκιο να ζητεί την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία και κυριαρχία, όπως το πράττει από το 2017», δήλωσε ο Λεμέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Προφανώς είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, μοιραζόμαστε πολλά κοινά οικονομικά συμφέροντα, αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να είμαστε εναντίον της Κίνας», συνέχισε.

«Και δεν πρέπει να κατηγορηθούμε σε αυτή την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, θέλουμε να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, να ενισχύσουμε την Ευρώπη», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Οπως η Ε.Ε., έτσι και η Γαλλία επιλέγει «την οδό του διαλόγου», υπογράμμισε ο Λεμέρ. «Αυτό δεν είναι προτιμότερο από μια λογική αντιπαράθεσης και όξυνσης οποιασδήποτε σύγκρουσης;», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, δήλωσε ότι αρνείται «να μπει στη λογική των μπλοκ» και κάλεσε την Ευρώπη να μην εισέλθει σε μια λογική «να ακολουθήσει» τις ΗΠΑ ή την Κίνα στο θέμα της Ταϊβάν, αλλά να αποτελέσει «έναν τρίτο πόλο».

Μετά τις δηλώσεις του αυτές, που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκινά σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία, όπου αναμένεται «να παρουσιάσει το όραμά του» για την ευρωπαϊκή κυριαρχία και την «ασφάλεια» σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη βιομηχανία.

«Δεν πρέπει να βρεθούμε μεταξύ σφύρας και άκμονος, πρέπει να χτίσουμε τη δική μας δύναμη», τόνισε ο Λεμέρ.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι σε οικονομικά ζητήματα, σε δημοσιονομικά ζητήματα, σε γεωπολιτικά ζητήματα η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της στρατηγική σκέψη. Είναι σύμμαχος των Αμερικανών, αλλά δεν έχει απαραιτήτως την ίδια στρατηγική σκέψη με τις ΗΠΑ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube